Winnica Profesora prezentuje dwa wina Cru Bourgeois pochodzące z północnej części regionu Médoc. Wina z Château Pey de Pont oraz Château Saint Saturnin, wytwarzane z tych samych odmian winogron, na podobnym co do wielkości obszarze winnic, są jednak różne w smaku i aromacie. Mają też różne oceny Winnicy Profesora.
Więcej o Médoc i Crus Bourgeois czytaj w Regiony winiarskie Francji
+ + +
Wino Château Pey de Pont, Cru Bourgeois
Kraj pochodzenia: Francja
Region winiarski: Bordeaux, AOC Médoc
Producent: Château Pey de Pont
Rodzaj wina: czerwone, wytrawne, odmiany Merlot, Cabenet -Sauvignon, Cebernat Franc
Ocena:
Wino powstaje w posiadłości Château Pey de Pont. Winnice o powierzchni 36 hektarów położone są w miejscowości Crivac, w północnej części bordoskiego regionu winiarskiego Médoc.
Crivac en Médoc, źródło: Wikipedia
Wino czerwone wytwarzane jest jako kompozycja trzech, typowych dla Bordeaux odmian: 50% Merlot, 45% Caberbet- Sauvignon oraz 5% Cabernet Franc. Wino dojrzewa w dębowych beczkach 12 miesięcy i może leżakować w butelce 10 lat. Roczna produkcja wynosi około 200 000 butelek.
Oceniane wino Château Pey de Pont pochodzi z rocznika 2012, który był sprzyjający dla winiarzy z Bordeaux. Kolor wina zaznacza odcienie purpury, a w bukiecie zapachowym można odnaleźć nuty kakao i czarnych owoców. W smaku wino jest wyraziste o stosunkowo łagodnych taninach, jakie nadaje mu Merlot. Równowagę smakową zakłóca trochę nadmierna kwasowość.
Ocena 3,5/6 jest dość frustrująca. Podobnie jak dla sprintera, który w wyścigu zajął czwarte miejsce i o ułamki sekund utracił miejsce na podium. Także ocenianemu winu coś brakuje do podium – szkoda, że wino leżakowało w beczkach tylko rok, brakuje jeszcze kilku miesięcy, aby nabrało większej gładkości i delikatności. Na szczęście tę drobną niedogodność rekompensuje korzystna cena.
Wino znalazłem w Lidlu za umiarkowaną, jak na Cru bourgeois, cenę 35 PLN za butelkę. W ofercie są także butelki z rocznika 2014. W tym wypadku wino jest zdecydowania zbyt młode i aby poznać jego walory powinno jeszcze poleżeć w butelce przynajmniej 2-3 lata.
***
Wino Château Saint-Saturnin, Cru Bourgeois
Kraj pochodzenia: Francja
Region winiarski: Bordeaux, AOC Médoc
Producent: Château Saint Saturnin
Rodzaj wina: czerwone wytrawne z odmian Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc
Ocena:
Château Saint-Saturnin jest kolejnym winem Cru Bourgeois . W 1968 roku Adreien Tramier założył w miejscowości Bégadan, na północy bordoskiego Médoc, niewielką 3-hektarową winnicę. Dzisiaj jego winnice obejmują obszar około 37 hektarów, obsadzonych trzema szczepami – Merlot, Cabernet-Sauvignon i Cabernet Franc. Kompozycja tych szczepów, odpowiednio 60 %, 35 % i 5 %, stanowi podstawę win wytwarzanych w Château Saint-Saturnin.
Winnice Château Saint Saturnin zimą, fot. Emmanuel Delmas
Adrien Tramier (na zdjęciu poniżej) uznaje naturalne sposoby uprawy winorośli i produkcji wina. Między szpalerami winorośli rośnie trawa. W procesie winifikacji zastosowanie mają zbiorniki betonowe. Zanim wino trafi do butelek długo i powoli dojrzewa w ocynkowanych zbiornikach ustawionych na wolnym powietrzu i podlegających naturalnym zmianom temperatur, zgodnie z porami roku.
Niektóre stare wina, np. z 1975 roku, leżą jeszcze w zbiornikach. Winiarz uważa, że smak, aromat i kolor wina powinny pochodzić wyłącznie z winogron. Dlatego, w odróżnieniu od wielu winiarzy z Médoc, nie używa beczek dębowych, które modyfikują właściwości wina. Należy przyznać, iż ma w tym sporo racji. Właśnie dlatego aromat i smak wina z Château Saint-Saturnin jest wyjątkowy, odmienny od win okolicznych producentów.
Wino ocenione na 4,5/6 pochodzi z doskonałego rocznika 2005, który w Bordeaux jest uważany za wyjątkowy. Wino powstałe z trzech rodzajów winogron, z dominacją Merlota, jest przyjemne w degustacji, lekkie i zrównoważone w smaku, odznacza się dojrzałym aromatem.
Wskazówki
Wina Crus Bourgeois z AOC Médoc są dostępne w sklepach, rzadziej w supermarketach, częściej w sklepach specjalistycznych. Ceny są zróżnicowane – od 60 do około 200 PLN za butelkę. Najdroższe są Cru Bourgeois excetionnel pochodzące z dziewięciu châteaux. Na przykład wino Château Siran 2007 kosztuje prawie 190 PLN /butelka, Château Potensac 2010 około 160 PLN/butelka.