Turbiana znad jeziora Garda

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Niewielu amatorów wina słyszało o winogronach Turbiana. Dojrzewają w winnicach niedaleko Wenecji i warto o nich przeczytać!

Niewielu amatorów wina słyszało o winogronach Turbiana, dojrzewających w winnicach niedaleko Wenecji. W niewielkim regionie winiarskim Lugana położonym na południowym wybrzeżu jeziora Garda. Powstają z nich białe – eleganckie – wina o bogatym owocowym bukiecie i mineralnych nutach.

Lugana – winnice nad jeziorem Garda

Laguna DOC to niewielki region winiarski położony między Lombardią i Veneto. Słynie z doskonałych win białych, wytwarzanych z miejscowej odmiany Turbiana. Region winiarski Lugana rozciąga się od południowego wybrzeża jeziora Garda – od prowincji Brescia do Werony. Winnice zlokalizowane są na wybrzeżu jeziora Garda. Polodowcowe – gliniaste – gleby oraz wpływ bryzy z jeziora tworzą oryginalny terroir. Winnice – około 2000 hektarów – skoncentrowane są wokół miasteczka San Martino della Battaglia. Winnice blisko jeziora mają wapienną glebę z warstwami gliny, a te położone dalej są bardziej piaszczyste i ilaste.

Tutaj rodzi się Turbiana.
Położenie regionu DOC Lugana nad brzegiem jeziora Garda.

Garda – największe jezioro we Włoszech – tworzy na otaczających je terenach specyficzny mikroklimat:

  • bryza z jeziornych wód łagodzi niskie temperatury w zimie i wysokie w lecie.

Dlatego winogrona utrzymują naturalną, owocową świeżość. Gleby – pozostałość po topniejących lodowcach – doskonale przepuszczają wodę i pozwalają winorośli głęboko zapuszczać korzenie w poszukiwaniu składników. Winnice blisko jeziora mają glebą wapienną z warstwami gliny, a te dalej położone są bardziej piaszczyste i ilaste.

Tutaj rodzi się Turbiana.
Winnice regionu Lugana nad brzegiem jeziora Garda.

Ponad 95% produkcji w DOC Lugana stanowi wytrawne wino białe. Ponadto powstaje tutaj wino musujące. 125 producentów wytwarza rocznie około 130 000 hektolitrów wina. Obok podstawowej, wyróżnia się jeszcze dwie klasy wina – superiore i riserva, które wymagają dojrzewania (odpowiednio rok i dwa lata). Niestety, winnice regionu są  poważnie zagrożone przez projekt poprowadzenia tutaj linii kolejowej, która zabierze na zawsze około 350 hektarów winnic odmiany Turbiana.

Oryginalna Turbiana

Oryginalna, włoska odmiana białych winogron Turbiana aka Verdicchio pochodzi prawdopodobnie z regionu Merche. Jest uważana za najlepszą odmianę białą. Jest uprawiana w regionie Lugana – niedaleko Werony, na południowym wybrzeżu jeziora Garda. Z odmiany powstają tutaj wina spokojne i musujące.

Oto Turbiana.
Winogrono Turbiana.

Turbiana jest odmianą wyjątkową. Dobrej jakości winogrona dają nuty ananasa, mandarynki, klasycznych – włoskich i gorzkich – migdałów, a w starszym winie orzechów laskowych. Liczne wina musujące z Laguna mają złocisto zielony kolor, nuty jabłka, brzoskwini, cytryny i gruszki. Dzięki wysokiej kwasowości i mineralnej glebie – wino z winogron Turbiana ma dużą zdolność starzenia.

Tommasi Viticoltori

Rodzinną firmę winiarską Tommasi Viticoltori założył w 1902 roku Giacomo Tommasi. Obecnie ma 599 hektarów winnic w najważniejszych regionach Włoch:

  • Veneto,
  • Valpolicella,
  • Toskania,
  • Apulia,
  • Basilicata,
  • Lugana.
Tutaj rodzi się Turbiana.
Piwnica z winami Tommasi Viticoltori.

W regionie Lugano pierwszą winnicę założono w Desenzano del Garda, niedaleko San Martino della Battaglia. Nazwano ją Le Fornaci, w nawiązaniu do dawnej – rzymskiej – suszarni z I-II wieku p.n.e. odkrytej na tym terenie. Nazwa Le Fornaci jest umieszczona na etykiecie wina wraz z wieżą, symbolem San Martino della Battaglia.

Tutaj rodzi się Turbiana.
Winnice Tommasi w regionie Lugana w pobliżu jeziora Garda.

Wino Le Fornaci, Lugana DOC, 2020, Turbiana

Kraj i region: Włochy.

Region: DOC Lugana.

Producent: Tommasi Viticoltori.

Rodzaj i odmiana: białe, wytrawne, 100% Turbiana.

Ocena 4,6/5.

Wysoka ocena 4,6!

Zbierane  nocą winogrona poddawane są powolnej fermentacji w kontrolowanej temperaturze 14/18 C. Następnie wino dojrzewa 3 miesiące na osadzie z drożdży (on lees) w stalowych zbiornikach.  

Wino Le Fornaci ma jasnozielony kolor, bogaty bukiet zapachowy z dominacją owoców cytrusowych. W smaku wytrawne, świeże, dobrze zrównoważone o delikatnej kwasowości, wyczuwalne nuty mineralne i migdałów w długim finiszu. Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Wysoka ocena od Winnica Profesora 4,6/5.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partner

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Castello di Vopaia Chianti

Wino powstało jako kupaż z winogron Sangiovese z najlepszych winnic i działek w uprawie biologicznej z Volpaia.

Le Bon Vivant 2019

Wino świeże, delikatne o umiarkowanej kwasowości.

Le Fornaci Lugana

Dojrzewanie wina na osadzie z drożdży pozostawia w nim bardzo delikatne bąbelki.

Ontañón Clarete

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.