Pesquera de Duero to niewielka miejscowość niedaleko Valladolid, stolicy prowincji Castilla y León. Położona w regionie winiarskim Ribera del Duero słynie z win wytwarzanego przez 23 winiarnie (bodegas). Prekursorem winiarstwa wysokiej jakości jest Alejandro Fernández, twórca kultowego wina Tinto Pesquera.
Miasteczko Pesquera de Duero, wikipedia
W 1972 roku Alejandro Fernández założył w tej miejscowości Bodega Pesquera rozwijając produkcję wina jakościowego i przyczyniając się do tego, że w 1982 roku wina z regionu Ribera del Duero otrzymały oznaczenie pochodzenia – DO Denominación de Origen. Stworzone i wylansowane przez niego czerwone wino Tinto Pesquera z miejscowej odmiany Tempranillo, stało się jednym z najlepszych win hiszpańskich, które słynny ekspert wina Robert Parker określił mianem „Hiszpańskiego Petrusa”. Winnice mają niską wydajność, co wpływa korzystnie na jakość winogron. Po dwutygodniowej maceracji ma miejsce fermentacja mlekowa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino nie jest ulepszane i filtrowane. W zależności od czasu dojrzewania w beczkach wino otrzymuje klasę Crianza, Reserva lub Gran Reserva.
Pesquera de Duero– łukowa brama prowadząca na plac i do kościoła San Juan Bautista z końca XVI wieku, rysunek bramy zdobi etykietę wina Tinto Pesquera, fot. escapadarural.com
Alejandro Fernández Tinto Pesquera, Crianza 2014
Kraj i region: Hiszpania, Ribera del Duero
Rodzaj: czerwone, wytrawne, dojrzewające – crianza
Odmiana: 100% Tempranillo
Ocena
Fot. winnicaprofesora
Tino Pesquera ma kolor głębokiej, ciemnej czerwieni, bogaty bukiet aromatów czerwonych owoców z orzechową nutą beczki, w smaku krzepkie (14,5% alkoholu) lecz okrągłe i świetnie zrównoważone , łagodne taniny i kwasowość, długi finisz, ma wszystkie cechy wielkiego wina.
Wskazówki: przed degustacją wino warto dobrze napowietrzyć, przelać do karafki lub odkorować i pozostawić otwartą butelkę przez około 1-1,5 godz. Osobiście wino Pesquera piję delikatnie schłodzone.
Ocena winnicyprofesora 4,8/5
Wino dostępne w sklepach specjalistycznych w cenie od 100 PLN/butelka
Opis wina umieszczona na tylnej etykiecie:
Tinto Pesquera jest rezultatem wysiłku rozwijanego przez całe życie. To praca wspólna, pielęgnacja winorośli, winobranie, wytwarzanie , dojrzewanie i komercjalizacja, wszystko w rękach naszej rodziny. Codzienna kontrola całego procesu przyczynia się do innego ,bliskiego i wyjątkowego spojrzenia na wino, niezależnie od mody, która przychodzi i przemija, pozostaje wierne miejscu gdzie rodzą się winogrona, wierne swym korzeniom. Alejandro Fernández
Tłumaczenie winnicaprofesora