Alejandro Fernández – świat żegna symbol winiarstwa Ribera del Duero z Hiszpanii

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
W wieku 88 lat zmarł Alejandro Fernández - emblematyczny winiarz z Ribera del Duero. Założyciel Grupo Pesquera i twórca Tinto Pesquera...

W wieku 88 lat zmarł Alejandro Fernández – emblematyczny winiarz z Ribera del Duero. Założyciel Grupo Pesquera i twórca Tinto Pesquera, ikony hiszpańskiego czerwonego wina.

Alejandro Fernandez w jednej ze swoich winnic podczas winobrania.

Alejandro Fernández – zasługi

Położył ogromne zasługi w rozwoju winiarstwa w regionie Ribera del Duero, wynosząc je na najwyższy – światowy – poziom. W 1972 roku w miejscowości Pesquera del Duero założył pierwszą winiarnię, później uruchomił Castillo de Haza. W regionie Toro bodegę Dehesa de la Granja. W regionie La Mancha wylansował markę Vinculo udowadniając, że także tutaj można wytwarzać doskonałe wino – jako pierwszy wyprodukował białe wino dojrzewające w beczce z odmiany Arién, dominującej w tym regionie.

Jego wina dojrzewające, crianza i reserva zdobyły uznanie konsumentów i krytyków wina na całym świecie. Przyczynił się do uzyskania w 1982 roku przez region Ribera del Duero statusu DO – Denominación de Origen. Wizjoner, który zawsze wyprzedzał swój czas, uznawany przez wszystkich – osobowość, która uczyniła wiele dla rozwoju hiszpańskiego winiarstwa.

Pesquera de Duero

Pesquera de Duero to niewielka miejscowość niedaleko Valladolid, stolicy prowincji Castilla y León. Położona w regionie winiarskim Ribera del Duero słynie z win wytwarzanych przez 23 winiarnie (bodegas).

Pesquera de Duero, wikipedia.

Tutaj, w 1972 roku Alejandro Fernández założył  Bodega Pesquera rozwijając produkcję wina jakościowego i przyczyniając się do tego, że w 1982 roku wina z regionu Ribera del Duero otrzymały oznaczenie pochodzenia – DO Denominación de Origen.

Stworzone i wylansowane przez niego czerwone wino Tinto Pesquera z miejscowej odmiany Tempranillo, stało się jednym z najlepszych win hiszpańskich, które słynny ekspert wina Robert Parker określił mianem „Hiszpańskiego Petrusa”. Winnice mają niską wydajność, co wpływa korzystnie na jakość winogron. Po dwutygodniowej maceracji ma miejsce fermentacja mlekowa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino nie jest ulepszane i filtrowane. W zależności od czasu dojrzewania w beczkach wino otrzymuje klasę Crianza, Reserva lub Gran Reserva

Pesquera de Duero – łukowa brama prowadząca na plac i do kościoła San Juan Bautista z XVI wieku. Rysunek bramy zdobi etykietę Tinto Pesquera, fot. escapadarural.com.

Alejandro Fernández Tinto Pesquera, Crianza 2014

Tinto Pesquera ma kolor głębokiej, ciemnej czerwieni,  bogaty bukiet aromatów czerwonych owoców z orzechową nutą beczki, w smaku krzepkie (14,5% alkoholu) lecz okrągłe i świetnie zrównoważone, łagodne taniny i kwasowość. Długi finisz, ma wszystkie cechy wielkiego wina.

Wskazówki: przed degustacją wino warto dobrze napowietrzyć, przelać do karafki lub odkorować i pozostawić otwartą butelkę przez około 1-1,5 godz. Osobiście wino Pesquera piję delikatnie schłodzone.

Ocena Winnicy Profesora – 4,8/5.

  • Wino dostępne w sklepach specjalistycznych w cenie od 100 PLN za butelkę.

Tinto Pesquera jest rezultatem wysiłku rozwijanego przez całe życie. To praca wspólna, pielęgnacja winorośli, winobranie, wytwarzanie, dojrzewanie i komercjalizacja, wszystko w rękach naszej rodziny. Codzienna kontrola całego procesu przyczynia się do innego, bliskiego i wyjątkowego spojrzenia na wino, niezależnie od mody, która przychodzi i przemija, pozostaje wierne miejscu gdzie rodzą się winogrona, wierne swym korzeniom.

Słowa Alejandro Fernádeza umieszczone na tylnej etykiecie wina doskonale oddają jego filozofię tworzenia wina.

Więcej o regionie Ribera del Duero dowiesz się z filmiku:

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Queiron Reserva

Wino o bogatym, intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami beczki.

Queiron Mi Lugar

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.