Duńscy naukowcy przeprowadzili badania, z których wynika, że picie trzech – czterech lampek wina w tygodniu zmniejsza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu drugiego.
Badanie obejmowało 70 000 ludzi w okresie pięciu lat. Badano ile i jak często dana osoba piła wino. Wyniki opublikowane w czasopiśmie naukowym Diabetologia wskazują, że umiarkowane picie wina zmniejsza ryzyko cukrzycy typu 2 o 32% wśród kobiet i o 27% wśród mężczyzn. Znaczenie posiada zwłaszcza wino czerwone, zawierające polifenole wspomagające utrzymywanie się odpowiedniego poziomu cukru we krwi.
Stwierdzono także, że niezależnie od ilości wpływ ma także częstotliwość picia wina. Lepiej pić wino w porcjach aniżeli od razu całość butelki. Dodatkowo potwierdzono, że umiarkowane picie wina obniża ryzyko zaburzeń krążenia, takich jak zawał serca i udar.
Eksperci ostrzegają, aby wyników badań nie traktować jako przyzwolenie na picie ilości przekraczających 14 jednostek alkoholu w tygodniu.
Wskazówka: jednostka alkoholu = 8 gramów (10ml) czystego spirytusu = mały kieliszek wina (125 ml). Wino może mieć różną moc, czyli zawartość alkoholu. Jeśli standardowa butelka 750 mililitrów (0,75) zawiera np.13,5% alkoholu, wtedy ilość jednostek obliczamy mnożąc objętość przez moc (0,75 x 13,5), co daje 10 jednostek alkoholu.