Francuski region winiarski Dolina Loary słynie z win Sauvignon Blanc. Znane są wina AOC Pouilly Fumé, Sancerre czy oryginalne – dojrzewające na osadzie – Muscadet. Warto także zwrócić uwagę na wina z niewielkiego regionu Menetou-Salon. Ten klejnot winnic Doliny Loary zachwyca finezją i elegancją swoich win, sklasyfikowanych jako AOC w 1959 roku.
Region Dolina Loary – co warto wiedzieć?
Winnice regionu Doliny Loary rozciągają się wzdłuż 1000 kilometrów biegu Loary i jej dopływów. Uprawa winorośli zajmuje ponad 64 000 hektarów, z czego 81% posiada oznaczenie pochodzenia – AOC. Produkcja wina białego sięga około 2 miliony, a czerwonego 1,5 miliona hektolitrów rocznie.

Główne regiony Doliny Loary: Centre, Touraine, Anjou, Nantes, fot. Figarovin.
Najbardziej znanymi winami białymi z regionu Doliny Loary jest Muscadet, Sancerre oraz Pouilly Fumé. Wino Muscadet jest produkowane na zachodzie regionu, w okolicach miasta Nantes. Cechuje je świetna kwasowość i stosunkowo niewielka zawartość alkoholu. W ustach odczujemy smaki owocowe – stworzone do towarzystwa owocom morza i daniom z ryb. Wino może długo leżakować.
Z kolei wina Sancerre i Pouilly Fumé odróżniają się od innych, pochodzących z regionu Loary. Przede wszystkim są wytwarzane ze szczepu Sauvignon Blanc, który daje im wyraźną owocowość – dość łatwą do rozpoznania. Wino świetnie spełnia rolę aperitifu, doskonale pasuje do wędzonych ryb, pieczonego drobiu, ryb w sosie śmietanowym, ryb słodkowodnych (pstrąg), kozich serów. Niektóre – dobre wina – mogą leżakować około 10 lat.
Menetou-Salon, czyli wyjątkowe Sauvignon Blanc
Jednym z mniejszych obszarów centralnej części Doliny Loary jest AOC Menetou-Salon, gdzie na 600 hektarach winnic powstają wyjątkowe wina białe Sauvignon Blanc. Ich szczególne cechy pochodzą z niepowtarzalnego terroir – określanego przez wapienne gleby, usiane skamieniałościami pochodzącymi z muszli ostryg, które połączone z marglem odciskają swoje piętno na charakterze wina.

Winnice Menetou-Salon, Journal Idealwine.
Naturalne bogactwo terroir Menetou-Salon pozwala na produkcję delikatnych i wyrazistych białych win o żywym, mineralnym blasku, wytwarzanych w 100% z Sauvignon Blanc. Z kolei wina czerwone i różowe czerpią swoje cechy z Pinot Noir, uwydatniając subtelne aromaty czerwonych owoców i idealnie zrównoważoną strukturę.
Dziedzictwo historyczne – kilka ważnych informacji
Menetou-Salon szczyci się bogatą historią, zakorzenioną w wiekach tradycji winiarskich. Wina z Regionu Doliny Loary korzeniami sięgające starożytności, a pierwsze wzmianki o winorośli pochodzą z XI i XII wieku. Dokumenty z końca XI wieku poświadczają, że lokalni panowie przekazywali winnice zakonom. W 1190 roku Hugues de Vèvre – pan Menetou-Salon – ofiarował ziemię i winnice opactwu Loroy, podkreślając strategiczne znaczenie, jakie winorośl odgrywała w tamtych czasach.
Ważną rolę w promocji win Menetou–Salon odegrał Jques Cœur, skarbnik króla Karola VII. Więzy – które miał z dworem królewskim – przyczyniły się do ugruntowania prestiżu win, które przez stulecia zdobywały uznanie – stając się istotną częścią francuskiego dziedzictwa winiarskiego.
Styl win Menetou-Salon, jaki jest?
W regionie dominują dwie kultowe odmiany winorośli: Sauvignon Blanc – z której powstają białe wina – oraz Pinot Noir – flagowe wina czerwone i różowe. Białe wino Menetou-Salon – prawdziwy klejnot tego terroir – wyróżnia się jasną barwą z delikatnymi refleksami i wyjątkowo bogatym bukietem, łączącym aromaty kwiatowe i owocowe.
Wąchając kieliszek napełniony Sauvignon Blanc z Menetou-Salon odkrywamy delikatne nuty owoców cytrusowych, białych kwiatów i subtelną nutę przypraw. Niektóre roczniki ujawniają elementy mineralne, wiernie – oddając charakter wapienno-marglowego podłoża, tak typowego dla tego regionu. W smaku wino jest świeże i rześkie, wsparte długim, finezyjnym finiszem. Menetou-Salon Sauvignon Blanc to interesujący wybór do wielu delikatnych dań.
Z kolei wina czerwone doskonale oddają całą szlachetność Pinot Noir. Ich głęboki – rubinowy – kolor przyciąga wzrok, ale to aromaty wiśni, dojrzałych śliwek, a czasem kandyzowanych owoców – podkreślają ich pełną złożoność. W smaku wina są łagodne i zrównoważone, a ich lekka struktura zadowoli wielu amatorów.



Ogółem, wina z Menetou-Salon stanowią pełne odzwierciedlenie terroir regionu Doliny Loary i kunsztu lokalnych winiarzy. Oferując wina młode, a jednocześnie zdolne do rozwoju z biegiem czasu – są postrzegane jako wschodząca gwiazda centralnego regionu Doliny Loary.
A jak dobrać takie wina do konkretnych potraw?
Urok win Menetou-Salon tkwi w ich zdolności do łączenia się z licznymi potrawami. Przywołując finezję i wyjątkowość terroir, stanowią doskonałe uzupełnienie różnorodnych dań, wzbogacając każdy posiłek o autentyczne doznania smakowe.
Sauvignon Blanc z Menetou-Salon – o aromacie cytrusów i białych kwiatów – doskonale łączy się z owocami morza i skorupiakami, takimi jak langusty czy ostrygi. Równie dobrze komponuje się z delikatnymi rybami, a nawet z risotto z borowikami – gdzie subtelne smaki idealnie się uzupełniają. Jeśli chodzi o sery, to przede wszystkim kozie. Dla wyrafinowanych gustów można spróbować połączenia wina z cielęcym kotletem z kurkami.

Sauvignon Blanc jest doskonały do ostryg, fot Winnica Profesora.
Czerwone wina z Menetou-Salon są również pełne wdzięku. Lekkość i delikatne taniny zachwycają miłośników grillowanych mięs, dań drobiowych w sosie, tapas czy pasztetów z grzankami.





