Beaujolais Nouveau 2022

Każdego roku w trzeci czwartek listopada amatorzy wina próbują młode, tegoroczne wino Beaujolais. Jak smakuje?

Każdego roku, w trzeci czwartek listopada, amatorzy wina próbują młode, tegoroczne wino Beaujolais. Święto Beaujolais Nouveau, zapoczątkowane w 1985 roku we Francji, jest dzisiaj obchodzone na całym świecie. Szczególną popularnością cieszy się w krajach azjatyckich. Jak smakuje Beaujolais Nouveau 2022?

Beaujolais Nouveau 2022

Beaujolais to jeden z mniejszych regionów winiarskich Francji. Położony na południe od Burgundii, niedaleko Lyonu, zajmuje około 22 000 hektarów winnic. Powstają tutaj głównie wina czerwone z charakterystycznych, ciemnych winogron odmiany Gamay. Wino wytwarzane jest metodą maceracji węglowej.

Wina Beaujolais mają trzy klasy jakościowe :

  • Beaujolais AOC/AOP – wino podstawowe, w tym Beaujolais Nouveau, 50% całej produkcji;
  • Beaujolais Village AOC/AOP – wino wyższej jakości z danej gminy, 25% produkcji;
  • Crus du Beaujolais AOC/AOP – wina najwyższej jakości, 25% produkcji.

Beaujolais Nouveau to wino młode, z aktualnego zbioru, podlegające krótkiej, 4-5 dniowej fermentacji i po kilku tygodniach butelkowane. Produkowane jest tylko na terenach AOC Beaujolais oraz AOC Beaujolais Village. Nigdy na obszarach Crus.

Beaujolais Nouveau 2022 tutaj powstaje.
Lokalizacja klas win w regionie beaujolais, commons.wikimedia

Maceracja węglowa

Szczególną metodą, stosowaną przy produkcji wina w Beaujolais, jest maceracja węglowa. Zebrane ręcznie – całe grona łącznie z łodygą i szypułkami – umieszcza się ściśle w zamkniętych zbiornikach. W środowisku pełnym dodanego dwutlenku węgla  fermentacja  ma  miejsce wewnątrz winogron. Jagody na dnie zbiornika pękają pod wpływem ciężaru i rozpoczyna się tradycyjna fermentacja alkoholowa.  Do momentu tłoczenia maceracja trawa krótko – tylko 4 dni w przypadku Beaujolais Nouveau i do 10 dni dla  win najwyższej jakości Crus du Beaujolais.

Beaujolais Nouveau 2022.
Winogrona Gamay zbiera się ręcznie, Vigne et vin

Wino z odmiany Gamay jest lekkie, ma sporą kwasowość, mało tanin, owocowe w smaku i zapachu. Wino pije się jako młode. Trwałość Beaujolais Nouveau sięga jednego roku, natomiast wina Village oraz Cru są bardziej trwałe – do 4 i więcej lat.

Beaujolais Nouveau 2022 – jakie jest?

Tegoroczne, upalne i suche lato sprawiło, że w Beaujolais ucierpiało wile, zwłaszcza młodych, winorośli. W rezultacie zbiory winogron były mniejsze o około 23% w stosunku do średnich z ostatnich pięciu lat. W sumie produkcja wina w regionie Beaujolais osiągnie w 2022 roku tylko 650 000 – 700 000 hektolitrów.

„O ile w roku 2022 jakość wina jest dobra, to ilość będzie ograniczona .Zbiory są słabe, a dla niektórych winiarzy bardzo słabe. Jedni uzyskali 25-30 hektolitrów, inni 45-50 z hektara. Jedni zebrali tylko połowę, inni 90%”

Komentuje Daniel Bullait, winiarz z Beaujolais.
Beaujolais Nouveau 2022.
Winnice Beaujolais, commons. wikimedia.

 Upalna i sucha pogoda w lecie przyspieszyła dojrzewanie winogron nie uszkadzając ich.

 „Małe czarne jagody Gamay otrzymały dużo cukru i kolorystycznego koncentratu (…) rocznik 2022 będzie bardzo dobry jakościowo, z winami o zróżnicowanej budowie, w zależności od momentu zbiorów”

ocenia winiarz Daniel Bullait.

Czy opinia winiarza z Beaujolais o tegorocznym winie jest słuszna? – najlepiej przekonać się próbując Beaujolais Nouveau 2022.

Beaujolais Nouveau 2022

Wino wybrane przez Expert Club Intermarché. Wino kupiłem w jednym ze sklepów sieci Intermarché.

Intensywny kolor ciemnej czerwieni, aromat owocowy, w smaku owoce jeżyn,  nuty wiśniowe, umiarkowana kwasowość. W sumie udane Beaujolais Nouveau 2022 – winiarz Daniel Bullait miał rację.

Wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,5/5

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY