Alejandro Fernández – świat żegna symbol winiarstwa Ribera del Duero z Hiszpanii

W wieku 88 lat zmarł Alejandro Fernández - emblematyczny winiarz z Ribera del Duero. Założyciel Grupo Pesquera i twórca Tinto Pesquera...

W wieku 88 lat zmarł Alejandro Fernández – emblematyczny winiarz z Ribera del Duero. Założyciel Grupo Pesquera i twórca Tinto Pesquera, ikony hiszpańskiego czerwonego wina.

Alejandro Fernandez w jednej ze swoich winnic podczas winobrania.

Alejandro Fernández – zasługi

Położył ogromne zasługi w rozwoju winiarstwa w regionie Ribera del Duero, wynosząc je na najwyższy – światowy – poziom. W 1972 roku w miejscowości Pesquera del Duero założył pierwszą winiarnię, później uruchomił Castillo de Haza. W regionie Toro bodegę Dehesa de la Granja. W regionie La Mancha wylansował markę Vinculo udowadniając, że także tutaj można wytwarzać doskonałe wino – jako pierwszy wyprodukował białe wino dojrzewające w beczce z odmiany Arién, dominującej w tym regionie.

Jego wina dojrzewające, crianza i reserva zdobyły uznanie konsumentów i krytyków wina na całym świecie. Przyczynił się do uzyskania w 1982 roku przez region Ribera del Duero statusu DO – Denominación de Origen. Wizjoner, który zawsze wyprzedzał swój czas, uznawany przez wszystkich – osobowość, która uczyniła wiele dla rozwoju hiszpańskiego winiarstwa.

Pesquera de Duero

Pesquera de Duero to niewielka miejscowość niedaleko Valladolid, stolicy prowincji Castilla y León. Położona w regionie winiarskim Ribera del Duero słynie z win wytwarzanych przez 23 winiarnie (bodegas).

Pesquera de Duero, wikipedia.

Tutaj, w 1972 roku Alejandro Fernández założył  Bodega Pesquera rozwijając produkcję wina jakościowego i przyczyniając się do tego, że w 1982 roku wina z regionu Ribera del Duero otrzymały oznaczenie pochodzenia – DO Denominación de Origen.

Stworzone i wylansowane przez niego czerwone wino Tinto Pesquera z miejscowej odmiany Tempranillo, stało się jednym z najlepszych win hiszpańskich, które słynny ekspert wina Robert Parker określił mianem „Hiszpańskiego Petrusa”. Winnice mają niską wydajność, co wpływa korzystnie na jakość winogron. Po dwutygodniowej maceracji ma miejsce fermentacja mlekowa w beczkach z dębu francuskiego i amerykańskiego. Wino nie jest ulepszane i filtrowane. W zależności od czasu dojrzewania w beczkach wino otrzymuje klasę Crianza, Reserva lub Gran Reserva

Pesquera de Duero – łukowa brama prowadząca na plac i do kościoła San Juan Bautista z XVI wieku. Rysunek bramy zdobi etykietę Tinto Pesquera, fot. escapadarural.com.

Alejandro Fernández Tinto Pesquera, Crianza 2014

Tinto Pesquera ma kolor głębokiej, ciemnej czerwieni,  bogaty bukiet aromatów czerwonych owoców z orzechową nutą beczki, w smaku krzepkie (14,5% alkoholu) lecz okrągłe i świetnie zrównoważone, łagodne taniny i kwasowość. Długi finisz, ma wszystkie cechy wielkiego wina.

Wskazówki: przed degustacją wino warto dobrze napowietrzyć, przelać do karafki lub odkorować i pozostawić otwartą butelkę przez około 1-1,5 godz. Osobiście wino Pesquera piję delikatnie schłodzone.

Ocena Winnicy Profesora – 4,8/5.

  • Wino dostępne w sklepach specjalistycznych w cenie od 100 PLN za butelkę.

Tinto Pesquera jest rezultatem wysiłku rozwijanego przez całe życie. To praca wspólna, pielęgnacja winorośli, winobranie, wytwarzanie, dojrzewanie i komercjalizacja, wszystko w rękach naszej rodziny. Codzienna kontrola całego procesu przyczynia się do innego, bliskiego i wyjątkowego spojrzenia na wino, niezależnie od mody, która przychodzi i przemija, pozostaje wierne miejscu gdzie rodzą się winogrona, wierne swym korzeniom.

Słowa Alejandro Fernádeza umieszczone na tylnej etykiecie wina doskonale oddają jego filozofię tworzenia wina.

Więcej o regionie Ribera del Duero dowiesz się z filmiku:

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.