Czy Pinot Grigio to tylko wino białe?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Amatorzy wina dobrze znają Pinot Grigio, owocowe, białe wino z regionu Friuli, Wenecji Julijskiej (Venezia Gulia). Obok Soave z sąsiedniego Veneto jest to najbardziej popularne białe wino z Włoch.

Region i winnice Friuli, wikipedia

Odmiana Pinot Grigio przywędrowała do Włoch w XIX wieku z Alzacji i jest spokrewniona z tamtejszą  Pinot Gris.  Jednak nie zawsze wytwarzano z niej takie  białe wino, jakie znamy dzisiaj. Aż do lat 1960tych z winogron Pinot Grigio produkowano wino według tradycyjnej metody, czyli maceracji kolorowych skórek winogron w soku, uzyskując charakterystyczne wino o miedzianym kolorze i oryginalnym smaku, zwane Ramato. Dzisiaj tradycja powraca i Ramato powstaje w wielu winiarniach.

Warto zauważyć, że skórka Pinot Grigio ma kolor różowo-szary, a nie jasny. Wynika to z tego, że jest ona mutacją czerwonej odmiany Pinot Noir.

Friuli winogrona Pinot Grigio

Winogrona Pinot Grigio, wikipedia

Maceracja nadaje winu oryginalne aromaty, złożona strukturę i dużo tanin, a kolor pochodzi z barwników skórek winogron. Podczas winifikacji winiarze utrzymują kolor i zapachy uniemożliwiając kontakt z tlenem. Ramato ma  smaki ogrodowych owoców, akacji i mineralny finisz.

Niektórzy winiarze stosują krótką macerację, otrzymują wino świeże i lekkie o zabarwieniu brzoskwini. Inni długo macerują skórki winogron osiągając wino bogatsze o ciemniejszym kolorze. Np. w winiarni Scabolo powstają dwa rodzaje wina – świeże, mineralne IL Ramato , gdzie maceracja trwa tylko 24 godziny oraz Ramato XL kiedy skórki przebywają w soku dwa tygodnie przed fermentacją, a wino starzone dwa lata w dębowych beczkach otrzymuje ciemny kolor pomarańczowy i solidną strukturę.

Ramato po krótkiej maceracji                    Ramato po dwóch tygodniach maceracji

Ramato doskonale komponuje się z potrawami kuchni włoskiej, Prosciutto di San Daniele, wędliny, białe mięsa oraz kuchni azjatyckiej.

Producenci Ramato z regionu Friuli : La Vigne di Zamo, Specogna, Radikon, Stacco, Attems, Damijan. W Polsce wino jest dostępne w niektórych sklepach specjalistycznych.

Więcej o regionach i winach Włoch:

 

Jeżeli chcesz dowiedzieć się więcej o odmianach winogron i metodach produkcji wina zajrzyj do Przewodnika po świecie wina

 

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina

 Z kodem GRECJA2019 dostaniesz 10% zniżki na swój egzemplarz  >>KUP TUTAJ<< 

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY