Zapytaj winnicęprofesora: Co to jest wino korkowe i jak je rozpoznać?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wprawdzie coraz więcej butelek z winem zamykanych jest korkiem z tworzywa sztucznego lub blaszaną zakrętką, to jednak większość win jakościowych jest nadal zamykana naturalnym korkiem, uzyskiwanym z kory dębu korkowego.

Dlaczego naturalny korek jest najlepszy do zamykania butelek wina?

Korek naturalny nie tylko nobilituje wino, lecz jest niezastąpiony podczas długotrwałego dojrzewania wina w butelce. Z racji swoich właściwości  korek naturalny dostarcza do butelki mikroskopijne ilości tlenu, co sprzyja starzeniu wina. Korek do win najwyższej jakości, które mogą dojrzewać przez wiele lat, jest odpowiednio długi. Korki krótsze, wytwarzane z prasowanego aglomeratu, stosuje się  często do zmykania butelek wina młodego, przeznaczonego do szybkiej konsumpcji.

hdrfot.winnicaprofesora

Korek spełnia także rolę identyfikatora wina

Na korku znajdziemy takie informacje jak : nazwa  regionu, producenta (château lub winnicy) w przypadku win francuskich, regionu i winiarni- bodegi- w winach hiszpańskich. Ponadto korek informuje o roku produkcji wina, a w przypadku win francuskich także o tym, że wino napełniono do butelki u producenta (mis en bouteille au château) .Takie informacje znajdują się na etykiecie, a wydrukowane na korku są dodatkowym potwierdzeniem pochodzenia  wina.

hdrfot. winnicaprofesora

TCA psuje wino

Zdarza się,że po otwarciu butelki z wina wydobywa się nieprzyjemny zapach, przypominający pleśń. Mówi się, że wino jest korkowe, lub przeszło korkiem. Niestety, wino nie nadaje się do konsumpcji i jeśli spotkamy takie w restauracji, kelner powinien je wymienić.

Przyczyną jest związek chemiczny TCA – trójchloroanizol, który w korze dębu korkowego wytwarzają drobnoustroje. Obecność TCA na korku sprawia, że wino ma stęchły zapach i właściwie trzeba je wylać. Szacuje się ,że około 5% wina zamykanego korkiem naturalnym może posiadać taki defekt. Na szczęście producenci  wprowadzają nowe technologie, które z powodzeniem wychwytują i eliminują zainfekowane korki. Prawdopodobieństwo natrafienia na korkowe wino jest coraz mniejsze.

 Jak rozpoznać wino korkowe?

Powąchanie wina zaraz po nalaniu do kieliszka (tzw. pierwszy nos) jest kluczową czynnością w odkryciu braków wina. Czy ma przyjemny zapach ? Jeżeli wino pachnie pleśnią już wiemy, że może być wybrakowane. Smak wina potwierdzi nasze przypuszczenie. Wino korkowe będzie kwaśne z nieprzyjemnym posmakiem. Zainfekowany korek niszczy cala strukturę aromatyczną wina. Jeśli nadal mamy pewne wątpliwości wystarczy pozostawić wino w kontakcie z powietrzem, co ostatecznie uwydatni jego braki.

Poprawa jakości korków przyczynia się do coraz mniejszej ilości wina korkowego, choć niektóre partie mogą być naruszone podczas składowania zapachem kartonu lub wilgoci piwnicy, jakie mogą przedostać się przez korek do butelki.

Dlatego, aby uniknąć napotkania wina korkowego warto mieć, zwłaszcza dla szczególnych okazji, dwie butelki tego samego wina.

Czy korek z tworzywa sztucznego lub blaszana zakrętka chronią całkowicie przed defektami wina? Wprawdzie nie znajdziemy na nich TCA, lecz wino może być zepsute z innych powodów.

Więcej o korku oraz defektach wina znajdziesz w książce Przewodnik po świecie wina.

 

hdr

Razem z kodem GRECJA2019 dostaniesz 10% zniżki na swój egzemplarz  >>KUP TUTAJ<< 

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY