Bordeaux – Cru Bourgeois z regionu Médoc
Médoc to symbol najlepszych win czerwonych z Francji. Winnice położone na północ od miasta Bordeaux rozciągają się wzdłuż lewego brzegu rzeki Dordogne. Producenci (châteaux) z wyznaczonych obszarów winiarskich oznaczają swoje wina pochodzeniem AOC – Appelation d’Origine Contrôlée: Médoc, Haut-Médoc, Listrac, Moulis, Saint-Estèphe, Paulliac, Margaux oraz Saint-Julien.
Źródło: Le Figarovin
Klasyfikacje wina z regionu Médoc.
Zanim powstały oficjalne klasyfikacje wina bordoscy handlowcy i konsumenci od wieków rozróżniali wino w zależności od tego, czy wytwarzali je chłopi na wsi, czy też mieszkańcy miast i miasteczek oraz rzemieślnicy. W ten sposób wino określano jako „wino chłopskie” – cru des paysans , „wino mieszczan” – cru des bourgeois lub „wino rzemieślnicze” – cru artisans. Historyczne oznaczenia wina obowiązują do dzisiaj, choć obecnie podlegają określonym regulacjom, głównie w celu zagwarantowania im wysokiego poziomu jakości.
Obecnie w regionie winiarskim Médoc stosowane są oficjalnie trzy klasyfikacje. Najbardziej prestiżowa jest klasyfikacja Grands Crus (Wielkich Win ) z 1855 roku. Piętro niżej znajdują się wina oznaczone jako Cru Bourgeois (Wino Mieszczańskie) a na trzecim poziomie znajdziemy Cru Artisans (Wino Rzemieślnicze)
Wino Mieszczańskie
Często na butelkach wina z regionu Médoc, poniżej nazwy châteaux, można spotkać napis Cru Bourgeois. Oznaczenie to ma bardzo długą historię i pochodzi z czasów, kiedy Bordeaux znajdowało pod panowaniem Anglii. Kiedy w 1154 roku Eleonora Akwitańska poślubiła Henryka II Plantageneta, miasto zostało związane z koroną angielską na prawie 300 lat. Związki z wyspiarzami okazały się bardzo korzystne dla rozwoju miasta i regionu, zwłaszcza dzięki rozwojowi handlu winem. Rozbudowywano port i zaplecze magazynowe, skąd transporty wina trafiały do Anglii oraz innych krajów.
Mieszkańcy Bordeaux , mieszczanie, otrzymywali liczne przywileje, m.in. ulgi podatkowe ze sprzedaży wina wytwarzanego w swoich winnicach. W XV wieku wielu mieszczan wzbogaciło się na handlu winem, a zarobione pieniądze przeznaczano m.in. na zakup najlepszych w regionie parcel ziemi, gdzie zakładano winnice. Pochodzące z nich wino określano mianem Cru Bourgeois (Wina Mieszczańskiego).
Chociaż Rewolucja Francuska zniosła przywileje mieszczaństwa bordoskiego, Cru Bourgeois nie znikają. W XX wieku wina zdobywają liczne rynki zagraniczne, zwłaszcza w Niemczech i Rosji.
Winnice Château Haut – Marbuzet
Obecnie ponad 250 châteaux oznacza swoje wina jako Cru Bourgeaois, produkując średnio 28 milionów butelek rocznie, co stanowi około 30 % produkcji wina w Médoc. Najwięcej producentów Cru Bourgeois pochodzi z regionów AOC Médoc i Haut-Médoc (w sumie 191 châteaux).
W winnicy Château Siran
Château Siran – leżakujące beczki z winem
Winnice Château Phélan-Ségur
Wina z dziewięciu châteaux uznawane są za nadzwyczajne – Cru Bourgeois exceptionnel
Od lewej: AOC Saint-Estèphe, AOC Moulis en Médoc, AOC Saint-Estèphe
Od lewej: AOC Margaux, AOC Margaux, AOC Moulis-en-Médoc
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Wina Cru Bourgeois | Winnica profesora