Zaskakujące właściwości flawonoidów w winie

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Flawonoidy to niezwykle interesująca substancja, decydująca o kolorze, smaku i innych cechach wina. Większość konsumentów niewiele wie o roli jaką  flawonoidy odgrywają w winie.

Winogrona w koszu

fot. tecnovino

Na początku musimy jednak rozpocząć od fenoli, czyli naturalnych molekuł charakteryzujących się właściwościami przeciwutleniającymi. Ich struktura chemiczna przypomina pierścienie, co nadaje im zdolność do łączenia się z pierścieniami innych fenoli tworzących polifenole, lub inne substancje.

Dlatego w winie można spotkać wiele rodzajów polifenoli lub związków fenolowych, takich jak kwas benzoesowy, kwas cynamonowy, antocjany, resweratrol, flawanoidy i wiele innych.

Flawanoidy znajdują się głównie w skórce winogron i w mniejszej ilości w pestkach i łodydze. Z kolei w pulpie znajdują się inne flawanoidy, zwłaszcza kwas cynamonowy i galusowy.

Zawartość polifenoli w skórce zależy od odmiany i stopnia dojrzałości winogron. W przypadku odmian białych flawanoidy są odpowiedzialne za kolor żółty, natomiast w odmianach czerwonych główną rolę w nadaniu koloru czerwieni i purpury odgrywają antocyjany.

Flawanoidy dostają się do wina podczas winifikacji – maceracji skórek winogron w  wyciśniętym soku. Dlatego koncentracja flawonoidów w winie jest większa, aniżeli w jakimkolwiek innym owocu.

Maceracja węglowa

Flawonoidy były przedmiotem licznych badan naukowych, w których podkreślano ich rolę jako przeciwutleniaczy oraz substancji przeciwdziałających rakowi. Ich właściwości przeciwutleniające są znacznie większe aniżeli witamin. Działają przeciwzapalnie, korzystnie dla serca, ograniczają zły cholesterol i opóźniają starzenie organizmu, przeciwdziałając uszkadzaniu komórek, przeciwdziałają próchnicy zębów, zapaleniom, cukrzycy 2, alergiom.W przypadku raka flawonoidy wytwarzają pewien rodzaj enzymów, które mają zdolności niszczenia komórek rakowych.

Co to są antocyjany i jaką rolę spełnianą?

Antocyjany są związkami należącymi do flawonoidów, są pigmentami rozpuszczalnymi w wodzie. Znajdują się w komórkach roślinnych i zabarwiają liście, kwiaty i owoce na kolor czerwony, purpurowy lub niebieski. W roślinach spełniają różne funkcje, od ochrony prze promieniowaniem ultrafioletowym, aż do wabienia owadów zapylających kwiaty. Termin antocyjanina został po raz pierwszy użyty przez niemieckiego farmaceutę T. Lewandoskiego (1804-1881) dla opisania  niebieskiego pigmentu w czerwonej kapuście.

W przypadku winogron są to pigmenty czerwone, purpurowe lub fioletowe zawarte w skórce winogrona. Ponadto antocjany mogą przynosić korzyści dla zdrowia, głownie jako przeciwutleniacze.

Więcej na temat wpływu polifenoli w winie na zdrowie znajdziesz w:

hdr

Książkę  możesz nabyć w partnerskim sklepie online Lifetasty.eu, >>PRZEJDŹ DO SKLEPU<<

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. jongleur

    to są flawonoidy a nie flawanoidy

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY