fot.idealwine
Grzyby w tym roku obrodziły, a domowi i profesjonalni kucharze przygotowują smakowite z nich dania, nie tylko z samych grzybów lecz jako dodatek do mięs, ryb i główny składnik sosów. Smak grzybów urozmaica dania i nadaje im oryginalny charakter, co obliguje do doboru odpowiedniego do nich wina.
Wino do borowików
fot.wikipedia
Borowik jest grzybem łagodnym w smaku o zapachu orzechów laskowych i wilgotnej ziemi. Dlatego dobrym winem towarzyszącym daniom z borowikami są wina czerwone o niezbyt silnej strukturze tanin, które będą przeciwwagą dla maślanego smaku i nut zapachów
Do dań z borowikami z pewnością świetne będą:
Bordeaux Supérieur – 3-4 letnie wino z Médoc
Brouilly, Morgon lub Juliénas – wyraźne Cru de Beaujolais
Valpolicella Superiore z Veneto
Rioja – młode (joven) z odmiany Tempranillo
Wino z kurkami
fot.wikipedia
Kurka to grzyb delikatny, który pozostaje chrupki, nawet po ugotowaniu. Jego zapachy są delikatne, charakterystyczne i dobrze rozpoznawalne – orzechów laskowych, owoców przypominających morelę i mirabelkę, w smaku łagodny, kwaskowaty, lekko ostry. Dlatego należy dobrać wino o podobnym charakterze i stylu, o łagodnych taninach, niezbyt silnej budowie tak, aby nie przytłumić smaków dania.
Dobrym wyborem do dań z kurkami będą:
Pinot Noir z Burgundii, Alzacji, Navarry lub Nowej Zelandii
Fleurie lub Saint Amour – łagodne Crus de Beaujolais
W zależności od dania można również sięgnąć po wino białe, głównie owocowe Chardonnay czy Verdejo (najlepiej dojrzewające w beczce ) z regionu Rueda, z dobrej bodegi, np. Bodegas Beronia.