Każdego roku, w trzeci czwartek listopada, amatorzy wina próbują młode, tegoroczne wino Beaujolais. Święto Beaujolais Nouveau, zapoczątkowane w 1985 roku we Francji, jest dzisiaj obchodzone na całym świecie. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. Jak smakuje Beaujolais Nouveau 2022?
Beaujolais Nouveau 2022
Beaujolais to jeden z mniejszych regionów winiarskich Francji. Położony na południe od Burgundii, niedaleko Lyonu, zajmuje około 22 000 hektarów winnic. Powstają tutaj głównie wina czerwone z charakterystycznych, ciemnych winogron odmiany Gamay. Wino wytwarzane jest metodą maceracji węglowej.
Wina Beaujolais mają trzy klasy jakościowe :
- Beaujolais AOC/AOP – wino podstawowe, w tym Beaujolais Nouveau, 50% całej produkcji;
- Beaujolais Village AOC/AOP – wino wyższej jakości z danej gminy, 25% produkcji;
- Crus du Beaujolais AOC/AOP – wina najwyższej jakości, 25% produkcji.
Beaujolais Nouveau to wino młode, z aktualnego zbioru, podlegające krótkiej, 4-5 dniowej fermentacji i po kilku tygodniach butelkowane. Produkowane jest tylko na terenach AOC Beaujolais oraz AOC Beaujolais Village. Nigdy na obszarach Crus.
Maceracja węglowa
Szczególną metodą, stosowaną przy produkcji wina w Beaujolais, jest maceracja węglowa. Zebrane ręcznie – całe grona łącznie z łodygą i szypułkami – umieszcza się ściśle w zamkniętych zbiornikach. W środowisku pełnym dodanego dwutlenku węgla fermentacja ma miejsce wewnątrz winogron. Jagody na dnie zbiornika pękają pod wpływem ciężaru i rozpoczyna się tradycyjna fermentacja alkoholowa. Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Beaujolais Nouveau i do 10 dni dla win najwyższej jakości Crus du Beaujolais.
Wino z odmiany Gamay jest lekkie, ma sporą kwasowość, mało tanin, owocowe w smaku i zapachu. Wino pije się jako młode. Trwałość Beaujolais Nouveau sięga jednego roku, natomiast wina Village oraz Cru są bardziej trwałe – do 4 i więcej lat.
Beaujolais Nouveau 2022 – jakie jest?
Tegoroczne, upalne i suche lato sprawiło, że w Beaujolais ucierpiało wile, zwłaszcza młodych, winorośli. W rezultacie zbiory winogron były mniejsze o około 23% w stosunku do średnich z ostatnich pięciu lat. W sumie produkcja wina w regionie Beaujolais osiągnie w 2022 roku tylko 650 000 – 700 000 hektolitrów.
„O ile w roku 2022 jakość wina jest dobra, to ilość będzie ograniczona .Zbiory są słabe, a dla niektórych winiarzy bardzo słabe. Jedni uzyskali 25-30 hektolitrów, inni 45-50 z hektara. Jedni zebrali tylko połowę, inni 90%”
Komentuje Daniel Bullait, winiarz z Beaujolais.
Upalna i sucha pogoda w lecie przyspieszyła dojrzewanie winogron nie uszkadzając ich.
„Małe czarne jagody Gamay otrzymały dużo cukru i kolorystycznego koncentratu (…) rocznik 2022 będzie bardzo dobry jakościowo, z winami o zróżnicowanej budowie, w zależności od momentu zbiorów”
ocenia winiarz Daniel Bullait.
Czy opinia winiarza z Beaujolais o tegorocznym winie jest słuszna? – najlepiej przekonać się próbując Beaujolais Nouveau 2022.
Beaujolais Nouveau 2022
Wino wybrane przez Expert Club Intermarché. Wino kupiłem w jednym ze sklepów sieci Intermarché.
Intensywny kolor ciemnej czerwieni, aromat owocowy, w smaku owoce jeżyn, nuty wiśniowe, umiarkowana kwasowość. W sumie udane Beaujolais Nouveau 2022 – winiarz Daniel Bullait miał rację.