Wino dla konesera – kultowa Pesquera Alejandro Fernandeza

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Pesquera de Duero to  niewielka miejscowość niedaleko Valladolid, stolicy prowincji Castilla y León. Położona w regionie winiarskim Ribera del Duero słynie z win wytwarzanego przez 23 winiarnie (bodegas). Prekursorem winiarstwa wysokiej jakości jest Alejandro Fernández, twórca kultowego wina Tinto Pesquera.

Pesquera miasteczko wikipedia

Miasteczko Pesquera de Duero, wikipedia

W 1972 roku Alejandro Fernández założył  w tej miejscowości Bodega Pesquera rozwijając produkcję wina jakościowego i przyczyniając się do tego, że w 1982 roku wina z regionu Ribera del Duero otrzymały oznaczenie pochodzenia – DO Denominación de Origen. Stworzone i wylansowane przez niego czerwone wino Tinto Pesquera z miejscowej odmiany Tempranillo, stało się jednym z najlepszych win hiszpańskich, które słynny ekspert wina Robert Parker określił mianem „Hiszpańskiego Petrusa”. Winnice mają niską wydajność, co wpływa korzystnie na jakość winogron. Po dwutygodniowej maceracji ma miejsce fermentacja mlekowa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino nie jest ulepszane i filtrowane. W zależności od czasu dojrzewania w beczkach wino otrzymuje klasę Crianza, Reserva lub Gran Reserva.

Pesquera miasteczko brama

Pesquera de Duero– łukowa brama prowadząca  na plac i do kościoła San Juan Bautista z końca XVI wieku, rysunek bramy zdobi etykietę wina Tinto Pesquera, fot. escapadarural.com

 

Alejandro Fernández Tinto Pesquera, Crianza 2014

Kraj i region: Hiszpania, Ribera del Duero

Rodzaj: czerwone, wytrawne, dojrzewające – crianza

Odmiana: 100% Tempranillo

Ocena

Ocena wina 4,8

Pesquera wino butelkaPesquera wino etykieta

Fot. winnicaprofesora

Tino Pesquera ma kolor głębokiej, ciemnej czerwieni,   bogaty bukiet aromatów czerwonych owoców z orzechową nutą beczki, w smaku krzepkie (14,5% alkoholu) lecz okrągłe i świetnie zrównoważone , łagodne taniny i kwasowość, długi finisz, ma wszystkie cechy wielkiego wina.

Wskazówki: przed degustacją wino warto dobrze napowietrzyć, przelać do karafki lub odkorować i pozostawić otwartą butelkę przez około 1-1,5 godz. Osobiście wino Pesquera piję delikatnie schłodzone.

Ocena winnicyprofesora 4,8/5

Wino dostępne w sklepach specjalistycznych w cenie od 100 PLN/butelka

Pesquera etykieta tylna

Opis wina umieszczona na tylnej etykiecie:

Tinto Pesquera jest rezultatem wysiłku rozwijanego przez całe życie. To praca wspólna, pielęgnacja winorośli, winobranie, wytwarzanie , dojrzewanie i komercjalizacja, wszystko w rękach naszej rodziny. Codzienna kontrola całego procesu przyczynia się do innego ,bliskiego i wyjątkowego spojrzenia na wino, niezależnie od mody, która przychodzi i przemija, pozostaje wierne miejscu gdzie rodzą się winogrona, wierne swym korzeniom. Alejandro Fernández

Tłumaczenie winnicaprofesora

Więcej o regionie Ribera del Duero:

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY