Wino dla konesera – Pago Florentino

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Klasyfikacja win hiszpańskich ma kilka poziomów. Wina jakościowe pochodzące z określonych regionów winiarskich oznaczane są jako DO Denominación de Origen/DOP lub DOC Denominación de Origen Calificada (Oznaczenie Pochodzenia lub Kwalifikowane Oznaczenie Pochodzenia). Ten ostatni, najwyższy poziom jakościowy mają wina tylko z dwóch regionów – Rioja i Priorat. Niezależnie od tego, oryginalne wina najwyższej jakości,  powstające w wyodrębnionych winnicach, mają oznaczenie  jako Vino de Pago. W całym kraju jest ich zaledwie 17. Jednym z takich win jest Pago Florentino.

Wino powstało w Bodegas Arzuaga Navarro, który obok Vega Sicilia i Pesquera jest zaliczany do czołowych producentów z regionu Ribera del Duero.

Arzuaga Navarro beczki z winem

Winiarnia Bodegas Arzuaga Navarro, fickr.com

Winnica La Solana, gdzie powstaje Pago Florentino położona jest w Castilla la Mancha, niedaleko miejscowości Ciudad Real. W uprawie dominuje odmiana Tempranillo. Przy małej gęstości , 1300 – 3000 krzewów na hektar, wydajność winogron jest ograniczona.

Winnice położone są u podnóża doliny. Klimat cechują chłodne zimy i gorące lato oraz minimalne opady. Gleba pokryta jest otoczakami, pod spodem gliniasto kredowa.

Winogrona zbiera się ręcznie i dokładnie selekcjonuje. Maceracja odbywa się na zimno (15 C) i trwa około pięć dni. Z kolei fermentacja alkoholowa trwa tydzień. Część wina poddaje się fermentacji mlekowej w beczce, natomiast starzenie w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego trwa 12 miesięcy. W produkcji wina nie używa się chemicznych stabilizatorów.

Wino: Pago Florentino DOP

Kraj i region: Hiszpania, Ribera del Duero,

Producent: Bodegas Arzuaga Navarro

Rodzaj i odmiana: czerwone, wytrawne, dojrzewające rok w dębowej beczce, 100% Tempranillo

Ocena:Ocena wina 4,7

Pago Florentino

fot. winnicaprofesora

Wino powstało w całości z winogron Tempranillo, co nadaje mu charakterystyczne cechy: rubinowy kolor, bogaty bukiet zapachowy z dominacją czarnej porzeczki, w smaku solidnie zbudowane, dobrze zrównoważone z posmakiem czarnej porzeczki i czekolady o długim finiszu z mineralnymi nutami.

Doskonałe do dań z wołowiny, dziczyzny, jagnięciny, twardych serów dojrzewających

Ocena winnicyprofesora 4,7/5

Wino Pago Florentino dostępne w sklepach  www.Vininova.pl

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY