Regiony winiarskie Francji – Burgundia

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Historia burgundzkiego winiarstwa sięga starożytności. Jednakże dopiero w średniowieczu mnisi zakonów cystersów z Citeaux i benedyktynów z Cluny rozwijają uprawę winorośli i produkcję wina, tworząc podwaliny dla rozkwitu winiarstwa we Francji i w całej Europie. Podobnie jak w Bordeaux, wino stało się ważnym źródłem bogactwa mieszkańców Burgundii.

Clos de Vougeot, fot. Hechettevin – dawny klasztor i winnica cystersów, od 1945 roku siedziba Confrérie des Chevaliers du Tastevin (Bractwa Kawalerów Tastevin)

Winnice Burgundii zajmują ponad 26 000 hektarów i rozciągają się na długości 200 kilometrów, od Auxerre na północy do Mâcon na południu. Roczna produkcja sięga około 1,5 miliona hektolitrów wina (200 milionów butelek), z czego 50 % jest przeznaczone na eksport.

Ponad 100 wyznaczonych obszarów winnic oznacza swoje wina świadectwem pochodzenia AOC/AOP –Appellation d’Origine Contrôlée/ Appellation d’Origine Protegée (Kontrolowane/Chronione Oznaczenie Pochodzenia). Winnice są stosunkowo niewielkie- np. słynna La Romanée zajmuje zaledwie 0,8 hektara, a pochodzące z niej wino jest jednym z najdroższych na świecie.

Ź: Le Figarovin

Burgundzkie wina powstają z jednolitych odmian – czerwone z Pinot Noir, natomiast białe wino z odmiany Chardonnay. Ponadto, wytrawne białe wino wytwarza się także z odmiany Alogoté. W niewielkich ilościach uprawiana jest odmiana Gamay, szczególnie popularna w sąsiednim Beaujolais.

Od lewej: Pinot Noir, Chardonnay, Aligoté

Pinot Noir tworzy wina czerwone, owocowe o smakach czerwonych owoców, zwłaszcza wiśni, o sporej kwasowości lecz łagodnych taninach. Sprawia to, że wino w konsumpcji wydaje się delikatne i niezbyt silne. Najlepsze roczniki mają duży potencjał starzenia. Wino doskonale pasuje do wszelkich dań z mięs białych i łagodnych mięs czerwonych, także do dań z jagnięciny.

Chardonnay to odmiana, z której powstają białe wina „łatwe” w konsumpcji. Stąd popularność tego szczepu na całym świecie. Jednak właściwości wina z Chardonnay zależą od regionu uprawy winorośli. Ogólnie wino z tej odmiany jest owocowe, o zapachach białych kwiatów, niekiedy nutach świeżego masła i miodu, o dobrej kwasowości. Dobrze pasuje do dań z drobiu i delikatnych ryb (sola, flądra, miętus), do skorupiaków a także do wielu serów.

Aligoté daje wino wytrawne o sporej kwasowości. Francuzi dodają do niego słodkiego likieru z czarnej porzeczki – Cassis z Dijon, tworząc popularny aperitif Kir.

Cały region winiarski Burgundii jest podzielony na pięć charakterystycznych podregionów

Chablis, wysunięty najdalej na północ , w okolicach miasta Auxerre,  słynie z win białych, powstających z odmiany Chardonnay. Wina uszeregowane są w czterech kategoriach jakościowych i cenowych – od najbardziej popularnego Chablis do coraz wyższej klasy Petit Chablis, Chablis Premier Cru i klasy najwyższej Chablis Grand Cru. Niewielki wyłom w dominacji Chardonnay uczynili winiarze z okolic małej miejscowości Saint Bris les Vinieux, którzy uprawiają odmianę Sauvignin Blanc i wytwarzają z niej dobra wina.

 

Côte des Niuts rozciąga się w kierunku południowym, począwszy od stolicy Burgundii – Dijon, aż do miejscowości Beaune. Tutaj, na bazie winogron Pinot Noir, powstają znakomite wina czerwone, takie jak Gevrey-Chambertin, Niuts-Saint-Georges, Morey-Saint-Georges, Vosne –Rmonaée, Vougeot, Fixin i wiele innych.

