Rozkwit winiarstwa nowozelandzkiego następuje dopiero w latach 1970tych, kiedy pojawiły się pierwsze winnice obsadzone odmianą Sauvignon Blanc.
Winnice zajmują 37 000 hektraów. Rocznie wytwarza się około 3 miliony hektorlitrów wina , z czego duża część jest eksportowana. W wielu krajach, także w Polsce, cenione są zwłaszcza nowozelandzkie wina białe Sauvignon Blanc oraz czerwone Pinot Noir.
Regiony winiarskie Nowej Zelandii
Winnicaprofesora przedstawia wino Pinot Noir z Nowej Zelandii, pochodzące z winnic położonych w Central Otago, regionie wysuniętym najbardziej na południe kraju.
Wino: Outlook Bay, 2016
Kraj i region: Nowa Zelandia, Central Otago
Odmiana: Pinot Noir
Rodzaj: czerwone, wytrawne
Ocena:
Cena: 39,99 PLN w Lidlu
Ojczyzną Pinot Noir jest Burgundia, gdzie ponad 600 lat temu wino wytwarzali mnisi w klasztorach Cluny i Citeaux. Pinot Noir lubi chłodny klimat. Odmiana znalazła bardzo dobre warunki w Nowej Zelandii, zwłaszcza w zimniejszych rejonach, takich jak Central Otago, gdzie winnice obsadzone Pinot Noir zajmują ponad 1500 hektarów.
Biorąc pod uwagę warunki klimatyczne regionu Central Otago, gdzie dojrzewały winogrona Pinot Noir, spodziewałem się wina bardziej wyrazistego w smaku, o solidnej budowie i złożonych aromatach. Moje oczekiwania nie sprawdziły się. Outlook Bay ma wprawdzie typowe cechy Pinot Noir – łagodny smak, dobrą równowagę tanin, kwasowości i alkoholu oraz dość proste aromaty czerwonych owoców, lecz brakuje mu oryginalnego charakteru, jaki nadaje terroir, czyli specyfika miejsca pochodzenia.
Ogólnie wino mi smakowało, choć relacja jakości do ceny nie jest szczególnie korzystna. Wino otrzymuje ocenę 4/6 . Lepiej smakuje lekko schłodzone.
Mimo wszystko wolę Pinot Noir z Burgundii.
Ten post ma jeden komentarz
Pingback: Ciekawe wina w promocyjnej ofercie cenowej Lidla | Winnica profesora