Sur lie, sobre lias, on lees – jakie to wino?

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sur lie, sobre lias, on lees... Co to znaczy, czym różnią się takie wina od innych? Podpowiadam i tłumaczę, zapraszam do wpisu!

Wybierając wino białe warto zwrócić uwagę na szczególne napisy na etykiecie – Sur Lie na etykietach win francuskich, Sobre Lias hiszpańskich lub w języku angielskim On Lees. Co to znaczy, czym różnią się takie wina od innych?

Rola drożdży w winie

Doskonale wiemy jaką rolę odgrywają drożdże w powstawaniu wina – przekształcają cukier w alkohol. Po zakończeniu procesu fermentacji w winie pozostają obumarłe komórki drożdży. Większe opadają na dno zbiornika i są oddzielane od wina. Mniejsze usuwa się w trakcie klaryfikacji – na przykład przy pomocy białka z jajek Jednak niektórzy winiarze pozostawiają je na jakiś czas w celu nadania winu złożoności zapachów i smaku lub do dalszego dojrzewania wina w beczce. Ma to miejsce głownie w odniesieniu do wina białego.

Wino na osadzie z drożdży: sur lie, sobre lias, on lees

Metoda ta jest stosowana przy produkcji win musujących, zwłaszcza szampana. Szampan nierocznikowy dojrzewa 15 miesięcy, w tym rok sur lie. Natomiast rocznikowy – vintage – musi dojrzewać na osadzie z drożdży przynajmniej trzy lata, choć w wielu domach szampana – Maisons de Champagne – trwa to dłużej.

Przy wytwarzania szampana drożdże obumierają podczas drugiej fermentacji jaka zachodzi w butelce, kiedy powstają w winie słynne bąbelki. Pojawiają się wówczas w winie szczególne smaki:

  • bułeczki,
  • herbatnika,
  • aromaty migdałów, siana i drożdży.

Na końcu osady usuwa się z butelki.

Nie tylko szampan

Także inne białe wina znane są z  dojrzewania na osadzie z drożdży:

  • Muscadet z regionu Doliny Loary we Francji;
  • Albariño z Rias Baixas oraz Godello z Valdeorras z regionu Galicji w Hiszpanii.

Wino Muscadet AOC (Sur Lie)

Jednym z najważniejszych, białych win z Regionu Doliny Loary jest wytrawne Muscadet, wytwarzane z odmiany Melon B – Melon de Bourgogne w winnicach położonych na południe od miasta Nantes. W 1936 roku Muscadet uzyskał oznaczenie pochodzenia AOC – Appellation d’ Origine Contrôlée. Winnice zajmują około 13 000 hektarów przeznaczonych wyłącznie dla produkcji wina białego.

Wino Muscadet ma cztery oznaczenia pochodzenia AOC/AOP:

  • Muscadet  Sèvre et Maine,
  • Muscadet Côtes de Grandieu,
  • Muscadet Coteaux de la Liore  
  • oraz ogólnie Muscadet.
Regiony winiarskie AOC Muscadet.

Sèvre et Maine – stąd pochodzi 70% produkcji Muscadet

Na obszarze 8 800 hektarów – nie tak daleko od Nantes, przecinane dwiema rzekami Sèvre i Maine – rozciągają się winnice, gdzie powstaje wino oznaczone jako Muscadet Sèvre et Maine. Stąd pochodzi ponad 70% produkcji wina Muscadet. Prawie połowa wina jest wytwarzana metodą Sur Lie (na osadzie) – nadającą mu pewne cechy wina musującego (delikatne bąbelki).

Muscadet AOC/AOP Sevre & Maine z Doliny Loary.

Muscadet Sur Lie – co warto wiedzieć?

Metoda produkcji wina Muscadet nazywana Sur Lie (na osadzie) polega na tym, że wino ma kontakt z osadem obumarłych drożdży, jaki utworzył się na dnie i ściankach beczki. Metodę odkryto przypadkowo na początku XX wieku. Winiarze z okolic Nantes przechowywali dla siebie beczki z najlepszym winem, aby uświetniać rodzinne uroczystości. Ponieważ wina nie czerpano przez dłuższy czas, w beczce osadzały się resztki drożdży z fermentacji – nadając winu szczególny charakter, świeżość w ustach i szeroki bukiet zapachowy.

Drożdże pokrywające brzegi beczki - tak wygląda Sur Lie.
Drożdże pokrywające brzegi beczki | Wikipedia.

Wino pozostaje przez jedną zimę w beczce lub zbiorniku z osadami drożdży z fermentacji i jest nalewane do butelek na wiosnę lub jesienią następnego roku.  W napełnionym do butelki winie może pozostać niewielka ilość dwutlenku węgla, zaznaczając musujące bąbelki. Zawartość alkoholu w winie Muscadet nie powinna przekraczać 12%.

Butelka wina Muscadet ma charakterystyczny kształt, zbliżony do butelki typu burgundzkiego. Ma wygrawerowane na szkle napisy:

  • Muscadet na dole butelki;
  • Sur Lie na górze – o ile wino było produkowane właśnie tą metodą.
Wygrawerowany napis Sur Lie na butelce Muscadet.
Wygrawerowany napis Sur Lie na butelce Muscadet.

Więcej o Muscadet de la Bretonniere oraz hiszpańskim Godello w zakładce Winnica Konesera…

Znajdź Winnicę Profesora również na LinkedIN!

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Le Bon Vivant 2019

Wino świeże, delikatne o umiarkowanej kwasowości.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.