Miasteczko Nuits Saint George

Masteczko Nuits Saint George otoczone winnicami, fot.maisonjaffelin.com

Côte de Beaune obejmuje winnice położone na łagodnych pagórkach wokół miejscowości Beaune , szczycące się renomą  wielkich i drogich win białych, takich jak na przykład Corton –Charlemengne, Montrachet, Chassagne-Montrachet, Meursault oraz świetnych win czerwonych Pommard czy Volnay.

Winnice regionu Beaune

Winnice regionu Beaune, fot.beaunetourisme.com

Côte Chalonnaise oraz Mâconnais to podregiony położone najbardziej na południu , w kierunku miast Chalon-sur-Saône i dalej Mâcon. Pierwszy z nich znany jest z owocowych win czerwonych, zwłaszcza ze znakomitych  Mercurey, natomiast w Mâconnais  powstają wysokiej jakości wina białe, takie jak Saint-Véran oraz Pouilly-Fuissé i Pouilly – Loché.

Winnice regionu Maconnais

Winnice regionu Mâconnais ,Fot.totalwine.com

 

Klasyfikacja i oznaczenia win burgundzkich

Wina burgundzkie posiadają cztery rodzaje Kontrolowanych/ Chronionych Oznaczeń Pochodzenia AOC/AOP- Appellation d’Origine Controllée/ Appellation d’Origine Prtotegée.

Wina regionalne: wytwarzane w całym regionie Bourgogne, jak np. Bourgogne Passetoutgrain, Bourgogone Aligoté, Crémant de Bourgogone.

Wina gminne (village): powstające na wyznaczonym terenie danej gminy, np. Côte de Beaune Village, Côte de Nuits-Village, Mâcon Village.

Premier Cru (Pierwsze Wino): wino wysokiej jakości pochodzące z ściśle wyznaczonych winnic i działek, jak np. AOC Aloxe-Corton 1 er Cru Clos du Chapitre , AOC Gevrey-Chambertin 1 er Cru  Clos Saint-Jacques, AOC Vosne-Romanée 1 er Cru – Domaine Lupé  Cholet. W sumie na 28 obszarach AOC jest sklasyfikowanych ponad 500 win Premier Cru.

Grands Crus (Wielkie Wina): wino najwyższej jakości, wywarzane w 33 winnicach, których wina mają prawo oznaczać swoje wina mianem Grand Cru. Większość z nich dotyczy win czerwonych i znajduje się w podregionie Côtes des Nuits, np. Clos des Lambreys, Chapelle Chamberin czy słynne La Tâche . Wśród białych Grands Crus należy wymienić m.in. Puligny-Montrachet oraz Chassegne-Montrachet w podregionie Côte de Beaune w a także Chablis Grand Cru w podregionie Chablis.

Koncepcja terroir

Kategorie i klasy win burgundzkich są ściśle powiązane z koncepcją terroir, czyli charakterem miejsca lokalizacji winnicy oraz tradycji winiarskich. Z każdego terroir otrzymuje się wino o odmiennych cechach-kolorze, smaku, zapachu, mocy, zdolności do starzenia. Często w skład posiadłości wchodzą parcele, określane w Burgundii jako climats, położone w różnych miejscach a nawet gminach, charakteryzujące się odmiennymi warunkami glebowymi, mikroklimatu, ekspozycją w stosunku do słońca, itp. Dlatego wino pochodzące z dwóch sąsiednich działek, obsadzonych tym samym szczepem Pinot Noir, nie będzie identyczne, bowiem działki różnią się nieco np. innym nachyleniem terenu do słońca lub specyficznym podejściem winiarza do prowadzenia winnicy.

O ile wina posiadające oznaczenia regionalne i gminne (village) charakteryzują się dobrą jakością, o tyle wina oznaczone jako Premier Cru i Grand Cru są winami o wysokiej i najwyższej jakości, a także o wysokich cenach.

Klasyfikacja wina z Burgundii

Najwięcej produkuje się win popularnych. Około 88% całej produkcji stanowią wina  regionalne i lokalne, oznaczona jako AOC Bourgogne oraz Village.  Wina wysokiej jakości AOC Bourgogne Premier Cru to zaledwie 10%, natomiast najlepsze wielkie wina Grands Crus to marginalne 2% całej produkcji. Ukształtowany historycznie prestiż, niewielka podaż i duży popyt na całym świecie na wina burgundzkie tłumaczy, dlaczego ich ceny  są wysokie.

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.