W wieku 88 lat zmarł Alejandro Fernández – emblematyczny winiarz z Ribera del Duero. Założyciel Grupo Pesquera i twórca Tinto Pesquera, ikony hiszpańskiego czerwonego wina.
Alejandro Fernández – zasługi
Położył ogromne zasługi w rozwoju winiarstwa w regionie Ribera del Duero, wynosząc je na najwyższy – światowy – poziom. W 1972 roku w miejscowości Pesquera del Duero założył pierwszą winiarnię, później uruchomił Castillo de Haza. W regionie Toro bodegę Dehesa de la Granja. W regionie La Mancha wylansował markę Vinculo udowadniając, że także tutaj można wytwarzać doskonałe wino – jako pierwszy wyprodukował białe wino dojrzewające w beczce z odmiany Arién, dominującej w tym regionie.
Jego wina dojrzewające, crianza i reserva zdobyły uznanie konsumentów i krytyków wina na całym świecie. Przyczynił się do uzyskania w 1982 roku przez region Ribera del Duero statusu DO – Denominación de Origen. Wizjoner, który zawsze wyprzedzał swój czas, uznawany przez wszystkich – osobowość, która uczyniła wiele dla rozwoju hiszpańskiego winiarstwa.
Pesquera de Duero
Pesquera de Duero to niewielka miejscowość niedaleko Valladolid, stolicy prowincji Castilla y León. Położona w regionie winiarskim Ribera del Duero słynie z win wytwarzanych przez 23 winiarnie (bodegas).
Tutaj, w 1972 roku Alejandro Fernández założył Bodega Pesquera rozwijając produkcję wina jakościowego i przyczyniając się do tego, że w 1982 roku wina z regionu Ribera del Duero otrzymały oznaczenie pochodzenia – DO Denominación de Origen.
Stworzone i wylansowane przez niego czerwone wino Tinto Pesquera z miejscowej odmiany Tempranillo, stało się jednym z najlepszych win hiszpańskich, które słynny ekspert wina Robert Parker określił mianem „Hiszpańskiego Petrusa”. Winnice mają niską wydajność, co wpływa korzystnie na jakość winogron. Po dwutygodniowej maceracji ma miejsce fermentacja mlekowa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino nie jest ulepszane i filtrowane. W zależności od czasu dojrzewania w beczkach wino otrzymuje klasę Crianza, Reserva lub Gran Reserva
Alejandro Fernández Tinto Pesquera, Crianza 2014
Tinto Pesquera ma kolor głębokiej, ciemnej czerwieni, bogaty bukiet aromatów czerwonych owoców z orzechową nutą beczki, w smaku krzepkie (14,5% alkoholu) lecz okrągłe i świetnie zrównoważone, łagodne taniny i kwasowość. Długi finisz, ma wszystkie cechy wielkiego wina.
Wskazówki: przed degustacją wino warto dobrze napowietrzyć, przelać do karafki lub odkorować i pozostawić otwartą butelkę przez około 1-1,5 godz. Osobiście wino Pesquera piję delikatnie schłodzone.
Ocena Winnicy Profesora – 4,8/5.
- Wino dostępne w sklepach specjalistycznych w cenie od 100 PLN za butelkę.
Tinto Pesquera jest rezultatem wysiłku rozwijanego przez całe życie. To praca wspólna, pielęgnacja winorośli, winobranie, wytwarzanie, dojrzewanie i komercjalizacja, wszystko w rękach naszej rodziny. Codzienna kontrola całego procesu przyczynia się do innego, bliskiego i wyjątkowego spojrzenia na wino, niezależnie od mody, która przychodzi i przemija, pozostaje wierne miejscu gdzie rodzą się winogrona, wierne swym korzeniom.
Słowa Alejandro Fernádeza umieszczone na tylnej etykiecie wina doskonale oddają jego filozofię tworzenia wina.