Wino poety – Barbera d’Asti z Piemontu, Włochy

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
W sklepie Wielkie Wina zwróciło moją uwagę czerwone wino z Piemontu (Barbera d’Asti). Wino z popularnej w tym regionie odmiany Barbera. Okazało się, że za winem kryje się interesująca historia.

Od czasu do czasu zaglądam do sklepów z winem, poszukując nowości w ich ofercie. Ostatnio w sklepie Wielkie Wina zwróciło moją uwagę czerwone wino z Piemontu (Barbera d’Asti). Wino z popularnej w tym regionie odmiany Barbera, z okolic miejscowości Asti.

Zaintrygowała mnie  nazwa wina na etykiecie – La LUNA  E I FALO oraz sentencja podpisana nazwiskiem Cesare Pavese. Postanowiłem spróbować wina i dowiedzieć się co kryje się pod intrygującą nazwą.

Piemont – królestwo czerwonych win

Region Piemontu położony jest w północno – zachodniej części Włoch, w dolinie Padu – pomiędzy Alpami i Apeninami. Zamieszkuje go 1/3 mieszkańców Włoch, a Mediolan i Turyn to potężne centra przemysłu, kultury i nauki. Winnice zajmują ponad 46 000 hektarów – w tym obszary Langhe-Roero i Monferrato – które  w 2014 roku  zostały wpisane na Listę Światowego Dziedzictwa Kulturowego i Przyrodniczego UNESCO.

Barbera d’Asti - region Piedmont.
Piemont – region winiarski | SevenFifty Daily

W Piemoncie produkuje się wiele różnych win – głównie czerwonych – z miejscowych odmian Nebbiolo i Barbera. Najwięcej wina w Piemoncie powstaje z odmiany Barbera, lecz te najlepsze – cieszące się międzynarodową sławą – produkowane są z winogron Nebbiolo. Najsłynniejsze z nich to Barolo i Barbaresco, choć ich udział w całej produkcji wina w regionie nie przekracza 3 %.

Barbera d’Asti - winnica.
Winnice Piemontu | Wikimedia

Barbera D’Asti DOCG

Najbardziej popularną odmianą w Piemoncie jest Barbera, uprawiana głównie w winnicach regionów Asti i Monferrato.  Wina oznaczone najwyższą klasą:

  • DOCG Barbera d’ Asti,
  • Berbera d ’Alba,
  • Berbera Monferrato.

Są to wina konsumowane w Piemoncie najczęściej. Barbera z oznaczeniem Superiore dojrzewa dłużej i zawiera nieco wyższy poziom alkoholu.

Barbera d’Asti - winogorna.
Winogrono Barbera.

Z odmiany Berbera powstaje wiele różnych win, jednak wszystkie posiadają pewne cechy wspólne – głęboki , czerwony (rubinowy) kolor z różową obwódką, znaczną ilość tanin i wyrazistą kwasowość. W winie wyczuwalne są smaki wiśni, anyżu i suszonych ziół. Wino dojrzewające w dębowych beczkach nabiera gładkości i wzbogaca się o aromaty śliwki i nuty przypraw. Wina Barbera d’ Asti mają jaśniejszy kolor i są nieco łagodniejsze w smaku, podczas gdy Barbera d’ Alba ma kolor ciemniejszy i silniejsze smaki owocowe.

Barbera d’Asti - winnica.
Winnice Asti | TripSawy

 Barbera d’ Asti – wino poety

Okazuje się, że producent wina Vite Colte upamiętnił na etykiecie poetę Cesare Pavese. Pochodzącego z Piemontu, czyli regionu skąd pochodzi wino. Natomiast  nazwa La LUNA E I FALO to tytuł jednej z jego książek, w wydaniu polskim – Księżyc i Ogniska.

Wino: La Luna E I Falo, Barbera d”Asti Superiore, 2017.

Kraj i region: Włochy, Piemont, Barbera d’ Asti DOCG.

