Na wino w Barcelonie

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
W Barcelonie turyści mają do dyspozycji wiele barów i restauracji. Warto jednak wiedzieć, gdzie zasmakować wina z beczki i świetnych tapasów.

W Barcelonie turyści mają do dyspozycji tysiące barów i restauracji. Są jednak w tym katalońskim mieście bary i bodegi symboliczne – wpisane w historię i tworzące kulturowy krajobraz miasta. Jeśli chcielibyście skosztować wina prosto z beczki, zasmakować znakomitych tapas i innych miejscowych smakołyków – nie kierujcie swoich kroków do miejsc tłumnie odwiedzanych przez turystów. Wino w Barcelonie!

Zajrzyjcie tam, gdzie na kieliszek wina i tapas chodzą Katalończycy – na wino w Barcelonie

Wino w Barcelonie.
Mural słynnego obrazu Pabla Picasso w jednym z barów Barcelony

Symboliczne bary i bodegi z winem Barcelony – wino w Barcelonie

Bary tradycyjne znane są ze sprzedaży wina prosto z beczki, często bezpośrednio od producenta. W celu zachowania oryginalnego charakteru dzielnic Barcelony, rada miasta utworzyła listę barów szczególnej ochrony.

“ (…) ludzie przychodzą tutaj aby zjeść tradycyjne potrawy – np. boquerones en vinagre (anchois w occie) czy talerz szynki. Nigdy nie usiłowaliśmy podążać za modą lub przyciągać turystów, zawsze zachowujemy tradycję miejscowej bodegi – dla mieszkańców dzielnicy (barrio)”

podkreśla David Montero współwłaściciel Bodega Quimet, założonego w 1954 roku.

Wiele barów ma ślady swojej historii w konstrukcji i wystroju:

  • trapezowe formy sufitu,
  • stare oszklone drzwi,
  • posadzki,
  • stare beczki na wino,
  • słupy konstrukcyjne.

W barach serwuje się z beczki różne wina, lecz specjalnością jest  wermut – wino aromatyzowane dodatkami ziołowymi i korzennymi. Podobnie jak wśród dań boquerones en vinagre – filety anchois w occie.

Wino w Barcelonie.
Boquerones en vinagre – anchois w occie – przygotowywane są na miejscu, w barach.

Oto kila charakterystycznych barów – warto do nich zajrzeć i poczuć prawdziwą atmosferę winiarskiej Barcelony:

Bodega Sopena

  • Adres: Clot 55 (dzielnica Sant Martí).
Wino w Barcelonie.
Wejście do Bodega Sopena.
Wino w Barcelonie.
Beczki z winem w Bodega Sopena.

Bar del Toro

  • Adres: Sant Gil 2 ( dzielnica Ciutat Vella).
Wino w Barcelonie.
Bar de Toro – bar z bykiem.

Celler Miquel

  • Adres: Castillejos 345 ( dzielnica Eixample).
Wino w Barcelonie.
Celler Miguel – wejście.
Wino w Barcelonie.
Celler Miguel – wnętrze.

Bodega Salvat

  • Adres: Carrer d’ Andalusia, 2.
Wino w Barcelonie.
Bodega Salvat.

Bodega Quimet

  • Adres: Vic 23 (dzielnica Gràcia).
Bodega Quimet – wejście.
Bodega Quimet – wnętrze.

Bodega Massana

  • Adres: Horta 1(Horta – Guinardó).
Bodega Massana.

Bodega Lluís

  •  Adres: Pinar del Rio, 74 ( dzielnica Sant Martí).
Wino w Barcelonie.
Bodega Luis od 1955 roku.

Winnica Profesora poleca także inne bary na wino w Barcelonie

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Le Bon Vivant 2019

Wino świeże, delikatne o umiarkowanej kwasowości.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.