Wielu będzie sądzić, że Clarete to wino różowe. Jednak różowy odcień wina jest mylący. Clarete z winem różowym ma niewiele wspólnego. Clarete – lub Clarette – to oryginalny styl wina o jakim niewielu słyszało. Wprawdzie kolorem przypomina różowe, lecz na tym podobieństwa się kończą.
Dlaczego Clarete to nie wino różowe?
Wino różowe powstaje z czerwonych winogron i – w zależności od metody produkcji – przybiera jasny lub ciemniejszy odcień różu. Jest lekkie lub bardziej skoncentrowane. Natomiast Clarete wytwarzane jest w trakcie wspólnej fermentacji winogron czerwonych i białych. Winifikacja i dojrzewanie trwają dłużej aniżeli wina różowego. Dlatego Clarete ma świeżość i owocowość wina białego i – z racji większej ilości tanin z czerwonych winogron – bardziej skoncentrowaną budowę. Kolor, aromaty i smak wina zależą od odmian winogron z których powstaje oraz od proporcji w jakiej są łączone.
Nieco historii Clarete
Kiedy w 1154 roku Eleonora Akwitańska poślubiła Henryka II Plantageneta – miasto zostało związane z koroną angielską na prawie 300 lat. Mieszkańcy Bordeaux – konkretnie mieszczanie – otrzymywali liczne przywileje, m.in. ulgi podatkowe ze sprzedaży wina wytwarzanego w swoich winnicach.
W XV wieku wielu mieszczan wzbogaciło się na handlu winem, a zarobione pieniądze przeznaczano na zakup najlepszych w regionie parcel ziemi, gdzie zakładano winnice. Pochodzące z nich wino określano mianem Crus Bourgeois (Wina Mieszczańskie), natomiast Anglicy nazywali je Claret.
Clarete z Hiszpanii
O ile w wielu regionach winiarskich na świecie tradycja wspólnej fermentacji odmian została porzucona, to nadal kultywowana jest w północnej Hiszpanii – w regionach Rioja i Cigales. Tam w barach ciągle serwuje się orzeźwiające Clarete. W Rioja słynne są miejscowości gdzie powstaje Clarete, takie jak:
- San Asensio,
- Cordovin,
- Azofra, Alesanco.
- znany z Clarete jest region Cigales – spotkamy je także w Portugalii.
Clairet i Claret z Bordeaux
Natomiast w ramach AOC Bordeaux są wina o tradycyjnej nazwie Clairet, która dotyczy win różowych o ciemnym kolorze oraz Claret w odniesieniu do win czerwonych. Te pierwsze przypominają wina wysyłane w średniowieczu do Anglii (Claret lub Vinum Calrum). W tym czasie wszystkie odmiany były mieszane i razem poddawane winifikacji. Były to świeże wina o jasnym kolorze czerwonym, pomiędzy bordoskim czerwonym i różowym.
Jednym ze znanych producentów Clarete z Rioja jest Bodegas Ontañon
Wino Clarete Ontañon
Kraj i region: Hiszpania, region winiarski DOC Rioja.
Producent: Bodegas Ontañon.
Odmiany: kompozycja odmiany białej Viura i czerwonej Tempranillo.
Ocena 4,7/5.
„W przypadku regionu Rioja jest to wino o kolorze różowym, które tradycyjnie wytwarza się w górskich miejscowościach. Miejscowi winiarze – którzy mają niewielkie winnice odmian Garnacha, Viura, Tempranillo – zbierają wszystkie razem, mieszają winogrona białe z czerwonymi, prasują wszystko razem. Wino jakie otrzymują ma jasny kolor, stąd nazwa Clarete. W naszym winie mieszamy 75% winogron białych Viura z 25% czerwonych Tempranillo, razem wyciskamy sok i poddajemy fermentacji tak, jak wino czerwone. Różnicą z winem różowym jest to, że winogrona czerwone są winifikowane jak wino białe. Clarete popija się w miejscowych barach, a wino pochodzi często od właściciela baru, który wytwarza je z własnych winogron. Do wina podaje się smażone jajka z chorizo lub grzybami. W regionie Rioja – podobnie jak w Polsce – jest tradycja zbierania grzybów.”
tak dla Winnicy Profesora o winie Clarete mówi Conrado Herrero, dyrektor eksportu z Ontañon.
Wino powstało z dwóch charakterystycznych dla regionu Rioja odmian – białej Viura aka Macabeo i czerwonej Tempranillo. Viura daje delikatne aromaty owocowe, dobrą kwasowość i długi finisz wina. Natomiast Tempranillo nadaje kolor ciemniejszego różu, aromaty czerwonych owoców i delikatne nuty tanin w smaku.
Wino zasługuje na wysoką ocenę Winnicy Profesora – 4,7/5.
Odpowiednio schłodzone doskonale pasuje do wielu potraw z ryb, drobiu oraz delikatnych mięs – z wyjątkiem wołowiny.