Rodzaj: czerwone, wytrawne, dojrzewające.

Odmiana: 100% Barbera.

Producent: Vite Colte.

Ocena:

Wysoka ocena, 4,6!

Wino ma  kolor głębokiej, ciemnej czerwieni, bogaty bukiet owocowych zapachów z nutami wiśni. Smak lekki owocowy, wygładzone dojrzewaniem w beczce taniny.

Świetne do pizzy, spaghetti bolognese.

Ocena 4,6/5.

Warto spróbować wina Barbera d’ Asti, zwłaszcza oznaczonego jako Superiore, bowiem jest ono doskonałym, wytrawnym winem czerwonym dla początkującego, choć nie tylko, amatora.

Marek Rekowski.

Komentarz – Barbera D’Asti DOCG

Początkujący amatorzy rozpoczynają często poznawanie winiarskiego świata od win białych – często półwytrawnych lub półsłodkich. Wino białe ma owocowe aromaty, jest kwaskowate, lekkie i przyjemne w piciu. Schłodzone, daje wrażenie, zwłaszcza w lecie, miłej świeżości. Przejście do wina czerwonego jest trudne, zwłaszcza kiedy trafi się na wino ze sporą zawartością tanin, które całkowicie zmieniają odczucia smakowe, do jakich przyzwyczaiło nas wino białe. Dodatkowo wino czerwone nie będzie odpowiadać tym samym daniom, do jakich piliśmy wino białe.

Dlatego próbując wino czerwone powinniśmy na początku wybierać takie, które będzie miało owocowe aromaty i smaki, łagodne taniny i lekkość w piciu. Cechy te zależą w dużym stopniu od odmiany winogron z jakich wino powstało oraz od metody winifikacji. Znane z łagodnych tanin i bogatych, owocowych aromatów są wina z odmian Pinot Noir, Gamay, Zweigelt, Grenache/Garnacha, Mencia. Jednak o lekkości budowy wina decyduje także sposób winifikacji, głównie czas maceracji, podczas której ze skórek i pestek winogron wypłukują się do soku różne składniki – pigmenty, zapachy i taniny.

Notka biograficzna

Cesare Pavese (1908 – 1950) – włoski poeta i tłumacz. Pochodził z Piemontu, prowadził żywot włóczęgi w Turynie. Zadebiutował w 1936 roku tomem poezji Praca Męczy. W czasach faszyzmu przebywał na wygnaniu. Później opublikował kilka powieści oraz tom medytacji zatytułowany Dialogi z Leuke, a także Księżyc i Ogniska (wł. LA LUNA E I Falo), której tytuł umieszczony jest na etykiecie wina. Książka została napisana w języku włoskim w 1949 roku. Jest uważana za najlepszą powieść Pavese.

Akcja powieści rozgrywa się w pierwszych latach po wojnie, a jej tematem jest powrót emigranta do wsi rodzinnej w północnych Włoszech. Wraca do niej, bo chce jak gdyby przeżyć jeszcze raz swoje życie w miejscach, gdzie spędził smutne dzieciństwo jako przygarnięty przez biednych chłopów znajda, a potem jako chłopak na służbie we dworze. Cała ta jego „pogoń za straconym czasem” opisana jest w sposób niezwykle sugestywny. Pavesemu udało się połączyć w artystycznie jednolitą całość wyrazistość kształtów rzeczywistości, piękno włoskiego krajobrazu z głębokim liryzmem wspomnień, smutek i ból życia – z heroiczną wiarą w dobro. Powieść jest nie tylko najwyższą miarą talentu pisarza, ale zarazem i jego testamentem, pełnym smutku i wiary testamentem artysty i człowieka.

lubimyczytać.pl

Więcej o Barbera d’Asti, regionie i winach Piemontu dowiesz z filmu…

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Queiron Reserva

Wino o bogatym, intensywnym, owocowym bukiecie zapachowym z nutami beczki.

Queiron Mi Lugar

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.