Rozwój winiarstwa w Argentynie następuje na przełomie XIX i XX wieku. Dzięki imigrantom z Hiszpanii, Włoch, Francji, którzy zakładali winnice, obsadzając je klasycznymi odmianami winogron. W ten sposób do Argentyny trafił Malbec i stał się specjalnością i symbolem wina, z jakim kojarzy się Argentyna.
Argentyna jest dzisiaj piątym producentem wina, przy czym 80% produkcji skoncentrowane jest w regionie Mendoza. Właśnie tutaj, w takich podregionach jak Valle de Uco czy Lujan de Cuyo, na dużych wysokościach w dolinach Andów winogrona Malbec mają doskonałe warunki do rozwoju. Pionierem uprawy winorośli wysoko w górach i wytwarzania wina wysokiej jakości był Nicolas Catena Zapata. W jego ślady poszło wielu innych winiarzy, a ich wina są dzisiaj doceniane na całym świecie.
Argentyna – wykład w formie wideo
Bardziej wolicie słuchać?
Zapraszam do popularnych platform z podcastami. Wykład o winie i regionach winiarskich Argentyny jest dostępny również w formie samego audio. Do posłuchania w komunikacji miejskiej, podczas spaceru czy biegania. Znajdziecie go między innymi tutaj: