Jeszcze o korku do wina, tym razem o jego korzystnym wpływie nie tylko na właściwości wina, lecz także na środowisko naturalne.
Dąb korkowy, z którego wywarza się korki do zamykania butelek wina, ma nadzwyczajne właściwości środowiskowe, bowiem absorbuje cztery razy więcej CO2 aniżeli wiele innych drzew. Największe obszary lasów dębu korkowego znajdują się w Portugalii i Hiszpanii.
Jednym z wiodących na świecie producentów naturalnych korków do wina jest firma Amorim z Portugalii, która produkuje najlepiej sprzedający się korek – Neutrocork. Jego produkcja sięga rocznie 1,2 mld sztuk.
Analiza przeprowadzona przez PricewaterhouseCoopers wykazała, że korek zatrzymuje więcej węgla, aniżeli uwalnia podczas produkcji. Z analizy cyklu życia korka wynika, że jego bilans węglowy jest korzystny, a ślad węglowy wynosi minus 1,8 g CO2.
Jeżeli uwzględnić absorbcję CO2 przez drzewa dębu korkowego w lesie, wówczas wynik będzie jeszcze lepszy – minus 392 g CO2/korek. W analizie brano pod uwagę cały cykl produkcyjny Neutrocorka, uwzględniając emisję związaną z nakładami na materiały, energię, materiały opakowaniowe, transport, itp.
Faktycznie, ponieważ składnikiem głównym Neutrocorka jest korek naturalny pochłaniający węgiel, końcowe etapy produkcji mają ujemną emisję GHM – gazów cieplarnianych. Przygotowany odpowiednio surowiec jest przerabiany w mikro-granulki, w których wykrywa się TCA i oczyszcza. Tak oczyszczone granulki są prasowane (formowane)przyjmując ostateczną formę Neutrocorka.
Największa emisja gazów cieplarnianych na tonę produktu powstaje podczas procesu formowania i stabilizacji, głównie z racji zużycia energii przez maszyny, oraz podczas dystrybucji.
Z pewnością bilans węglowy korka z tworzywa sztucznego lub blaszanej zakrętki jest niekorzystny, a ich ślad węglowy dodatni. Jak duży?- niestety, nie znam badań na ten temat.