Zapytaj winnicęprofesora – jakie wino do grzybów?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Grzyby koszyk

fot.idealwine

Grzyby w tym roku obrodziły, a domowi i profesjonalni kucharze przygotowują smakowite z nich dania, nie tylko z samych grzybów lecz jako dodatek do mięs, ryb i główny składnik sosów. Smak grzybów urozmaica dania i nadaje im oryginalny charakter, co obliguje do doboru odpowiedniego do nich wina.

Wino do borowików

Grzyby borowik

fot.wikipedia

Borowik jest grzybem łagodnym w smaku o zapachu orzechów laskowych i wilgotnej ziemi. Dlatego dobrym winem towarzyszącym daniom z borowikami są wina czerwone o niezbyt silnej strukturze tanin, które będą przeciwwagą dla maślanego smaku i  nut zapachów

Do dań z borowikami z pewnością świetne będą:

Bordeaux Supérieur – 3-4 letnie wino z Médoc

Brouilly, Morgon lub Juliénas – wyraźne Cru de Beaujolais

 Valpolicella Superiore z Veneto

Rioja – młode (joven)  z odmiany Tempranillo

Wino z kurkami

Grzyby kurka

fot.wikipedia

Kurka to grzyb delikatny, który pozostaje chrupki, nawet po ugotowaniu. Jego zapachy są delikatne, charakterystyczne i dobrze rozpoznawalne – orzechów laskowych, owoców przypominających morelę i mirabelkę, w smaku łagodny, kwaskowaty, lekko ostry. Dlatego należy dobrać wino o podobnym charakterze i stylu, o łagodnych taninach, niezbyt silnej budowie tak, aby nie przytłumić smaków dania.

Dobrym wyborem do dań z kurkami będą:

Pinot Noir z Burgundii, Alzacji, Navarry lub Nowej Zelandii

Fleurie lub Saint Amour – łagodne Crus de Beaujolais

W zależności od dania można również sięgnąć po wino białe, głównie owocowe Chardonnay czy Verdejo (najlepiej dojrzewające w beczce ) z  regionu Rueda, z dobrej bodegi, np. Bodegas Beronia.

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.