Portugalia produkuje ponad 6 milionów hektolitrów wina rocznie, co plasuje ją na piątym miejscu wśród winiarskich krajów w Europie, po Włoszech, Francji, Hiszpanii i Niemczech. Wino w Portugalii ma ponad tysiącletnią tradycję. Regiony winiarskie, których winnice rozciągają się na długości setek kilometrów, od Alentejo na południu do Douro i Vinho Verde na północy kraju, różnią się warunkami klimatycznymi, rodzajem gleby oraz miejscowymi szczepami winorośli, z których powstają czerwone i białe wina o niepowtarzalnych smakach i aromatach.
Winnica w Douro, fot. Wikimedia
Najlepsze wina portugalskie pochodzą z regionu Douro
Na stromych zboczach , w dolinie rzeki Douro, która bieg swój rozpoczyna w Hiszpanii i wpada do Atlantyku w słynnym mieście Porto, łupkowe, ubogie ziemie goszczą winnice gdzie powstają dwa różne gatunki win – Porto i czerwone Duero DOC – Denominaçao de Origem Controlada (Kontrolowane Oznaczenie Pochodzenia). Z racji niepowtarzalnych walorów krajobrazowych i przyrodniczych region Douro wpisany jest na listę światowego dziedzictwa UNESCO.
Wyjątkowe odmiany winogron
Oryginalne cechy win pochodzą z miejscowych, niespotykanych gdzie indziej odmian winogron, takich jak Touriga Franca, Tinat Barroca, Touriga Nacional , Tinto Cao czy Tinta Roriz. Wina są często kupażem tych odmian, a każda z nich wnosi własne cechy – Barroca daje moc, Tinto Cao kwiatowe aromaty i elegancję, Touriga Franca intensywny kolor i owocowe nuty, Touriga Nacional zdecydowane, eleganckie taniny.
Quinta do Crasto
Niektóre winorośle mają kilkadziesiąt lat, a powstające z nich wina cieszą się międzynarodowym prestiżem i są poszukiwane przez amatorów wina. Takie wina powstają w rodzinnej winnicy i winiarni Quinta do Crasto, o której pierwsze wzmianki pojawiają się już na początku XVII wieku. Winnice położone są na prawym brzegu rzeki Douro, a wina stamtąd pochodzące odznaczają się oryginalną jakością.
Posiadłość i winnice Quinta do Crasto, fot.inmobiliario.pt
Wino: Quinta do Crasto Reserva Old Vines, 2016
Kraj i region: Portugalia, Duoro DOC
Winnica i winiarnia: Quinta do Crasto
Rodzaj: czerwone, wytrawne, kupaż kilku miejscowych odmian
Ocena
fot. winnicaprofesora
Wino Quinta do Crasto Reserva Old Vines pochodzi z 40 hektarowej winnicy, gdzie średni wiek winorośli wynosi 70 lat. Winnica podzielona jest na 42 działki obsadzone różnymi odmianami. Wytwarza się średnio 3000 litrów z hektara, a roczna produkcja wina sięga 80000-90000 butelek.
Wino dojrzewa 18 miesięcy w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. W efekcie powstaje wino o kolorze ciemniej czerwienie, złożonych aromatach owocowych, nutach beczki i przypraw. W smaku jest skoncentrowane, zrównoważone w budowie tanin i kwasowości, o długim finiszu. Ponieważ wino napełnia się do butelek niefiltrowane mogą pojawiać się osady tworzące się podczas dłuższego starzenia wina. Wino z 2016 ma trzy lata i już można je próbować, choć jeśli poleży 2-3 lata w piwniczce będzie jeszcze lepsze.
Quinta do Crasto Reserva Old Vines 2016 otrzymuje od winnicyprofesora wysoką ocenę 5/6.
Wina Quinta do Crasto są dostępne w sklepach specjalistycznych, m.in.w Sobiesław Zasada Import Win.
Chcesz dowiedzieć się więcej o historii wina,o tym jaką drogę przebywa zanim trafi do kieliszka i skąd pochodzą jego aromaty i smaki, zajrzyj do książki:
Z kodem GRECJA2019 dostaniesz 10% zniżki na swój egzemplarz >>KUP TUTAJ<<
Ten post ma jeden komentarz
a ja pamiętam Sobiesława Zasadę z czasów mojej młodosci, z zupełnie innej,sportowej branży