Wina z Burgundii

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Winnicaprofesora proponuje dwa, dobre wina z Burgundii  – regionalne wino czerwone z odmiany Gamay, ocenione przez miłośników i znawców wina – Bractwo Kawalerów Testevin oraz białe z charakterystycznej dla regionu odmiany Chardonnay. Obydwa wina mają bardzo dobrą relację jakości do ceny i są dostępne w Lidlu.

AOP Bourgogne, Gamay 2015

Ocena:

3,5

Cena w Lidlu 34,99 PLN

 

Czerwone wino wytrawne z odmiany Gamay, której uprawa zajmuje niewielką część regionu winiarskiego Burgundii, jest natomiast podstawą winiarstwa w sąsiednim regionie Beajoulais.

Wino ma klarowny kolor delikatnej purpury. Przebijają się aromaty kwiatowe i czerwonych owoców. W smaku wino jest zrównoważone, lekkie i delikatne o łagodnych taninach i kwasowości, z nieznaczną nutą goryczki na finiszu, charakterystyczną dla tej odmiany winogron.

Świetne do dań z drobiu, delikatnych mięs czerwonych, np. kaczki, wędlin, a także do sałat warzywnych z mięsem, np. grillowanym kurczakiem.

Wino oznaczone jest symbolem Testevin, Bractwa Kawalerów Testevin. Członkowie bractwa propagują wino z Burgundii i oceniając jakość win różnych producentów z regionu nadają im znak organizacji.

 

Testevin,fot.wikipedia, to tradycyjne naczynie do testowania wina. Dzisiaj już się go nie używa, gdyż otwarta forma naczynia powoduje zbyt duże napowietrzenie wina i zakłóca prawidłowość oceny.

Więcej o regionie w: Regiony winiarskie Francji – Burgundia

 

Mâcon Village, Chardonnay, 2016

Ocena:

3,5

Cena w Lidlu 24,99 PLN

 

Białe wino wytrawne z Mâcon, południowego podregionu Burgundii. Wino wytwarzane z tradycyjnej, francuskiej odmiany Chardonnay charakteryzuje się zdecydowanym, owocowym smakiem, dobrą kwasowością, zapachami białych kwiatów. Dobrze pasuje do dań z drobiu i delikatnych ryb, owoców morza, do dań kuchni azjatyckiej a także do wielu serów.

Więcej o regionie w: Regiony winiarskie Francji – Burgundia

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY