Region winiarski Piemontu słynie z wytrawnych, czerwonych win Barlo i Brbaresco, które powstają z miejscowej odmiany Nebbiolo. Wina stanowią zaledwie 3 % całej produkcji regionu, przy czym Barbaresco jest najmniej. Winogrona Nebbiolo mają spore ilości tanin, dlatego młode Barolo i Barbaresco jest jeszcze zbyt agresywne w smaku. Najlepszą równowagę wino osiąga po 9-10 latach.
Miasteczko Barbaresco otoczone winnicami, Ficker.com
Na wino Barbaresco trafiłem przypadkowo w Biedronce, było schowane za innymi butelkami. Jakież było moje dziwienie kiedy przy kasie okazało się, że butelka kosztuje tylko 25 PLN – tylko, bowiem Barbaresco to prestiżowe wino z Piemontu ,którego ceny są z reguły zdecydowanie wyższe.
fot. winnicprofesora
Moje zdziwienie było jeszcze większe, kiedy po nalaniu wina do kieliszka i odczekaniu około 20 minut, wino spróbowałem. Wino okazało się łagodne w smaku ,dość dobrze zrównoważone taniny, kwasowość i alkohol (stosunkowo wysoki – 14%). Widocznie sześć lat jakie upłynęły od momentu nalania wina do butelki wystarczyły, aby agresywne elementy jakie nadaje winu odmiana Nebbiolo stały się łagodne.
Ocena winnicyprofesora 3,5 za cechy jakościowe + 0,5 za cenę