Z Toskanii pochodzą dwa, znane na całym świecie wina – Chianti oraz Brunello di Montalcino. Winnice gdzie powstaje wino Brunello, oznaczane najwyższą kategorią jakości DOCG,rozciągają się na wzgórzach, wokół urokliwego miasteczka Montalcino.
Miasteczko Montalcino, fot.Wikipedia
Jedną z posiadłości winiarskich, gdzie wytwarza się najlepsze Brunello jest Col d’ Orcia, położona na południowo-zachodnim skraju terytorium Brunello di Montalcino. Winnice zajmują ponad 540 hektarów, od rzeki Orcia do Saint Angelo in Colle. Położone na łagodnych, południowych zboczach, około 450 metrów npm, stwarzają doskonałe warunki dla rozwoju winorośli i dojrzewania winogron odmiany Sangoviese.
Wino:
Brunello di Montalcino Riserva, DOCG, 2007
Kraj i region: Włochy, Toskania
Producent: Col d’ Orcia, winnica Poggio al Vento
Odmiana: Sangoviese “ Brunello”
Ocena
Wino Brunello di Montalcino Riserva pochodzi z winnicy Poggio al Vento, którą w 1974 roku obsadzono odmianą Sangoviese, zwaną lokalnie „Brunello”. Winogrona zbiera się ręcznie wybierając moment optymalnej ich dojrzałości. Następnie winogrona są sortowane przez pracowników. Kontrolowana fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach.
Winnica Poggio al Vento
Duża zawartość tanin wymaga czasu stabilizacji i dochodzenia do optymalnej równowagi wina. Dlatego wino dojrzewa 4 lata w dębowych beczkach, a następnie w butelkach. Wino powstaje tylko z najlepszych zbiorów.
Wydajność z hektara rocznika 2007 wynosiła 50 kwintali. Winifikacja w kontrolowanej temperaturze 28 C w 50 i 60 litrowych, stalowych zbiornikach. Wino spoczęło w dębowych beczkach na wiosnę 2008 roku, gdzie przebywało 4 lata, a następnie 2 lata w butelkach. W sumie wytworzono jedynie 7 840 butelek z tego rocznika.
Pierwsze zbiory i wino Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva miały miejsce w 1982 roku. Wino ma duży potencjał dojrzewania, rozwija swoje najlepsze cechy przez wiele lat.
fot.winnicprofesora
Głęboki kolor rubinowej czerwieni, intensywny bukiet zapachowy z nutami przypraw, w smaku zrównoważona struktura, dojrzałe i miękkie taniny, dobra kwasowość, długi finisz. Zawartość alkoholu 14,5%, zalecana temperatura degustacji 18C.
Wino otrzymuje od winnicyprofesora bardzo wysoką ocenę 5/6.
fot. winnicaprofesora
Ceny wina Brunello di Montalcino są stosunkowo wysokie i zróżnicowane. Popularne Brunello, którego jest najwięcej, kupimy za kilkadziesiąt złotych, np. za niecałe sto złotych w winnicylidla. Ceny win z dobrych winiarni przekraczają sto złotych za butelkę, a z najlepszych, prestiżowych winnic trzeba zapłacić ponad 200 PLN. Ponadto cena zależy od rocznika. Wino 9-10 letnie, które osiągnęło najwyższą jakość jest z reguły najdroższe.
Więcej na temat regionu winiarskiego Toskanii i wina Brunello di Montalcino: