Klasyczne wino różowe powstaje z czerwonych winogron. Jeśli wyciskany sok pozostaje tylko chwilę w kontakcie ze skórką – w której zawarte są barwniki – wówczas wino ma kolor bladego, jasnego różu i w zapachu i smaku bardziej przypomina wino białe. Natomiast kiedy skórki winogron maceruje się dłużej – podobnie jak przy produkcji wina czerwonego – wtedy wino nabiera bardziej intensywnego koloru różowego i pewnych cech wina czerwonego. Jedną z takich cech może być na przykład niewielka zawartość tanin. Jakie jest różowe wino Pana Jana?
Wyjątkiem jest różowy szampan. Aby otrzymać kolor różowy – do wina białego dodaje się nieco czerwonego z dopuszczalnych do uprawy w Szampanii Pinot Noir lub Pinot Meunier.
Różowe wino Pana Jana – wino musujące
O białym winie musującym Pana Jana pisałem niedawno na blogu (tutaj). W swojej, niewielkiej winnicy – w Brzezinach koło Łodzi – Jean Thierry Smolis wytwarza także wino różowe. Wino powstaje jako kompozycja trzech odmian:
- białych Seyval Blanc, Chardonnay;
- czerwonej Pinot Meunier.
Różowe wino Pana Jana – degustacja
W przeciwieństwie do większości producentów szampana – Jean Thierry Smolis miesza sok z białych i czerwonych winogron przed fermentacją. Każda z odmian dodaje do wina swoje cechy – Seyval Blanc dodaje żółte odcienie koloru oraz świeże, cytrusowe nuty owocowe, Chardonnay nadaje delikatności i słodyczy, a Pinot Meunier owocowe nuty czerwonych owoców i śliwki oraz kolor ciemnej czerwieni.
Wino: Jean Thierry Smolis Rose
Kraj I region: Polska, Brzeziny koło Łodzi.
Producent: Winnica Smolis Jan Smolis.
Rodzaj: musujące, wytrawne (zawartość cukru 12-17g/l), metoda tradycyjna.
Odmiany: Seyval Blanc (około 50%), Pinot Meunier (około 40%) i Chardonnay (około 10%).
Ocena 4,5/5.
Degustacja. Degustacja.
Kolor wina oddaje barwy odmian winogron, z których powstało: pomarańczowo-łososiowy od Seyval Blanc z odcieniami śliwkowego od Pinot Meunier. Bogaty, owocowy bukiet zapachowy- śliwka. W smaku pełne, lekko kwaskowate z delikatną nutą słodyczy – jaką nadaje cukier resztkowy (12-17g/l). Trochę wyczuwalny alkohol. Bąbelki przyjemne na języku – nie za dużo, nie za mało.