Po czerwonym Mencía z Bierzo kolej na wino białe. Pochodzące z niewielkiego obszaru winiarskiego Monterrei, jednego z pięciu regionów Galicji w północno-zachodniej Hiszpanii. W winnicach dominują odmiany białe – znana Albariño i rzadka, miejscowa Godello.
Monterrei królestwo białych win
Monterrei to jeden z mniejszych regionów winiarskich Galicji, położony w jej południowo-wschodniej części przy granicy z Portugalią. Powierzchnia winnic sięga 600 hektarów, na których wino wytwarza 25 producentów (Bodegas).
Winnice rozciągają się w dolinie rzeki Tamega – dopływie Duoro. Podstrefy regionu Ledeira de Monterrei oraz Val de Monterrei różnią gleby – od granitowych do wapiennych, co nadaje winom charakterystyczne cechy. Klimat jest gorący i suchy w lecie i chłodny zimą. W okresie dojrzewania winogron występują duże różnice temperatur między dniem i nocą.
W uprawie przeważają odmiany białe, głównie Godello (50% winnic) oraz w mniejszej ilości Doña Blanca i Albariño. Wina białe ze starych odmian mają blady, żółty kolor oraz aromaty dojrzałych owoców. W smaku są świeże i owocowe. Niewielka kwasowość równoważy alkohol o zawartości 12-12,5%. W końcówce wyczuwalna jest delikatna goryczka.
Wina czerwone powstają z odmiany Mencía (21% winnic). Odznaczają się silnym zapachem leśnych i czerwonych owoców (truskawka, malina). W smaku zrównoważone z delikatną kwasowością.
Zgodnie z przepisami wino białe z Monterrei musi zawierać przynajmniej 60% preferowanych odmian – omawiane wino, Doña Blanca lub Treixadura oraz 40% innych dozwolonych odmian. Podobnie czerwone Monterrei musi zawierać 60% odmiany Mencía lub Merenzao
Godello z Monterrei – długo zapomniane
Bardzo długo odmiana była przez winiarzy zapomniana. Dopiero na przełomie lat 1970/80 odrodziła się w winnicach Galicji – na północnym zachodzie Hiszpanii.
Winogrona Godello wcześnie dojrzewają i lubią suche miejsca. Jagody osiągają wysoki poziom cukru, równoważony mineralną kwasowością. Z Godello powstają wytrawne wina białe, głównie w Valdeorras, największym regionie gdzie są uprawiane. Ponadto znajdziemy ją w regionach sąsiednich – Monterrei, Ribera Sacra, Ribeiro oraz Bierzo. Godello nadaje winu zapachy owocowe, jabłka i gruszki, oraz owoców cytrusowych. Wino ma charakterystyczne nuty mineralne. Jest także wytwarzane jako crianza, dojrzewające w beczkach.
Bodega Benito Santos
Benito Santos jest uznawany za pioniera winiarstwa w Galicji. Winnice położone są w regionie Rías Baixas, słynących z uprawy i wina Albariño. Winorośle mają od 60 do 80 lat, gęstość uprawy jest wyjątkowo mała – 500 krzewów na hektar.
Spośród ośmiu wytwarzanych win sześć to Albariño. W celu dywersyfikacji produkcji do posiadłości włączono winnicę w regionie Monterrei obsadzoną odmianą.
Wino Benito Santos, Godello, 2019.
Kraj i region: Hiszpania, Monterrei.
Producent: Bodega Benito Santos.
Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, 100% Godello.
Godello Benito Santos. Godello Benito Santos.
Przejrzysty, kolor jasno-żółty, bogaty bukiet zapachów owocowych, w smaku łagodne, delikatna kwasowość, na początku wrażenie wina półwytrawnego, nuty mineralnej goryczki na finiszu.
Ocena konsumentów restauracji Tusieje – 4,5/5.
Godello do… chińskich warzyw
Wino doskonale dopełnia smak chińskich warzyw z patelni. Można wzbogacić danie, dodać ugotowany ryż, usmażone i przyprawione kawałki fileta z kurczaka – doprawić ciemnym sosem sojowym.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Białe wino na lato - jakie wybrać? | Winnica Profesora