Ojcze nasz z Bazylikaty – Włochy, Bazylikata

Amatorzy wina kojarzą Włochy. Jednak bardzo często niewielu słyszało o regionie Bazylikata. Opowiadam dlaczego warto o nim wiedzieć...

Amatorzy wina włoskiego doskonale znają Chianti z Toskanii, Barolo z Piemontu, Primitivo z Apulii czy Nero d’ Avola z Sycylii. Natomiast niewielu słyszało o regionie Bazylikata i próbowało oryginalnego wina z miejscowej odmiany Aglianico. Warto je poznać i ocenić wyjątkowe walory jakie posiada.

Region winiarski Bazylikata (z włoskiego – Basilicata)

Bazylikata (wł. Basilicata) to region winiarski na południu Włoch – mało znany amatorom wina. Obszar regionu jest górzysty z licznymi dolinami, w tym z wygasłym wulkanem Monte Vulture. Winnice zajmują około 2000 hektarów. Obsadzone są głównie miejscową, czerwoną odmianą Aglianico – zwłaszcza Aglianico del Vulture. Większość win z niewielkiej produkcji około 80 mln litrów rocznie, to wina o oznaczeniu regionalnym IGT – Indicazione Geografica Tipica.

Region Bazylikata.
Winnice w regionie Bazylikata.

Cztery wina mają oznaczenie DOC:

  • Aglianico del Vulture,
  • Grottino di Roccanova,
  • Matrna,
  • Terrve dell’ Alta Val d’ Agri.

Jest też oraz DOCG – Aglianico del Vulture Superiore. W regionie powstają też dobre wina białe z odmian Moscato i Malvasia.

Aglianico odmiana winogron z Bazylikaty

Region Bazylikata.
Winogrona Aglianico del Vulture | Italybroad

Aglianico jest uważane za szlachetną odmianę czerwoną południowych Włoch. Znana była już w średniowieczu. Winogrona Aglianico lubią ciepłą pogodę, dojrzewają późno i dają aromaty czekolady i śliwki. W celu utrzymania jakości wina, winiarze stosują zabiegi zmniejszające wydajność. Z Aglianico powstaje wino o solidnej budowie, zdecydowanych taninach i kwasowości oraz zdolnością do długiego dojrzewania. Najlepsze wino pochodzi z winnic położonych wokół wygasłego wulkanu Monte Vulture. W sąsiedniej Kampanii Aglianico komponuje się z Cabernet Sauvignon i Merlotem jako IGT – Indicazione Geografica Tipica

Aglianico del Vulture

Jedynym winem w regionie z najwyższym, jakościowym oznaczeniem DOC – Denominazione di Origine Controllata – jest Aglianico del Vulture, wytwarzane z odmiany Aglianico na wulkanicznych zboczach wygasłego wulkanu Monte Vulture.

Region Bazylikata.
Monte Vulture | Wikipedia.

Typowe Aglianico del Vulture jest aromatyczne i dobrze zbudowane. Młode ma dużo tanin i jest silnie skoncentrowane, zwłaszcza kiedy deszczowa pogoda zmusza winiarzy do wcześniejszych zbiorów. Po kilku latach dojrzewania taniny łagodnieją , a zapachy nabierają wyrazistości. Wino ma wówczas nuty mineralne, przypraw czarnych owoców i ciemnej czekolady, jest dobrze zrównoważone.

Wino: Paternoster Don Anselmo, Aglianico del Vulture DOC, 2013 (Bazylikata)

Kraj i region: Włochy, Bazylikata.

Producent: Tommasi Viticolori.

Odmiana: Aglianico del Vulture.

Ocena: 4,8/5.

Kolor ciemny, prawie czarny z rubinowym brzegiem na dysku, bogaty aromat ciemnych owoców, nuty przypraw, doskonała równowaga tanin, kwasowości i alkoholu, długi finisz, świetne wino. Bogate aromaty sprawiają, że wino pasuje do dań z jagnięciny, drobiu w sosie paprykowym.

Ocena Winnicy Profesora  – 4,8/5.

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY