Różowe wino Pana Jana

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
W swojej, niewielkiej winnicy - w Brzezinach koło Łodzi - Jean Thierry Smolis wytwarza także wino różowe. Degustuję różowe wino Pana Jana.

Klasyczne wino różowe powstaje z czerwonych winogron. Jeśli wyciskany sok pozostaje tylko chwilę w kontakcie ze skórką – w której zawarte są barwniki – wówczas wino ma kolor bladego, jasnego różu i w zapachu i smaku bardziej przypomina wino białe. Natomiast kiedy skórki winogron maceruje się dłużej – podobnie jak przy produkcji wina czerwonego – wtedy wino nabiera bardziej intensywnego koloru różowego i pewnych cech wina czerwonego. Jedną z takich cech może być na przykład niewielka zawartość tanin. Jakie jest różowe wino Pana Jana?

Wyjątkiem jest różowy szampan. Aby otrzymać kolor różowy – do wina białego dodaje się nieco czerwonego z dopuszczalnych do uprawy w Szampanii Pinot Noir lub Pinot Meunier.

Odcienie wina różowego.

Różowe wino Pana Jana – wino musujące

O białym winie musującym Pana Jana pisałem niedawno na blogu (tutaj). W swojej, niewielkiej winnicy – w Brzezinach koło Łodzi – Jean Thierry Smolis wytwarza także wino różowe. Wino powstaje jako kompozycja trzech odmian:

  • białych Seyval Blanc, Chardonnay;
  • czerwonej Pinot Meunier.

Różowe wino Pana Jana – degustacja

W przeciwieństwie do większości producentów szampana – Jean Thierry Smolis miesza sok z białych i czerwonych winogron przed fermentacją. Każda z odmian dodaje do wina swoje cechy – Seyval Blanc dodaje żółte odcienie koloru oraz świeże, cytrusowe nuty owocowe, Chardonnay nadaje delikatności i słodyczy, a Pinot Meunier owocowe nuty czerwonych owoców i śliwki oraz kolor ciemnej czerwieni.

Wino: Jean Thierry Smolis Rose

Kraj I region: Polska, Brzeziny koło Łodzi.

Producent: Winnica Smolis Jan Smolis.

Rodzaj: musujące, wytrawne (zawartość cukru 12-17g/l), metoda tradycyjna.

Odmiany: Seyval Blanc (około 50%), Pinot Meunier (około 40%) i Chardonnay (około 10%).

Ocena 4,5/5.

Kolor wina oddaje barwy odmian winogron, z których powstało: pomarańczowo-łososiowy od Seyval Blanc z odcieniami śliwkowego od Pinot Meunier. Bogaty, owocowy bukiet zapachowy- śliwka. W smaku pełne, lekko kwaskowate z delikatną nutą słodyczy – jaką nadaje cukier resztkowy (12-17g/l). Trochę wyczuwalny alkohol. Bąbelki przyjemne na języku – nie za dużo, nie za mało.

Wysoka ocena  Winnicy Profesora 4,5/5.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Le Bon Vivant 2019

Wino świeże, delikatne o umiarkowanej kwasowości.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.