Czy Clarete to wino różowe?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Wielu będzie sądzić, że Clarete to wino różowe. Jednak różowy odcień wina jest mylący. Opisuję i degustuję wino Clarete Ontañon.

Wielu będzie sądzić, że Clarete to wino różowe. Jednak różowy odcień wina jest mylący. Clarete z winem różowym ma niewiele wspólnego. Clarete – lub Clarette – to oryginalny styl wina o jakim niewielu słyszało. Wprawdzie kolorem przypomina różowe, lecz na tym podobieństwa się kończą.

Dlaczego Clarete to nie wino różowe?

Wino różowe powstaje z czerwonych winogron i – w zależności od metody produkcji – przybiera jasny lub ciemniejszy odcień różu. Jest lekkie lub bardziej skoncentrowane. Natomiast Clarete wytwarzane jest w trakcie wspólnej fermentacji winogron czerwonych i białych. Winifikacja i dojrzewanie trwają dłużej aniżeli wina różowego. Dlatego Clarete ma świeżość i owocowość wina białego i – z racji większej ilości tanin z czerwonych winogron – bardziej skoncentrowaną budowę. Kolor, aromaty i smak wina zależą od odmian winogron z których powstaje oraz od proporcji w jakiej są łączone.

Nieco historii Clarete

Kiedy w 1154 roku Eleonora Akwitańska poślubiła Henryka II Plantageneta – miasto zostało związane z koroną angielską na prawie 300 lat. Mieszkańcy Bordeaux – konkretnie mieszczanie – otrzymywali liczne przywileje, m.in. ulgi podatkowe ze sprzedaży wina wytwarzanego w swoich winnicach.

Clarete zaczęło się od mieszczaństwa.
Ślub Eleonory Andegaweńskiej z Henrykiem II związał Bordeaux z Anglia na 300 lat

W XV wieku wielu mieszczan wzbogaciło się na handlu winem, a zarobione pieniądze przeznaczano na zakup najlepszych w regionie parcel ziemi, gdzie zakładano winnice. Pochodzące z nich wino określano mianem Crus Bourgeois (Wina Mieszczańskie), natomiast Anglicy nazywali je Claret.

Clarete z Hiszpanii

O ile w wielu regionach winiarskich na świecie tradycja wspólnej fermentacji odmian została porzucona, to nadal kultywowana jest w północnej Hiszpanii – w regionach Rioja i Cigales. Tam w barach ciągle serwuje się orzeźwiające Clarete. W Rioja słynne są miejscowości gdzie powstaje Clarete, takie jak:

  • San Asensio,
  • Cordovin,
  • Azofra, Alesanco.
  • znany z Clarete jest region Cigales – spotkamy je także w Portugalii.
Wino Clarete tutaj powstaje.
Winnice Rioja Alava.

Clairet i Claret z Bordeaux

Natomiast w ramach AOC Bordeaux są wina o tradycyjnej nazwie Clairet, która dotyczy win różowych o ciemnym kolorze oraz Claret w odniesieniu do win czerwonych. Te pierwsze przypominają wina wysyłane w średniowieczu do Anglii (Claret lub Vinum Calrum). W tym czasie wszystkie odmiany były mieszane i razem poddawane winifikacji. Były to świeże wina o jasnym kolorze czerwonym, pomiędzy bordoskim czerwonym i różowym.

Jednym ze znanych producentów Clarete z Rioja jest Bodegas Ontañon

Wino Clarete Ontañon

Kraj i region: Hiszpania, region winiarski DOC Rioja.

Producent: Bodegas Ontañon.

Odmiany: kompozycja odmiany białej Viura i czerwonej Tempranillo.

Ocena 4,7/5.

Ocena wina Clarete - 4.7/5.

„W przypadku regionu Rioja jest to wino o kolorze różowym, które tradycyjnie wytwarza się w górskich miejscowościach. Miejscowi winiarze – którzy mają niewielkie winnice odmian Garnacha, Viura, Tempranillo – zbierają wszystkie razem, mieszają winogrona białe z czerwonymi, prasują wszystko razem. Wino jakie otrzymują ma jasny kolor, stąd nazwa Clarete. W naszym winie mieszamy 75% winogron białych Viura z 25% czerwonych Tempranillo, razem wyciskamy sok i poddajemy fermentacji tak, jak wino czerwone. Różnicą z winem różowym jest to, że winogrona czerwone są winifikowane jak wino białe. Clarete popija się w miejscowych barach, a wino pochodzi często od właściciela baru, który wytwarza je z własnych winogron. Do wina podaje się smażone jajka z chorizo lub grzybami. W regionie Rioja – podobnie jak w Polsce – jest tradycja zbierania grzybów.”

tak dla Winnicy Profesora o winie Clarete mówi Conrado Herrero, dyrektor eksportu z Ontañon.

Wino powstało z dwóch charakterystycznych dla regionu Rioja odmian – białej Viura aka Macabeo i czerwonej Tempranillo. Viura daje delikatne aromaty owocowe, dobrą kwasowość i długi finisz wina. Natomiast Tempranillo nadaje kolor ciemniejszego różu, aromaty czerwonych owoców i delikatne nuty tanin w smaku.

Wino zasługuje na wysoką ocenę Winnicy Profesora – 4,7/5.   

Odpowiednio schłodzone doskonale pasuje do wielu potraw z ryb, drobiu oraz delikatnych mięs – z wyjątkiem wołowiny.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Tamada Qvevri Red

Piękny, głęboki kolor ciemnej czerwieni z purpurowymi odblaskami.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.