Czy Clarete to wino różowe?

Wielu będzie sądzić, że Clarete to wino różowe. Jednak różowy odcień wina jest mylący. Opisuję i degustuję wino Clarete Ontañon.

Wielu będzie sądzić, że Clarete to wino różowe. Jednak różowy odcień wina jest mylący. Clarete z winem różowym ma niewiele wspólnego. Clarete – lub Clarette – to oryginalny styl wina o jakim niewielu słyszało. Wprawdzie kolorem przypomina różowe, lecz na tym podobieństwa się kończą.

Dlaczego Clarete to nie wino różowe?

Wino różowe powstaje z czerwonych winogron i – w zależności od metody produkcji – przybiera jasny lub ciemniejszy odcień różu. Jest lekkie lub bardziej skoncentrowane. Natomiast Clarete wytwarzane jest w trakcie wspólnej fermentacji winogron czerwonych i białych. Winifikacja i dojrzewanie trwają dłużej aniżeli wina różowego. Dlatego Clarete ma świeżość i owocowość wina białego i – z racji większej ilości tanin z czerwonych winogron – bardziej skoncentrowaną budowę. Kolor, aromaty i smak wina zależą od odmian winogron z których powstaje oraz od proporcji w jakiej są łączone.

Nieco historii Clarete

Kiedy w 1154 roku Eleonora Akwitańska poślubiła Henryka II Plantageneta – miasto zostało związane z koroną angielską na prawie 300 lat. Mieszkańcy Bordeaux – konkretnie mieszczanie – otrzymywali liczne przywileje, m.in. ulgi podatkowe ze sprzedaży wina wytwarzanego w swoich winnicach.

Clarete zaczęło się od mieszczaństwa.
Ślub Eleonory Andegaweńskiej z Henrykiem II związał Bordeaux z Anglia na 300 lat

W XV wieku wielu mieszczan wzbogaciło się na handlu winem, a zarobione pieniądze przeznaczano na zakup najlepszych w regionie parcel ziemi, gdzie zakładano winnice. Pochodzące z nich wino określano mianem Crus Bourgeois (Wina Mieszczańskie), natomiast Anglicy nazywali je Claret.

Clarete z Hiszpanii

O ile w wielu regionach winiarskich na świecie tradycja wspólnej fermentacji odmian została porzucona, to nadal kultywowana jest w północnej Hiszpanii – w regionach Rioja i Cigales. Tam w barach ciągle serwuje się orzeźwiające Clarete. W Rioja słynne są miejscowości gdzie powstaje Clarete, takie jak:

  • San Asensio,
  • Cordovin,
  • Azofra, Alesanco.
  • znany z Clarete jest region Cigales – spotkamy je także w Portugalii.
Wino Clarete tutaj powstaje.
Winnice Rioja Alava.

Clairet i Claret z Bordeaux

Natomiast w ramach AOC Bordeaux są wina o tradycyjnej nazwie Clairet, która dotyczy win różowych o ciemnym kolorze oraz Claret w odniesieniu do win czerwonych. Te pierwsze przypominają wina wysyłane w średniowieczu do Anglii (Claret lub Vinum Calrum). W tym czasie wszystkie odmiany były mieszane i razem poddawane winifikacji. Były to świeże wina o jasnym kolorze czerwonym, pomiędzy bordoskim czerwonym i różowym.

Jednym ze znanych producentów Clarete z Rioja jest Bodegas Ontañon

Wino Clarete Ontañon

Kraj i region: Hiszpania, region winiarski DOC Rioja.

Producent: Bodegas Ontañon.

Odmiany: kompozycja odmiany białej Viura i czerwonej Tempranillo.

Ocena 4,7/5.

Ocena wina Clarete - 4.7/5.

„W przypadku regionu Rioja jest to wino o kolorze różowym, które tradycyjnie wytwarza się w górskich miejscowościach. Miejscowi winiarze – którzy mają niewielkie winnice odmian Garnacha, Viura, Tempranillo – zbierają wszystkie razem, mieszają winogrona białe z czerwonymi, prasują wszystko razem. Wino jakie otrzymują ma jasny kolor, stąd nazwa Clarete. W naszym winie mieszamy 75% winogron białych Viura z 25% czerwonych Tempranillo, razem wyciskamy sok i poddajemy fermentacji tak, jak wino czerwone. Różnicą z winem różowym jest to, że winogrona czerwone są winifikowane jak wino białe. Clarete popija się w miejscowych barach, a wino pochodzi często od właściciela baru, który wytwarza je z własnych winogron. Do wina podaje się smażone jajka z chorizo lub grzybami. W regionie Rioja – podobnie jak w Polsce – jest tradycja zbierania grzybów.”

tak dla Winnicy Profesora o winie Clarete mówi Conrado Herrero, dyrektor eksportu z Ontañon.

Wino powstało z dwóch charakterystycznych dla regionu Rioja odmian – białej Viura aka Macabeo i czerwonej Tempranillo. Viura daje delikatne aromaty owocowe, dobrą kwasowość i długi finisz wina. Natomiast Tempranillo nadaje kolor ciemniejszego różu, aromaty czerwonych owoców i delikatne nuty tanin w smaku.

Wino zasługuje na wysoką ocenę Winnicy Profesora – 4,7/5.   

Odpowiednio schłodzone doskonale pasuje do wielu potraw z ryb, drobiu oraz delikatnych mięs – z wyjątkiem wołowiny.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Domaine Chandon de Briailles

Głębokie, złożone, finezyjne, czyste, urzekające.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.