Wino z Grecji – Kreta, Santorini

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Wybierasz się na wakacje do Grecji – na Peloponez, Kretę, Santorini, Korfu, Rodos? Warto dowiedzieć się jakie wina możesz tam spotkać i spróbować. WinnicaProfesora przygotowała krótki przewodnik po regionach i winach Grecji.

W starożytności Grecja była przodującym producentem wina. Obecnie greckie wina są mniej znane na świecie. Konsumują je gównie Grecy oraz liczni turyści spędzający w Grecji wakacje.

Regiony winiarskie Grecji nakładają się na strefy klimatyczne kraju. Warunki klimatyczne wraz z cechami gleby, na której posadowione są winnice, decydują o rodzajach uprawianych odmian winogron oraz win, jakie z nich powstają. Najczęściej są to odmiany miejscowe, obecne w Grecji od stuleci, uzupełniane odmianami zagranicznymi, głownie pochodzącymi z Francji.

Grecja1

Źródło: antavia.pl

Region północny stanowią obszary winnic Macedonii, Epiru i Tracji, charakteryzujące się wilgotnym klimatem kontynentalnym. Kolejny region obejmuje Grecję Centralną, w skład której wchodzi Attyka i Saloniki. Dominuje tutaj zmienny klimat śródziemnomorski. Grecja Południowa, ze stabilnym klimatem śródziemnomorskim, to winnice Peloponezu oraz wysp Kefalonii i Krety. Odrębnym regionem o suchym, gorącym klimacie, są Wyspy Egejskie – Santorini, Samos, Limnos.

Oto kilka najważniejszych win, które warto spróbować podczas degustowania dań kuchni Greckiej.

<<Chcesz pogłębić swoją wiedzę o winie? Zamów Przewodnik po świecie wina, nową książkę profesora Marka Rekowskiego dla początkujących i bardziej zaawansowanych amatorów wina. Zamów TUTAJ>>

Wina z Krety

Słodkie wino z Krety było znane w średniowiecznej Europie jako vino di Candia (z dzisiejszego Heraklionu). Obecnie winnice Krety zajmują prawie 13% całej powierzchni winnic w Grecji i są trzecim, największym regionem winiarskim w tym kraju. Wina z Krety mają kilka oznaczeń pochodzenia, takie jak Peza, Archanes, Dafnes oraz Sitia.

fdfdfdsfsadfsadfaf

Winiarnie na Krecie

W winnicach dominują miejscowe odmiany: białe – Vilana, Vidiani, Dafni, Manlvazia di Candia i Muscat of Spina, oraz czerwone  Kotsifali, Mantilari, Liatiko i legendarne Romeiko. Odmiany miejscowe są kupażowane z zagranicznymi, głównie francuskimi.

Vilana

Popularne, wytrawne wino białe, przyjemne, lekkie w konsumpcji z dominacją zapachów owoców cytrusowych, zielonego jabłka. Wino pije się jako młode, 1-2 letnie, m.in. do dań z ryb i owoców morza.

Winnice na Krecie, fot.pinterest.com

Dafni

Wytrawne wino białe, bardzo aromatyczne, mała zawartość alkoholu, dobra kwasowość. Aromaty ziół, rozmarynu, męty, lukrecji. Wino pije się jako młode lecz lepsze jest starsze, nawet do 7 lat po dacie produkcji. Doskonale smakuje do typowych greckich dań.

Kotsifali Mandilari

Są to popularne kupażowe, wytrawne wina czerwone o ciemnym, malinowym kolorze i wyraźnych zapachach truskawek, malin i czerwonych wiśni. Należy konsumować jako młode, 1-2 letnie, lekko schłodzone, dobre do przystawek (mezedes), dań mięsnych.

Kotsifali Syrah

Odmiana Shiraz dobrze przyjęła się na Krecie i służy do kompozycji z odmianami miejscowymi, takimi jak delikatne Kotsifali. Wino ma zapachy ciemnych owoców, nuty przypraw; najlepsze jest 4-5 letnie, świetne do jagnięciny, smażonej wieprzowiny, grillowanych mięs.

Romeiko lub Liatiko

Są to słodkie wina deserowe. Romeiko pochodzi z zachodniej części wyspy, z regionu Chani, natomiast Liatiko z Heralkionu. Wina o aromatach suszonych owoców, świetne np. do dojrzewających serów, takich jak Graviera z Krety.

