Kajmad – oryginalne wino z Węgier

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

KAJMAD – oryginalne wino z Węgier

Kraj pochodzenia: Węgry

Region winiarski: Szekszárdi

Producent: Twickel

Rodzaj wina: czerwone wytrawne z odmiany Cabernet Franc

Ocena: 

45

Są trzy powody, dla których warto spróbować wino Kajmad. Po pierwsze, odmiana Cabernet Franc, z której wino powstało oraz region na południu Węgier, gdzie dojrzewały winogrona, nadają winu niepowtarzalny smak i aromat. Po drugie, wino w Lidlu oferowane jest za bardzo korzystną cenę 22 PLN/butelka. I po trzecie, wino otrzymuje wysoką ocenę Winnicy Profesora – 4/6.

Na Węgrzech uprawa odmiany Cabernet Franc stała się popularna pod koniec XX wieku, zwłaszcza w regionach na południowym zachodzie kraju, takich jak Villány oraz Szekszárd, gdzie warunki klimatyczne są sprzyjające dla rozwoju tej odmiany winogron. Węgierski Cabernet Franc jest lekki, ma mało tanin. Bukiet aromatów kształtują nuty przypraw i czerwonych owoców. Wino dojrzewa przez 12 do 18 miesięcy w beczkach z węgierskiego dębu, choć elementy beczki w winie są delikatne. Potencjał starzenia wina sięga 10 lat. Wszystkie te cechy posiada oceniane wino Kajmád. Wino z rocznika 2012 można z  degustować na bieżąco. Dodatkowo kupione butelki mogą z powodzeniem leżakować jeszcze przez 3-4 lata.

 

Cabernet- Franc 

Cabernet Franc, podobnie jak inne, klasyczne odmiany czerwone, pochodzi z Francji. Dzisiaj jest uprawiany w wielu krajach, m.in. na Węgrzech.

Cabernet Franc

Źródło: paradisereceud.com

Aromaty: czerwone owoce (truskawka, czereśnia, malina) i czarne (czarna porzeczka) o zmiennej intensywności w zależności od dojrzałości winogrona, z elementami kwiatowymi (fiołek).

Wino z Cabernet-Franc jest przyjemne w piciu, zawiera niedużo tanin i cierpkości . Dlatego często jest dodawany do Cabernet Sauvignon i Merlot, wzmacniając owocowość i łagodząc taniny wina.

Więcej o węgierskich winach czytaj w Regiony winiarskie Węgier

winnicaprofesora

winnicaprofesora

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Pisano Tannat RPF

Świetne, oryginalne wino oddające cechy urugwajskiego terroir.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Dziękuję za odwiedziny! Piszę o treściach, które są przeznaczone co do zasady tylko dla osób pełnoletnich.

Moje wpisy czasami mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku, ale nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o Wychowaniu w Trzeźwości (Dz.U. 2012 poz. 1356). Używam plików cookies w celach statystycznych, zbierając anonimowe dane dotyczące korzystania z portalu: czas trwania wizyty, źródło klikane linki, etc., za pomocą usługi Google Analytics lub Microsoft Clarity. Te dane są anonimowe, nie pozwalają na identyfikację użytkownika i wykorzystuję je wyłącznie w sposób ilościowy.