Regiony i wina Włoch – Toskania, Puglia, Sycylia

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Włochy to największy na świecie producent wina. W 20 regionach winiarskich powstaje średnio 50 mln.hl wina w roku. Toskania znana jest z win Chianti oraz Brunello di Montalcino, wytwarzanych z miejscowej odmiany Sangoviese. W regionie Puglia powstają charakterystyczne, zdecydowane w smaku, wina czerwone Primitivo i Negroamaro. Natomiast z Sycylii, największego regionu winiarskiego Włoch, pochodzą Nero d”Avola oraz Marsala, wytwarzana oryginalną metodą gotowania moszczu.

 

Przewodnik po świecie wina  wprowadzi Ciebie do fascynującej historii wina,opowie o drodze jaką wino przebywa zanim trafi do kieliszka,o kolorach, smakach i aromatach wina oraz o wielu aspektach praktycznych, o jakich warto wiedzieć.

Razem z kodem GRECJA2019 dostaniesz 10% zniżki na swój egzemplarz  >>KUP TUTAJ<< 

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

Wesprzyj moją pracę!

Zapisz się do newslettera!

Partnerzy bloga

Kim jest autor bloga?

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

Książka dla miłośników wina!

Winnica Profesora - książka.

Wina dla konesera...

Szukasz czegoś?