Kartka z historii – „ morskie wino” z wyspy Chios

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Około 2500 lat temu kupcy z greckiej wyspy Chios w drodze do Marsylii zatrzymywali się na postój na wyspach, takich jak Elba czy Piombino przywożąc ze sobą wino, które stąd trafiało do Rzymu, m.in. na stół Juliusza Cezara (100-44 p.n.e) Greccy winiarze zazdrośnie strzegli tajemnicy produkcji wina, które słynęło z bogatego bukietu aromatów. Ich sposób wytwarzania wina polegał na zatapianiu winogron w morzu. Sądzono, że winogrona wchłaniają sól z morskiej wody i ułatwiają oddzielenie namoczonej skórki, co przyspiesza wysuszenie winogron na słońcu i skoncentrowanie aromatów.

Winiarz Antonio Arrighi z niewielkiej winiarni na Elbie postanowił odnowić metodę sprzed 2500 lat i wytworzyć wino, którym w starożytności raczyli się wielmoże basenu morza Śródziemnego. Powstało wino Nesos, wytworzone z winogron zatopionych w morzu.

Nesos wino 2Nesos wino 3

iloveelba.it

Obok winiarza w przedsięwzięciu udział brali naukowcy winiarstwa i enologii z Uniwersytetu w Pizie. Winogrona z  białej odmiany Ansonica ( Inzolia) umieszczono w specjalnym koszyku i zatopiono w morzu na głębokości 10 metrów. Następnie po oddzieleniu jagód od łodygi winogrona ze skórkami umieszczono w dzbanach z wypalonej gliny. Niewielkie pozostałości soli w winogronach działały jak antyoksydanty i dlatego przy wytwarzaniu wina nie używano związków siarki. Odmiana  Ansonica ma umiarkowaną kwasowość, którą dodatkowo obniżała sól zawarta w winogronach. Analiza wykazała, że w „morskim winie” zawartość polifenoli jest prawie dwukrotnie wyższa, niż w standardowym białym winie.

Nesos wino

la repubblica

Wino Nesos ma złocisty kolor z żółtymi odblaskami, w smaku nuty morskich wodorostów i kwiatów żarnowca, typowych dla Elby. Dobrze zbudowane, delikatne i odświeżające z finiszem oliwek. Ze zbioru 2018 powstało tylko 40 butelek Nesos ,a zbiór 2019, z którego będzie więcej butelek, dojrzewa jeszcze w glinianych dzbanach.

Na podstawie: Aldo Fiordelli, Nesos: Reviving the underwater wine loved by Ancient Rome , Decanter oraz Eleonora Cozzella, Dall’Isola d’Elba il vino fatto con l’uva che riposa nel mare , la Repubblica

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

polecam

Muscadet de Sevre et Maine

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

Amancaya - wino zakochanej Indianki!

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.

szukaj

instagram

Instagram did not return a 200.

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

INSTAGRAM
Instagram has returned invalid data.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.