Winnice na Krecie, fot.greecetravelsecret.com

*** 

Wina z Santorini

Grecja30

Winnice i winiarnie na Santorini,vinepair.com

Białe Assyrtiko

Z Santorini pochodzi Assyrtiko, szlachetna, biała odmiana winogron, dojrzewająca na wulkanicznych glebach. Na wyspie zajmuje około 70% winnic. Białe wino z tej odmiany ma wysoki poziom alkoholu. Duża kwasowości zapewnia winu znaczny potencjał dojrzewania. Wino jest lekkie, wytrawne, ma aromaty cytrusów z mineralnymi nutami i nieznaczną goryczką w końcówce degustacji. Znane jest wino pod marką Nykteri.

Santorini, winnice na wulkanicznej glebie, fot.newwinesofgreece

Nykteri

Nazwa wina odwołuje się do tradycji zbierania winogron nocą, kiedy spadnie temperatura. Winogrona zbierano zaraz po zachodzie słońca i w dzień poddawano tłoczeniu. Obecnie niektórzy winiarze kultywują tradycję, inni zbierają winogrona w dzień. Wino wytwarza się w 75% z odmiany Assyrtiko, a po zakończeniu winifikacji Nykteri musi dojrzewać w dębowych beczkach przynajmniej trzy miesiące. Wino jest bardzo wytrawne, ma sporą kwasowość, komponenty mineralne oraz silne zapachy owoców cytrusowych.

Wytrawne Assyrtiko jest doskonałe w połączeniu z danami z ryb, zwłaszcza z popularną w Grecji doradą, świętą rybą bogini Afrodyty.

Słodkie Vinsanto

Bedąc na wyspie Santorini warto spróbować słodkiego wina Visanto, którego wytwarzanie  ma tutaj długą tradycję. Wino musi powstawać w większości z odmiany Assyrtiko, uzupełnianej odmianami Athiri oraz Aidani. Słodycz wina jest naturalna, pochodzi z cukru zawartego w winogronach. Zebrane winogrona suszy się na słońcu przez około dwa tygodnie. Wyparowanie wody sprawia, że w winogronach następuje koncentracja cukru. Wyciśnięty sok poddawany jest procesowi fermentacji, a gotowe wino dojrzewa przynajmniej dwa lata w dębowych beczkach.

Winogrona suszą się na słońcu Santorini, fot. wikipedia

Vinsanto ma złocisto-pomarańczowy kolor, złożony bukiet zapachowy, w którym dominują zapachy suszonych moreli, rodzynek i innych suszonych owoców. Wino uznawane jako deserowe ma zrównoważoną budowę, gdzie wysoką kwasowość winogron Assyrtiko łagodzi zawartością cukru.

Czerwone Mavrotragano

Mavrotragano, winogrona o ciemnej skórce, tradycyjnie wykorzystywane do wytwarzania czerwonego wina słodkiego, obecnie także wytrawnego. Odmiana zajmuje tylko 2% powierzchni winnic na Santorini. Pojawienie się w 1997 roku wina Hatzidakis Mavrotragano zwróciło uwagę na potencjał rozwoju wina czerwonego na wyspie.

Odmiana, uprawiana na Santorini i innych wyspach Morze Egejskiego, daje wino o ciemnej czerwieni oraz intensywnych, lecz łagodnych taninach. Dojrzewające w dębowych beczkach nabiera złożoności . Wino jest dobrze zbudowane z nutami przypraw, owoców i minerałów.

Vin Doux

Wyspa Samos słynie z wina Muscat, wytwarzanego w różnych odmianach. Popularne jest słodkie wino Vin Doux, będące mieszanką wina i destylatu. Z kolei z wyspy Limnos pochodzi charakterystyczne wino czerwone, o aromatach malin i ziół.

Winnice na Samos, fot andro.gr

Chcesz pogłębić swoją wiedzę o winie? Zamów Przewodnik po świecie wina, nową książkę profesora Marka Rekowskiego dla początkujących i bardziej zaawansowanych amatorów wina. Zamów TUTAJ

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina 
Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé

Piękny, przejrzysty kolor ze złocistymi odblaskami.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.