Kiedy i jak dekantować wino?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Ostatnio w restauracji Tusieje próbowaliśmy cztery doskonałe wina czerwone z piwniczki winncyprofesora , dwa z bordoskiego regionu Médoc, jedno z  Chile z posiadłości winiarskich Barona Rotschilda oraz wino dojrzewające z hiszpańskiego regionu Rioja.

Niewątpliwym hitem było Pavillion Rouge z 2010 roku, drugie wino słynnego Château Margaux, Wielkiego Wina Pierwszej Klasy, według klasyfikacji z 1855 roku. Z Médoc pochodziło także  wino Château Saint-Saturnin 2005 z klasy Cru Bourgeois. Kolejnymi winami były Los Vascos  Cabernet Sauvignon 2010 z chilijskiego regionu Colchagua Valley, z winnicy Barona Rotschilda (Lafite) oraz  Antologia Crianza 2005 z bodegas Ontañon z regionu DOC Rioja, oryginalny kupaż Tempranillo, Garnacha i Graciano.

Z wyjątkiem hiszpańskiego, pozostałe wina miały po kilkanaście lat. Padło więc pytanie, czy wina należy dekantować, czyli najpierw przelać z butelki do karafki, a dopiero z niej do kieliszków?

Na czym polega dekantacja i jak ją wykonać?

Wino żyje – powstaje, wzrasta, rozwija się i umiera. Dlatego w butelce możemy mieć wino, które zanim osiągnęło swój etap finalny było zamknięte długi czas w beczce lub w butelce.

Cały okres życia wina może trwać wiele lat, podczas których zmienia się budowa wina, pojawiają się rzadkie zapachy, osady, które zakłócają degustację wina. Nie są to zmiany szkodliwe dla samego wina, czy dla zdrowia konsumenta, lecz sprawiają, że wino staje się mniej atrakcyjne.

Aby zaradzić temu problemowi możemy poddać wino dekantacji, polegającej na przelaniu wina z butelki do odpowiedniej karafki. Celem dekantacji jest pozbycie się osadów w starych winach oraz napowietrzenie win zamkniętych, o dużej zawartości tanin i krzepkich po to, aby uwolnić zamknięte zapachy i złagodziły smaki.

Wina na spotkaniu 3

Wina Los Vascos i Pavillion Rouge w karafkach, fot.winnicaprofesora

Dekantując wino warto przestrzegać następujących zasad:

Czynności związane z dekantacją wina starego muszą być przeprowadzane ostrożnie, gdyż zbyt duże napowietrzenie może wywołać efekty niekorzystne.

Najpierw należy nalać wino do kieliszka – powąchać, posmakować i stwierdzić, czy faktycznie wino należy dekantować. Następnie, powoli wlewamy wino z butelki do karafki ( po ściankach) tak, aby je dobrze napowietrzyć. Obserwujemy, czy w przelewanej butelce pojawiają się jakieś osady lub zmiana koloru.

Dekantację wykonujemy tuż przed serwowanie wina, nigdy z dużym wyprzedzeniem. Wino po dekantacji należy konsumować na bieżąco, gdyż dalsze napowietrzenie nie poprawi  jego jakości.

Nowoczesne  techniki produkcji sprawiają, że w przypadku większości win dekantacja nie jest potrzebna. Jednak wina dojrzewające wiele lat uzyskują lepszą jakość po napowietrzeniu. Dekantacji z pewnością wymagają wina bardzo stare.

Karafka 2

Karafka do dekantacji wina, fot. winnicaprofesora

Ważna jest karafka do dekantacji. Powinna mieć szeroką szyjkę oraz podstawę. Powinna być elegancka i zdobić nasz stół.

Więcej informacji o napowietrzaniu i dekantacji wina znajdziesz w książce:

Książka wino z butelki czy karafki

Książkę  możesz nabyć w partnerskim sklepie online Lifetasty.eu, >>PRZEJDŹ DO SKLEPU<<

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 3 komentarzy

  1. malik

    A które wino było najlepsze? ijak smakował Château Saint-Saturnin 2005?
    Pozdrawiam
    Malik

    1. winnicaprofesora

      Zdecydowanie najlepsze było Pavillion Rouge z Margaux, potem Saint Saturnin, choć na to wino już najwyższy czas aby je wypić, o ile ktoś ma jeszcze schowane w piwniczce.
      Pozdrawiam
      Marek Rekowski

  2. Jarek

    Mam kilka butelek Ribery del Duero z 2016 np Hacienda Monasterio czy tez Aalto.. czy te wina wymagaja dekantacji w 2024.
    Pozdrawiam pana Profesora.

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY