Wprawdzie w połowie XIX imigranci z Europy przywożą ze sobą do Australii szczepy winorośli – głownie odmiany francuskie – zakładają winnice i produkują wino – jednak jest ono konsumowane na miejscu. Również jakość wina pozostawia wiele do życzenia. Dopiero po wielu latach – w drugiej połowie XX wieku – australijskie wino oparte na odmianie Shiraz zdobywa powoli uznanie zagranicznych krytyków i konsumentów. Od tego momentu winiarstwo Australii – wspomagane przez państwo – zaczyna się dynamicznie rozwijać. Dużą rolę w tym ma wielkie wino Penfolds…
Australia należy do liderów Nowego Świata winiarskiego
Dzisiaj winnice zajmują w Australii około 150 000 hektarów. Produkcja wina sięga 13 milionów hektolitrów rocznie (7. miejsce na świecie), z czego konsumpcja krajowa wynosi średnio 6 milionów hektolitrów a ponad 8,5 milionów hektolitrów (5. eksporter na świecie) jest eksportowane do wielu krajów – w tym do Polski.

Aby poznać słynne wino Penfolds musimy przenieść się na południe Australii
Założona w 1844 roku firma winiarska jest dziś znana na całym świecie. Penfolds powstaje na obszarze winnic – na wzgórzach Adelaide Hills – na rdzawej ziemi w Coonawarra. Początkowo była to posiadłość rodzinna, założona w 1844 przez Christophera i Mary Penfolds, którzy przyjechali z Anglii i przywieźli ze sobą francuskie odmiany winorośli.
Jednak początkowo zamiarem Christophera było wytwarzanie wina wzmocnionego z przeznaczeniem na cele medyczne – jako lekarstwa. Sukces przedsięwzięcia pozwolił rozwijać winnice w oparciu o nowe odmiany i wytwarzać wino do konsumpcji. Posiadłość Magill Estate, która jest kolebką Penfolds, sukcesywnie powiększała się – stając się największym obszarem winnic w południowej Australii. Dzisiaj firma należy do potentata winiarskiego Tresaury Wine Estates i ma winnice w pięciu innych regionach kraju.

Wina powstają jako jednoszczepowe oraz kupaże. Pozwala to na elastyczne komponowanie całej palety terroirs. Pracują tutaj winiarze różnych specjalności, a dowodzi nimi Peter Gago. Specjalista dawniej zajmujący się winami czerwonymi. Z kolei Stephane Dutton pracuje w Barossa Valley, gdzie w starych winnicach dojrzewają winogrona Shiraz i Cabernet Sauvignon – z których powstaje ikona wina Penfolds Grange. Z kolei wina białe pochodzą raczej z Adelaide Hills, gdzie świeży klimat sprzyja bardziej odmianom białym.
Wino Grange uzyskuje maksymalne noty od renomowanych ekspertów. Na przykład:
- rocznik 2008 – 100/100 Wine Spectator oraz Wine Advocate Roberta Parkera;
- rocznik 2012 – 100/100 Gallard;
- rocznik 2010 – 100/100 Tyson Stezler.
Winnice i wina Penfolds
Winnice Penfolds – w sumie około 1000 hektarów – położone są w Południowej Australii w kilku regionach – Adelaide, Mc Laren Vale, Eden Valley, Coonawarra. Głownie uprawiane są odmiany czerwone, tylko w Eden Valley białe – przede wszystkim Chardonnay.

Jednak najważniejszym regionem, gdzie powstają najlepsze wina czerwone jest Barossa Valley, w skład którego wchodzą:
- Kalima – 153 ha winnic – Shiraz, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre;
- Koonunga Hill – 93 ha winnic – Shiraz, Cabernet Sauvignon;
- Waltons – 130 ha winnic- Shiraz, Cabernet Sauvignon, Mourvèdre;
- Stonewell – 33 ha winnic, Shiraz, Cabernet Sauvignon.
Marki Penfolds
Prestiżową marką wina jest Penfolds Grange. Wino stworzył Max Schubert wykorzystując niezwykle dokładną selekcję winogron odmiany Shiraz. Pierwsze wino ukazało się w 1951 roku, narzucając swój styl wina o bogatym, intensywnym bukiecie czerwonych owoców i ogromnym potencjale dojrzewania.

Penfolds Bin jest kolejną marką win firmy Penfolds. Powstała w latach 1960tych w Barossa Valley, a konkretnie w winnicach Connawara czy Mataro, jako seria win czerwonych, jednoodmianowych lub kupaży.

Penfolds Koonunga Hill jest marką, która powstała najpóźniej, do dopiero w 1076 roku. Z uprawianych tam odmian czerwonych powstają doskonałe wina.

Penfolds z Koonunga Hill
Pierwsze wina marki Penfolds Koonunga Hill ukazały się w 1976 roku. Wino jest kompozycją tradycyjnej w Australii odmiany Shiraz oraz Cabernet Sauvignon. Cabernet nadaje winu charakterystyczne taniny, natomiast Shiraz bogatą owocowość.

Wino Penfolds Koonunga Hill 2018
Kraj, region: Australia, Barossa Valley.
Producent: Penfolds Estate.
Rodzaj, odmiana: czerwone ,wytrawne, kupaż Shiraz, Cabernet Sauvignon.
Ocen 4,7/5.

Kolor głębokiej czerwieni z rubinowymi odblaskami na dysku, aromaty owocowe, wiśni, rabarbaru, z nutami korzennymi oraz czekolady i wanilii pochodzącymi z dojrzewania wina w dębowej beczce. W smaku dobrze zrównoważone. Lekko schłodzone do około 15C uwydatni swoje zalety.
Bardzo dobra relacja ceny do jakości, wysoka ocena Winnicy Profesora – 4,7/5
Doskonałe do dań z wołowiny, jagnięciny, grillowanego łososia.