Wina Cru Bourgeois

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Winnica Profesora prezentuje dwa wina Cru Bourgeois pochodzące z północnej części regionu Médoc. Wina z Château Pey de Pont oraz Château Saint Saturnin, wytwarzane z tych samych odmian winogron, na podobnym co do wielkości obszarze winnic, są jednak różne w smaku i aromacie. Mają też różne oceny Winnicy Profesora.

Więcej o Médoc i Crus Bourgeois czytaj w Regiony winiarskie Francji

+ + +

Wino Château Pey de Pont, Cru Bourgeois

Kraj pochodzenia: Francja

Region winiarski: Bordeaux, AOC Médoc

Producent: Château Pey de Pont

Rodzaj wina: czerwone, wytrawne,  odmiany Merlot, Cabenet -Sauvignon, Cebernat Franc

Ocena: 

Bez tytułu

Wino powstaje w posiadłości Château Pey de Pont. Winnice o powierzchni 36 hektarów położone są w miejscowości Crivac, w północnej części bordoskiego regionu winiarskiego Médoc.

Crivac en Medoc, Wikipedia

Crivac en Médoc, źródło: Wikipedia

Wino czerwone wytwarzane jest jako kompozycja trzech, typowych dla Bordeaux odmian: 50% Merlot, 45% Caberbet- Sauvignon oraz 5% Cabernet Franc. Wino dojrzewa w dębowych beczkach 12 miesięcy i może leżakować w butelce 10 lat. Roczna produkcja wynosi około 200 000 butelek.

Chateau Pey de Pont

Oceniane wino Château Pey de Pont pochodzi z rocznika 2012, który był sprzyjający dla winiarzy z Bordeaux. Kolor wina zaznacza odcienie purpury, a w bukiecie zapachowym można odnaleźć nuty kakao i czarnych owoców. W smaku wino jest wyraziste o stosunkowo łagodnych taninach, jakie nadaje mu Merlot. Równowagę smakową zakłóca trochę nadmierna kwasowość.

Ocena 3,5/6 jest dość frustrująca. Podobnie jak dla sprintera, który w wyścigu zajął czwarte miejsce i o ułamki sekund utracił miejsce na podium. Także ocenianemu winu coś brakuje do podium – szkoda, że wino leżakowało w beczkach tylko rok, brakuje jeszcze kilku miesięcy, aby nabrało większej gładkości i delikatności. Na szczęście tę drobną niedogodność rekompensuje korzystna cena.

Wino znalazłem w Lidlu za umiarkowaną, jak na Cru bourgeois, cenę 35 PLN za butelkę. W ofercie są także butelki z rocznika 2014. W tym wypadku wino jest zdecydowania zbyt młode i aby poznać jego walory powinno jeszcze poleżeć w butelce przynajmniej 2-3 lata.

***

Wino Château Saint-Saturnin, Cru Bourgeois

Kraj pochodzenia: Francja

Region winiarski: Bordeaux, AOC Médoc

Producent: Château Saint Saturnin

Rodzaj wina: czerwone wytrawne z odmian Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc

Ocena:

3,5

Château Saint-Saturnin jest kolejnym winem Cru Bourgeois . W 1968 roku  Adreien Tramier założył w miejscowości Bégadan, na północy bordoskiego Médoc, niewielką 3-hektarową winnicę. Dzisiaj jego winnice obejmują obszar około 37 hektarów, obsadzonych trzema szczepami – Merlot, Cabernet-Sauvignon i  Cabernet Franc. Kompozycja tych szczepów, odpowiednio 60 %, 35 % i 5 %, stanowi podstawę win wytwarzanych w Château Saint-Saturnin.

Winnice Château Saint Saturnin zimą, fot. Emmanuel Delmas

Adrien Tramier (na zdjęciu poniżej) uznaje naturalne sposoby uprawy winorośli i produkcji wina. Między szpalerami winorośli rośnie trawa. W procesie winifikacji zastosowanie mają zbiorniki betonowe. Zanim wino trafi do butelek długo i powoli dojrzewa w ocynkowanych zbiornikach ustawionych na wolnym powietrzu i podlegających naturalnym zmianom temperatur, zgodnie z porami roku.

Niektóre stare wina, np. z 1975 roku, leżą jeszcze w zbiornikach. Winiarz uważa, że smak, aromat i kolor wina powinny pochodzić wyłącznie z winogron. Dlatego, w odróżnieniu od wielu winiarzy z Médoc, nie używa beczek dębowych, które modyfikują właściwości wina. Należy przyznać, iż ma w tym sporo racji. Właśnie dlatego aromat i smak wina z Château Saint-Saturnin jest wyjątkowy, odmienny od win okolicznych producentów.

Wino ocenione na 4,5/6 pochodzi z doskonałego rocznika 2005, który w Bordeaux jest uważany za wyjątkowy. Wino powstałe z trzech rodzajów winogron, z dominacją Merlota, jest przyjemne w degustacji, lekkie i zrównoważone w smaku, odznacza się dojrzałym aromatem.

Wskazówki

Wina Crus Bourgeois z AOC Médoc są dostępne w sklepach, rzadziej w supermarketach, częściej w sklepach specjalistycznych. Ceny są zróżnicowane – od 60 do około 200 PLN za butelkę. Najdroższe są Cru Bourgeois excetionnel pochodzące z dziewięciu châteaux. Na przykład wino Château Siran 2007 kosztuje prawie 190 PLN /butelka, Château Potensac 2010 około 160 PLN/butelka.

 

 

Picture of winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY