Nowe Premier Cru z Burgundii

W regionie Mâconnais Narodowy Instytut Oznaczeń Pochodzenia (INAO) zatwierdził klasę Premier Cru dla 22 winnic z AOC Pouilly-Fuissé.

Winiarski region Burgundii to nie tylko Côte de Nuits i Côte de Beaune czy – bardziej na północy – Chablis. Do Burgundii należą także winnice Côte Chalonnaise znane z owocowych win czerwonych, zwłaszcza ze znakomitych Mercurey, oraz regionu Mâconnais, gdzie z odmiany Chardonnay powstają znakomite wina białe. Właśnie w regionie Mâconnais Narodowy Instytut Oznaczeń Pochodzenia INAO zatwierdził klasę Premier Cru dla 22 winnic (climats) z AOC Pouilly-Fuissé.

Region winiarski Burgundii – skąd jest nowe Premier Cru?

Region winiarski Burgundii rozciąga się na 200 kilometrach – od Auxerre na północy do Mâcon na południu. Na 26 500 hektarach winnic wytwarza się około 1,5 miliona hektolitrów wina rocznie:

  • czerwonego z Pinot Noir,
  • białego z Chardonnay.

Region.

Cały region winiarski Burgundii jest podzielony na pięć charakterystycznych podregionów:

  • Chablis, wysunięty najdalej na północ , w okolicach miasta Auxerre, słynie z białych win Chardonnay.
  • Côte des Nuits rozciąga się w kierunku południowym, począwszy od stolicy Burgundii – Dijon aż do miejscowości Beaune. Tutaj, na bazie Pinot Noir, powstają znakomite wina czerwone, takie jak Gevrey-Chambertin czy Nuits-Saint-Georges.
  • Côte de Beaune obejmuje winnice położone na łagodnych pagórkach wokół miejscowości Beaune , szczycące się renomą  wielkich win białych, takich jak np. Corton – Charlemengne czy Montrachet.
  • Côte Chalonnaise oraz Mâconnais to podregiony położone najbardziej na południu , w kierunku miast Chalon-sur-Saône i dalej Mâcon. Côte Chalonnaise znany jest z owocowych win czerwonych, zwłaszcza ze znakomitych Mercurey. Z kolei w podregionie Mâconnais  wyróżniają się wysoka jakością wina białe, takie jak  Saint-Véran czy Pouilly-Fuissé.

Klasy win burgundzkich – nie tylko Premier Cru

Burgundzkie wina klasyfikowane są w czterech kategoriach:

  1. wino regionalne;
  2. gminne (village);
  3. Premier Cru;
  4. Grand Cru.

Dotychczas  wina najwyższych klas pochodziły z winnic położonych w Chablis, Côte des Nuits oraz Côte de Beaune. Niedawno dołączyły do Premier Cru białe wina z podregionu Mâconnais.

Mâconnais

Jest to najbardziej na południe wysunięty region winiarski Burgundii, rozłożony między Sannecey-le-Grand i Saint Véran. W uprawie winorośli dominuje Chardonnay, zajmująca ponad 80% obszaru winnic. Region słynie z doskonałych win białych, wytwarzanych m.in. w okolicach czarujących miasteczek Solutré, Pouilly Fuissé, Vergisson.

Najbardziej znane wina białe, oznaczone pochodzeniem AOC/AOP to:

  • Pouilly-Fuissé;
  • Pouilly-Loché;
  • Pouilly-Vinzelles;
  • Saint-Véran.
Nowe Premier Cru z Burgundii tutaj powstaje.
Miasteczko Pouilly-Fuissé otoczone winnicami | Wikipedia.

Wina Pouilly – Fuissé AOC

Winnice Pouilly – Fuissé obsadzone są wyłącznie odmianą Chardonnay. Położone na wysokości 200-300 m.n.p.m zajmują 800 hektarów w gminach Chaintré, Fuissé, Vergisson et Solutré- Pouilly.

Nowe Premier Cru z Burgundii tutaj powstaje.

Każda z winnic (climats) ma szczególne cechy. Climats Premier Cru  znajdują się w centrum regionu i zajmują ponad  190 hektarów całego obszaru AOC. Szczególnym miejscem są winnice położone na łagodnych pagórkach wokół emblematycznej, wapiennej skały Solutré.

Nowe Premier Cru z Burgundii tutaj powstaje.
Winnice na wzgórzach pod skałą Solutré | visitfrancewine.

Białe wina Pouilly-Fuissé z odmiany Chardonnay są konkurencyjne w stosunku do Chablis – mają zielonkawo złocisty kolor i bogaty, finezyjny aromat. W smaku delikatne, o nutach orzechowych i prażonych migdałów – trochę bardziej słodkie i maślane aniżeli ich odpowiedniki z Chablis. Żywe i soczyste, bogate i pyszne.

Wymagania w stosunku do wina Premier Cru są bardziej rygorystyczne. Wydajność z hektara jest ograniczona do 56 hektolitrów. Po wyrugowaniu starych winorośli ziemia musi odpoczywać przez trzy lata, zanim posadzi się nowe winorośle. Niedozwolone jest korzystanie ze środków chemicznych przy usuwaniu chwastów.

Oto lista nowych Premier Cru z regionu Pouilly-Fuissé:

 Premier Cru w gminie Chaintré:

  • Aux Quarts (11,22 ha);
  • Le Clos de M. Noly (2,74 ha);
  • Les Chevrières (11,36 ha);
  • Le Clos Reyssier (8,68 ha).

Premier Cru w gminie Fuissé:

  • Le Clos (2,68 ha);
  • Les Brulés (0,83 ha);
  • Les Ménétrières (5,22 ha);
  • Les Reisses (4,13 ha);
  • Les Vignes Blanches (19,13 ha);
  • Vers Cras (13,56 ha);
  • Les Perrières (5,79 ha).

Premier Cru w gminie Vergisson:

  • En France (1,87 ha);
  • La Maréchaude (9,34 ha);
  • Les Crays (10.75 ha);
  • Sur la Roche (14,7 ha).

Premier Cru w gminie Solutré-Pouilly:

  • En Sery (3,99 ha);
  • La Frérie (4,08 ha);
  • Le Clos de Solutré (4,40 ha);
  • Pouilly (19,37 ha);
  • Vers Cras (9,63 ha);
  • Au Vignerais (18,67 ha);
  • Aux Bouthières (4,86 ha);
  • Aux Chailloux (6,74 ha).

Warto zapamiętać i jeśli będzie okazja spróbować! 

Więcej o regionie i winach z Burgundii dowiesz się z filmiku:

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY