Zaskakujące właściwości flawonoidów w winie

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Flawonoidy to niezwykle interesująca substancja, decydująca o kolorze, smaku i innych cechach wina. Większość konsumentów niewiele wie o roli jaką  flawonoidy odgrywają w winie.

Winogrona w koszu

fot. tecnovino

Na początku musimy jednak rozpocząć od fenoli, czyli naturalnych molekuł charakteryzujących się właściwościami przeciwutleniającymi. Ich struktura chemiczna przypomina pierścienie, co nadaje im zdolność do łączenia się z pierścieniami innych fenoli tworzących polifenole, lub inne substancje.

Dlatego w winie można spotkać wiele rodzajów polifenoli lub związków fenolowych, takich jak kwas benzoesowy, kwas cynamonowy, antocjany, resweratrol, flawanoidy i wiele innych.

Flawanoidy znajdują się głównie w skórce winogron i w mniejszej ilości w pestkach i łodydze. Z kolei w pulpie znajdują się inne flawanoidy, zwłaszcza kwas cynamonowy i galusowy.

Zawartość polifenoli w skórce zależy od odmiany i stopnia dojrzałości winogron. W przypadku odmian białych flawanoidy są odpowiedzialne za kolor żółty, natomiast w odmianach czerwonych główną rolę w nadaniu koloru czerwieni i purpury odgrywają antocyjany.

Flawanoidy dostają się do wina podczas winifikacji – maceracji skórek winogron w  wyciśniętym soku. Dlatego koncentracja flawonoidów w winie jest większa, aniżeli w jakimkolwiek innym owocu.

Maceracja węglowa

Flawonoidy były przedmiotem licznych badan naukowych, w których podkreślano ich rolę jako przeciwutleniaczy oraz substancji przeciwdziałających rakowi. Ich właściwości przeciwutleniające są znacznie większe aniżeli witamin. Działają przeciwzapalnie, korzystnie dla serca, ograniczają zły cholesterol i opóźniają starzenie organizmu, przeciwdziałając uszkadzaniu komórek, przeciwdziałają próchnicy zębów, zapaleniom, cukrzycy 2, alergiom.W przypadku raka flawonoidy wytwarzają pewien rodzaj enzymów, które mają zdolności niszczenia komórek rakowych.

Co to są antocyjany i jaką rolę spełnianą?

Antocyjany są związkami należącymi do flawonoidów, są pigmentami rozpuszczalnymi w wodzie. Znajdują się w komórkach roślinnych i zabarwiają liście, kwiaty i owoce na kolor czerwony, purpurowy lub niebieski. W roślinach spełniają różne funkcje, od ochrony prze promieniowaniem ultrafioletowym, aż do wabienia owadów zapylających kwiaty. Termin antocyjanina został po raz pierwszy użyty przez niemieckiego farmaceutę T. Lewandoskiego (1804-1881) dla opisania  niebieskiego pigmentu w czerwonej kapuście.

W przypadku winogron są to pigmenty czerwone, purpurowe lub fioletowe zawarte w skórce winogrona. Ponadto antocjany mogą przynosić korzyści dla zdrowia, głownie jako przeciwutleniacze.

Więcej na temat wpływu polifenoli w winie na zdrowie znajdziesz w:

hdr

Książkę  możesz nabyć w partnerskim sklepie online Lifetasty.eu, >>PRZEJDŹ DO SKLEPU<<

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

  1. jongleur

    to są flawonoidy a nie flawanoidy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.