Wina Cru Bourgeois

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Winnica Profesora prezentuje dwa wina Cru Bourgeois pochodzące z północnej części regionu Médoc. Wina z Château Pey de Pont oraz Château Saint Saturnin, wytwarzane z tych samych odmian winogron, na podobnym co do wielkości obszarze winnic, są jednak różne w smaku i aromacie. Mają też różne oceny Winnicy Profesora.

Więcej o Médoc i Crus Bourgeois czytaj w Regiony winiarskie Francji

+ + +

Wino Château Pey de Pont, Cru Bourgeois

Kraj pochodzenia: Francja

Region winiarski: Bordeaux, AOC Médoc

Producent: Château Pey de Pont

Rodzaj wina: czerwone, wytrawne,  odmiany Merlot, Cabenet -Sauvignon, Cebernat Franc

Ocena: 

Bez tytułu

Wino powstaje w posiadłości Château Pey de Pont. Winnice o powierzchni 36 hektarów położone są w miejscowości Crivac, w północnej części bordoskiego regionu winiarskiego Médoc.

Crivac en Medoc, Wikipedia

Crivac en Médoc, źródło: Wikipedia

Wino czerwone wytwarzane jest jako kompozycja trzech, typowych dla Bordeaux odmian: 50% Merlot, 45% Caberbet- Sauvignon oraz 5% Cabernet Franc. Wino dojrzewa w dębowych beczkach 12 miesięcy i może leżakować w butelce 10 lat. Roczna produkcja wynosi około 200 000 butelek.

Chateau Pey de Pont

Oceniane wino Château Pey de Pont pochodzi z rocznika 2012, który był sprzyjający dla winiarzy z Bordeaux. Kolor wina zaznacza odcienie purpury, a w bukiecie zapachowym można odnaleźć nuty kakao i czarnych owoców. W smaku wino jest wyraziste o stosunkowo łagodnych taninach, jakie nadaje mu Merlot. Równowagę smakową zakłóca trochę nadmierna kwasowość.

Ocena 3,5/6 jest dość frustrująca. Podobnie jak dla sprintera, który w wyścigu zajął czwarte miejsce i o ułamki sekund utracił miejsce na podium. Także ocenianemu winu coś brakuje do podium – szkoda, że wino leżakowało w beczkach tylko rok, brakuje jeszcze kilku miesięcy, aby nabrało większej gładkości i delikatności. Na szczęście tę drobną niedogodność rekompensuje korzystna cena.

Wino znalazłem w Lidlu za umiarkowaną, jak na Cru bourgeois, cenę 35 PLN za butelkę. W ofercie są także butelki z rocznika 2014. W tym wypadku wino jest zdecydowania zbyt młode i aby poznać jego walory powinno jeszcze poleżeć w butelce przynajmniej 2-3 lata.

***

Wino Château Saint-Saturnin, Cru Bourgeois

Kraj pochodzenia: Francja

Region winiarski: Bordeaux, AOC Médoc

Producent: Château Saint Saturnin

Rodzaj wina: czerwone wytrawne z odmian Merlot, Cabernet-Sauvignon, Cabernet Franc

Ocena:

3,5

Château Saint-Saturnin jest kolejnym winem Cru Bourgeois . W 1968 roku  Adreien Tramier założył w miejscowości Bégadan, na północy bordoskiego Médoc, niewielką 3-hektarową winnicę. Dzisiaj jego winnice obejmują obszar około 37 hektarów, obsadzonych trzema szczepami – Merlot, Cabernet-Sauvignon i  Cabernet Franc. Kompozycja tych szczepów, odpowiednio 60 %, 35 % i 5 %, stanowi podstawę win wytwarzanych w Château Saint-Saturnin.

Winnice Château Saint Saturnin zimą, fot. Emmanuel Delmas

Adrien Tramier (na zdjęciu poniżej) uznaje naturalne sposoby uprawy winorośli i produkcji wina. Między szpalerami winorośli rośnie trawa. W procesie winifikacji zastosowanie mają zbiorniki betonowe. Zanim wino trafi do butelek długo i powoli dojrzewa w ocynkowanych zbiornikach ustawionych na wolnym powietrzu i podlegających naturalnym zmianom temperatur, zgodnie z porami roku.

Niektóre stare wina, np. z 1975 roku, leżą jeszcze w zbiornikach. Winiarz uważa, że smak, aromat i kolor wina powinny pochodzić wyłącznie z winogron. Dlatego, w odróżnieniu od wielu winiarzy z Médoc, nie używa beczek dębowych, które modyfikują właściwości wina. Należy przyznać, iż ma w tym sporo racji. Właśnie dlatego aromat i smak wina z Château Saint-Saturnin jest wyjątkowy, odmienny od win okolicznych producentów.

Wino ocenione na 4,5/6 pochodzi z doskonałego rocznika 2005, który w Bordeaux jest uważany za wyjątkowy. Wino powstałe z trzech rodzajów winogron, z dominacją Merlota, jest przyjemne w degustacji, lekkie i zrównoważone w smaku, odznacza się dojrzałym aromatem.

Wskazówki

Wina Crus Bourgeois z AOC Médoc są dostępne w sklepach, rzadziej w supermarketach, częściej w sklepach specjalistycznych. Ceny są zróżnicowane – od 60 do około 200 PLN za butelkę. Najdroższe są Cru Bourgeois excetionnel pochodzące z dziewięciu châteaux. Na przykład wino Château Siran 2007 kosztuje prawie 190 PLN /butelka, Château Potensac 2010 około 160 PLN/butelka.

 

 

winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.