Wino dla koneserów – Brunello Col d’Orcia

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Z Toskanii pochodzą dwa, znane na całym świecie wina – Chianti oraz Brunello di Montalcino. Winnice gdzie powstaje wino Brunello, oznaczane najwyższą kategorią jakości DOCG,rozciągają się na wzgórzach, wokół urokliwego miasteczka Montalcino.

Montalcino miasteczko

Miasteczko Montalcino, fot.Wikipedia

Jedną z posiadłości winiarskich, gdzie wytwarza się najlepsze Brunello jest Col d’ Orcia, położona na południowo-zachodnim skraju terytorium Brunello di Montalcino. Winnice zajmują ponad 540 hektarów, od rzeki Orcia do Saint Angelo in Colle. Położone na łagodnych, południowych zboczach, około 450 metrów npm, stwarzają doskonałe warunki dla rozwoju winorośli i dojrzewania winogron odmiany Sangoviese.

Wino:

Brunello di Montalcino Riserva, DOCG, 2007

Kraj i region: Włochy, Toskania

Producent: Col d’ Orcia, winnica Poggio al Vento

Odmiana: Sangoviese  “ Brunello”

Ocena 5

 

Wino Brunello di Montalcino Riserva pochodzi z winnicy Poggio al Vento, którą  w 1974 roku obsadzono odmianą Sangoviese, zwaną lokalnie „Brunello”. Winogrona zbiera się ręcznie wybierając moment optymalnej ich dojrzałości. Następnie winogrona są sortowane przez pracowników. Kontrolowana fermentacja odbywa się w stalowych zbiornikach.

Pago al Vento winnica

Winnica Poggio al Vento

Duża zawartość tanin wymaga czasu stabilizacji i dochodzenia do optymalnej równowagi wina. Dlatego wino dojrzewa 4 lata w dębowych beczkach, a następnie w butelkach. Wino powstaje  tylko z najlepszych zbiorów.

Wydajność z hektara rocznika 2007 wynosiła 50 kwintali. Winifikacja w kontrolowanej temperaturze 28 C w 50 i 60 litrowych, stalowych zbiornikach. Wino spoczęło w dębowych beczkach  na  wiosnę  2008 roku, gdzie przebywało 4 lata, a następnie 2 lata w butelkach. W sumie wytworzono jedynie 7 840 butelek z tego rocznika.

Pierwsze zbiory i wino Poggio al Vento Brunello di Montalcino Riserva miały miejsce w 1982 roku. Wino ma duży potencjał dojrzewania, rozwija swoje najlepsze cechy przez wiele lat.

Montalcino butelka Brunello

fot.winnicprofesora

Głęboki kolor rubinowej czerwieni, intensywny bukiet zapachowy  z nutami przypraw, w smaku zrównoważona struktura, dojrzałe i miękkie taniny, dobra kwasowość, długi finisz. Zawartość alkoholu 14,5%, zalecana temperatura degustacji 18C.

Wino otrzymuje od winnicyprofesora bardzo wysoką ocenę 5/6.

Montalcion Brunello etykieta

fot. winnicaprofesora

Ceny wina Brunello di Montalcino są stosunkowo wysokie i zróżnicowane. Popularne Brunello, którego jest najwięcej, kupimy za kilkadziesiąt złotych, np. za niecałe sto złotych w winnicylidla. Ceny win z dobrych winiarni przekraczają sto złotych za butelkę, a z najlepszych, prestiżowych winnic trzeba zapłacić ponad 200 PLN. Ponadto cena zależy od rocznika. Wino 9-10 letnie, które osiągnęło najwyższą jakość jest z reguły najdroższe.

Więcej na temat regionu winiarskiego Toskanii i wina Brunello di Montalcino:

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY