Polskie wino, tradycja uprawy winorośli i wytwarzania wina w Polsce sięga średniowiecza. Przyjęcie chrześcijaństwa sprowadziło do Polski mnichów, którzy wokół klasztorów zakładali winnice i produkowali wino (głównie dla celów liturgicznych). Szczególny rozwój winnic przypada na wiek XIV, kiedy ich obszar osiągnął kilkaset hektarów – głównie na Śląsku oraz w dolinach Wisły i Odry. Jednak ulubionym napojem było nadal piwo i rożnego rodzaju pitne miody. Później, w XVII i XVIII wieku, zaczęły do Polski napływać wina z Węgier, czyli słynne węgrzyny. W wieku XIX winiarstwo koncentrowało się wokół Zielonej Góry (wówczas Grünberg), gdzie wytwórnia wina Gremplera gospodarowała na około 700 hektarach winnic.
![Polskie wino ma ciekawą historię.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Winnice-Zielona-Gora.jpg)
Polskie wino po zakończeniu II WŚ
Po zakończeniu II Wojny Światowej wszystkie prywatne winnice i wytwornie win oraz innych alkoholi zostały znacjonalizowane. Państwowe firmy i gospodarstwa rolne (PGR) z braku winogron wykorzystywały inne owoce, głównie jabłka. Produkowano ogromne ilości taniego „wina owocowego”, nazywanego potocznie:
- Jabol,
- Patykiem Pisane,
- Czar PGRu,
- Mamrot.
Mamrotem zapijali się mieszkańcy Wilkowyj w kultowym serialu Ranczo. Wino owocowe uzupełniano importem prawdziwego wina gronowego z bratnich krajów socjalistycznych. Cenione przez ówczesnych smakoszy wina były: Egri Bicaver i Kadarka z Węgier, Sofia z Bułgarii, Cotnari z Rumunii czy Fatima i Gellala z Algerii.
Współczesne, polskie winiarstwo zaczęło odradzać się w dopiero na przełomie XX/XXI wieku. Wprawdzie dynamika wzrostu obszaru winnic jest imponująca, to nadal w całym kraju jest tylko około 600 hektarów obsadzonych winoroślą. Ponad 320 winnic rozrzuconych jest po całym kraju, lecz większość skoncentrowana jest w na południu, południowym – wschodzie i zachodzie (Małopolska, Świętokrzyskie, Podkarpacie, Dolnośląskie, Lubuskie). Większość winnic jest niewielka – kilka hektarów – choć są także większe, których obszar przekracza 30 hektarów, np. Winnica Turnau czy Winnica Samorządowa w Zaborze. Produkcja wina przekracza 14000 hektolitrów rocznie, w większości białego. W wielu winnicach uprawia się charakterystyczne odmiany, takie jak Solaris, Rondo czy Regent. Stopniowo wzrasta udział odmian szlachetnych – Riesling, Chardonnay, Pinot Gris czy austriacka hybryda Zweigelt.
![Mapa polskiego wina i polskich winnic.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Winnice-w-POlsce-mapka-politykapl.jpg)
Oto dwie polskie winnice i ich wina, pochodzące z różnych regionów kraju i różnych odmian winogron:
- Winnica Saint Vincent;
- Winnica Drzewce.
Winnica Saint Vincent
Winnica Saint Vincent położona jest w Borowie Wielkim, kilkadziesiąt kilometrów na południe od Zielonej Góry. W regionie historycznie związanym z winiarstwem. W 2009 roku założył ją Francuz Jean Mulot, który znalazł tutaj doskonałe miejsce – terroir – dla winnicy i produkcji wina. W wyborze lokalizacji terenu na winnicę Jean Mulot korzystał z wiedzy i doświadczeń winiarzy z Bordeaux i Burgundii.
![Zdjęcie winnicy, w której powstaje polskie wino.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Saint-Vincent-winnica.jpg)
Obecnie winnica ma 10,5 hektara i obsadzona jest kilkoma odmianami winogron: Riesling, Pinot Gris, Muscat Ottonel, Gewurztraminer czy Pinot Noir. Sadzonki winorośli szlachetnej zostały sprowadzone z Alzacji. Dodatkowo w winnicy uprawiane są dwie odmiany hybrydowe – Rondo i Regent. Szlachetne odmiany pozwalają tworzyć wina wysokiej jakości. W ciągu roku produkuje się ponad 40 000 butelek wina.
Jedno z czerwonych win z winnicy Saint Vincent powstaje z odmiany Regent
Odmianę Regent stworzył w 1967 roku niemiecki Profesor Garhardt Alleweldt z połączenia odmian Diana i Chambourcin. Jego nazwa pochodzi od słynnego diamentu Regent znajdującego się w Luwrze – uważanego za kamień o idealnym szlifie.
![Z winogron Regent powstaje polskie wino.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Regent-winogrono-wikipedia.jpg)
Odmiana jest odporna na niskie temperatury oraz choroby. W roku 1996 została zarejestrowana jako vitis vinifera – winorośl właściwa. Uprawiana jest głównie w Niemczech, skąd trafiła m.in. do Polski.
Regent daje wino o intensywnym, czerwonym kolorze i umiarkowanej kwasowości. Ma sporo tanin, aromaty wiśni i czarnej porzeczki. Niekiedy dojrzewa w beczce. Wino jest zbliżone swoim owocowym smakiem do tego, jakie otrzymuje się z winogron odmiany Pinot Noir. Zawiera jednak mniej tanin, dlatego jest łagodniejsze od win burgundzkich.
Polskie Wino: Regent Saint Vincent 2018
Kraj i region: Polska, Lubuskie.
Producent: winnica Saint Vincent.
Rodzaj i odmiana: czerwone, wytrawne, odmiana Regent.
Ocena : 4/5.
![Polskie wino Regent dostało ocenę 4 na 5.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Ocena-wina-4-1024x1024.png)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Saint-Vincent-Regent-butelka-i-kieliszek.jpg)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Saint-Vincent-Regent-kolor-wina.jpg)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Saint-Vincent-Regent-etykieta-tyl.jpg)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Saint-Vincent-Regent-etykieta-przod.jpg)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Saint-Vincent-Regent-butelka.jpg)
Czysty kolor głębokiej, ciemnej czerwieni. Zapachy czerwonych owoców, w smaku wino pełne, dobrze zrównoważone o niezbyt wysokim poziomie tanin z nutami ciemnych owoców, z dobrą kwasowością na finiszu. Wino do dań mięsnych, z dziczyzny a także gęsiny.
Wysoka ocena Winnicy Profesora – 4/5.
autor.
Polskie wino – Winnica Drzewce
Majątek Drzewce powstał w XIX wieku. Dzisiaj obejmuje także kilkanaście hektarów winnicy, która sukcesywnie powiększa swój obszar. W Winnicy Drzewce uprawia się kilka odmian winogron – głównie białych, takich jak:
- Riesling,
- Solaris,
- Muscaris,
oraz czerwonych:
- Regent,
- Rondo.
Część winnicy zajmują odmiany klasyczne – Chardonnay oraz Pinot Noir. Docelowo Riesling będzie stanowił około 50%. Roczna produkcja sięga kilkudziesięciu tysięcy butelek wina. Wina czerwone dojrzewają minimum 6 miesięcy w dużych – 500 do 600 litrowych -beczkach z dębu francuskiego, natomiast wino białe z odmiany Chardonnay dojrzewa w beczce 3 miesiące.
![Winnica Drzewce dojrzewa polskie wino w takich dębowych beczkach.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Muscaris-piwnica-z-beczkami-wina-Majatek-Drzewce.jpg)
Posiadłość Majątek Drzewce wraz z winnicą położony jest w regionie Małopolskiego Przełomu Wisły. Niedaleko Nałęczowa, powszechnie znanego uzdrowiska. Parcele winnicy położone powyżej 200 m.n.p.m mają dobre nasłonecznienie. Dominują tutaj gleby gliniasto – lessowe. Winogrona zbiera się ręcznie dokonując dokładnej selekcji winogron, a winifikacja odbywa się w zbiornikach ze stali szlachetnej z regulowaną temperaturą. Powstają wina o różnorodnych, oryginalnych aromatach i smakach – mineralne Rieslingi, delikatne Solaris, aromatyczne Muscaris czy owocowy kupaż Regenta i Rondo.
Jednym z białych win wytwarzanych w Winnicy Drzewce jest Muscaris
Muscaris to niemiecka, hybrydowa odmiana winogron. W 1987 roku stworzył ją Norbert Becker. Powstała ze skrzyżowania dwóch odmian – Solaris i Muskat Biały.
![Muscaris, z tych winogron powstaje polskie wino.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Muscaris-winogrono-wikimedia.jpg)
Winogrona Muscaris cechuje wysoki poziom cukru oraz kwasowości, żółty kolor i przyjemny aromat gałki muszkatołowej. Wino w smaku jest owocowe z nutami cytrusów (cytryny, pomarańczy, mandarynki) i szczyptą piżma i wyraźnej, świeżej kwasowości.
Polskie Wino: Majątek Drzewce Muscaris 2020
Kraj i region: Polska, Płaskowyż Nałęczowski.
Producent: Majątek Drzewce.
Rodzaj i odmiana: białe, półwytrawne, odmiana Muscaris.
Ocena: 4,5/5.
![Polskie wino Muscaris dostaje ocenę 4,5 na 5.](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Ocena-wina-45-1-1024x1024.png)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Muscaris-butelka-i-kieliszek.jpg)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Muscaris-butelka.jpg)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Muscaris-etykieta-przod.jpg)
![](https://winnicaprofesora.pl/wp-content/uploads/2022/11/Muscaris-kolor-wina.jpg)
Kolor bladej zieleni – aromat łagodny, zdominowany przez owoce cytrusowe, zwłaszcza limonkę. Wino dojrzewało wiele miesięcy w butelce nabierając zrównoważonej budowy. Dobra kwasowość – na finiszu charakterystyczna, delikatna goryczka nut mineralnych. Związana ze składnikami lessowej ziemi, gdzie dojrzewały winogrona.
Wino doskonałe do potraw z drobiu. Próbowałem także do potrawy kuchni azjatyckiej na bazie sosów sojowego i słodko-kwaśnego – bardzo dobry mariaż. Wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,5/5.
autor.
Ten post ma 2 komentarzy
A gdzie winnice Mazowsza? Dwórzno, Biały Kruk, Mazovia!
Faktycznie, w Polsce winnice wyrastają prawie wszędzie – na Mazowszu czy Pomorzu. W materiale skupiłem się na najważniejszych regionach.Zajrzę na strony win nic Dwórzno, Biały Kruk i Mazovia, aby dowiedzieć się o nich więcej.