Zapytaj winnicęprofesora – jakie wino do grzybów?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Spis Treści:

Grzyby koszyk

fot.idealwine

Grzyby w tym roku obrodziły, a domowi i profesjonalni kucharze przygotowują smakowite z nich dania, nie tylko z samych grzybów lecz jako dodatek do mięs, ryb i główny składnik sosów. Smak grzybów urozmaica dania i nadaje im oryginalny charakter, co obliguje do doboru odpowiedniego do nich wina.

Wino do borowików

Grzyby borowik

fot.wikipedia

Borowik jest grzybem łagodnym w smaku o zapachu orzechów laskowych i wilgotnej ziemi. Dlatego dobrym winem towarzyszącym daniom z borowikami są wina czerwone o niezbyt silnej strukturze tanin, które będą przeciwwagą dla maślanego smaku i  nut zapachów

Do dań z borowikami z pewnością świetne będą:

Bordeaux Supérieur – 3-4 letnie wino z Médoc

Brouilly, Morgon lub Juliénas – wyraźne Cru de Beaujolais

 Valpolicella Superiore z Veneto

Rioja – młode (joven)  z odmiany Tempranillo

Wino z kurkami

Grzyby kurka

fot.wikipedia

Kurka to grzyb delikatny, który pozostaje chrupki, nawet po ugotowaniu. Jego zapachy są delikatne, charakterystyczne i dobrze rozpoznawalne – orzechów laskowych, owoców przypominających morelę i mirabelkę, w smaku łagodny, kwaskowaty, lekko ostry. Dlatego należy dobrać wino o podobnym charakterze i stylu, o łagodnych taninach, niezbyt silnej budowie tak, aby nie przytłumić smaków dania.

Dobrym wyborem do dań z kurkami będą:

Pinot Noir z Burgundii, Alzacji, Navarry lub Nowej Zelandii

Fleurie lub Saint Amour – łagodne Crus de Beaujolais

W zależności od dania można również sięgnąć po wino białe, głównie owocowe Chardonnay czy Verdejo (najlepiej dojrzewające w beczce ) z  regionu Rueda, z dobrej bodegi, np. Bodegas Beronia.

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?