Regiony i wina Włoch – Toskania, Puglia, Sycylia

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Włochy to największy na świecie producent wina. W 20 regionach winiarskich powstaje średnio 50 mln.hl wina w roku. Toskania znana jest z win Chianti oraz Brunello di Montalcino, wytwarzanych z miejscowej odmiany Sangoviese. W regionie Puglia powstają charakterystyczne, zdecydowane w smaku, wina czerwone Primitivo i Negroamaro. Natomiast z Sycylii, największego regionu winiarskiego Włoch, pochodzą Nero d”Avola oraz Marsala, wytwarzana oryginalną metodą gotowania moszczu.

 

Przewodnik po świecie wina  wprowadzi Ciebie do fascynującej historii wina,opowie o drodze jaką wino przebywa zanim trafi do kieliszka,o kolorach, smakach i aromatach wina oraz o wielu aspektach praktycznych, o jakich warto wiedzieć.

Razem z kodem GRECJA2019 dostaniesz 10% zniżki na swój egzemplarz  >>KUP TUTAJ<< 

ksiażka o winie, znawca wina, przewodnik po świecie wina

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY