Malbec z Marselan – wino Teperberg z Izraela

Na terenach dzisiejszego Izraela wino wytwarzano już 1500 lat temu. Jak sytuacja wygląda dzisiaj i co warto wiedzieć?

Na terenach dzisiejszego Izraela wino wytwarzano już 1500 lat temu. W mieście Jawne – na południu kraju – niedaleko Gazy i Palestyny odkryto ogromną winiarnię sprzed 1500 lat, w której produkowano 2 miliony litrów białego wina rocznie. Większość wysyłano do Egiptu, Turcji, Grecji… a nawet Anglii.

Wino z Izraela

Dzisiaj winnice obejmują 5000 hektarów. Roczna produkcja sięga  375 000 hektolitrów – 50 000 000 butelek wina – w tym duże ilości koszernego. Wino wytwarzane jest w sześciu regionach winiarskich. Najważniejszym – gdzie warunki klimatyczne i środowiskowe dla rozwoju winnic są najlepsze – jest Galilea. Uprawia się głownie klasyczne odmiany francuskie: białe Chardonnay i Sauvignon Blanc oraz czerwone Cabernet Sauvignon i Merlot

Winnice w Izraelu, Wine Enthusiast.

Regiony winiarskie Izraela

Rozciągający się wąskim pasem od północy na południe Izrael charakteryzuje się wieloma mikroklimatami. W ciągu ostatniego stulecia wiele winnic powstawało w regionach wybrzeża, lecz w poszukiwaniu nowych – chłodniejszych i wyżej położonych terenów -winiarze przesuwali się na północ oraz wschód. Tak rozwijały się nowe regiony winiarskie na Wzgórzach Golan w Galilei oraz Judei. Najwięksi producenci wina mają swoje winnice w wielu regionach.

Regiony winiarskie w Izraelu.

W Izraelu wyróżnia się sześć regionów winiarskich:

  • Galilea/Galilee;
  • Golan/Golan Heights;
  • Centralny/Central Mountains;
  • Wybrzeże/Coastal Plains;
  • Wyżyna Judejska/Judean Foothills;
  • Negev/ Negev Highlands.

Dawniej winiarstwo koncentrowało się na wybrzeżu w regionie Coastal Plains, gdzie w ciepłym i wilgotnym klimacie pierwsze winnice założył w latach 1880 Baron Edmond de Rothschild. W XX wieku najważniejsze regiony winiarskie przeniosły się na północ kraju, w chłodniejszy klimat – do Galilei, na Wzgórza Golan oraz na wschód, do Judei.

Dzisiaj regiony – Galilea oraz Judean Foothills – zajmują większość całkowitej powierzchni winnic i wytwarzają ponad 53% krajowej produkcji wina.

Marek Rekowski.

Galilea to najbardziej na północ wysunięty region winiarski. Składa się z górzystej i zalesionej Upper Galilee. Gleby, mieszanka osadów wulkanicznych i żwirowych, są ciężkie, lecz dobrze przepuszczalne. Większość winnic posadzono pod koniec lat 1990.Natomiast w Lower Galilee winnice skoncentrowane są w okolicach góry Tabor. Galilea to drugi największy region winiarski – 1250 hektarów, 25% krajowej produkcji wina – 94 000 hl.

Wino z Izraela.
Winnice w Galilei, Israeli Wine Direct.
  • W regionie Judean Foothills dominuje wiele małych winiarni  i winnic położonych na łagodnych wzgórzach, na kredowych i gliniastych glebach. Region przecina droga  z Tel Aviv do Jerozolimy. Większość winnic obsadzono w latach 1950 -1960. Jest to największy region winiarski w Izraelu, zajmujący prawie 1400 hektarów i produkujący ponad 100 000 hl wina.
  • Wzgórza Golan to region na północnym-wschodzie kraju. Winorośle rosną na wulkanicznym płaskowyżu, a mikroklimat kształtuje chłodna bryza znad ośnieżonej góry Hermon. Winnice zajmują obszar około 900 hektarów.
  • W regionie Central Mountains winnice skoncentrowane są w dolinach na północnym wschodzie, gdzie winogrona dojrzewają pod wpływem pasma gór Carmel i orzeźwiającej bryzy znad morza Śródziemnego. Obszar winnic regionu obejmuje 550 hektarów.
  • Inne regiony winiarskie – to tradycyjny, ciepły i wilgotny, Coastal Plains. Ponad 750 hektarów winnic oraz najbardziej na południe wysunięty, półpustynny Negev Highlands – około 200 hektarów winnic, które często wymagają nawadniania.
Wino z Izraela.
Winnice w pustynnym regionie Negev wymagają nawadniania, euronews

Uprawiane odmiany winogron Izraela

W Izraelu uprawia się wiele odmian winogron. Wśród czerwonych najbardziej popularne są odmiany francuskie – bordoskie Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc oraz pochodząca z Langwedocji odmiana Carignan. To też odmiana zajmująca około 40% wszystkich odmian. Pojawiają się także mniej znane odmiany, takie jak Marselan. Z kolei odmiany białe to przede wszystkim Colombard, Chardonnay, Sauvignon Blanc czy oryginalna  Dabouki.

Ponad 300 winiarni, od maleńkich – garażowych produkujących kilkaset butelek rocznie – do dużych firm wytwarzających miliony butelek z różnych odmian w kilku regionach. Wiele z nich to firmy rodzinne.

Marek Rekowski.

Teperberg Winery

Jedną z największych w Izraelu jest rodzinna firma winiarska Teperberg Winery, założona pod koniec XIX wieku. Teperberg Winery założył w 1870 roku w Jerozolimie Abraham Teperberg. Obecnie firmą kieruje trzecia generacja rodziny. Winiarnia znajduje się w kibucu Tzora, niedaleko Jerozolimy w regionie winiarskim Judean Hills.

Wino z Izraela.
Winnice Teperberg Winery.

W Teperberg Winery powstają wina czerwone, różowe i białe, jednoodmianowe i kupaże, oferowane w kilku markach, takich jak :

  • Providenc;
  • Legacy;
  • Essence;
  • Inspire;
  • Impression ;
  • Vision.

Wino z Izraela – Teperberg Inspire 2018

Kraj i region: Izrael, Judean Foothills.

Producent: Teperberg 1870 Winery.

Rodzaj i odmiana: wytrawne, czerwone, kupaż 60% Marselan i 40% Malbec.

Ocena 4,7/5.

Wino z Izraela Wino Teperberg Inspire 2018.

Wino powstało z kompozycji dwóch odmian – z popularnej w wielu krajach odmiany Malbec oraz mniej znanej Marselan. Każda nadaje winu charakterystyczne cechy.

Marek Rekowski.

Kolor ciemnej czerwieni z wiśniowymi brzegami na dysku; aromat bogaty, owocowy, czerwone owoce, dominacja wiśni z nutami jeżyny, borówki, śliwki; smak zrównoważony, delikatna kwasowość, łagodne taniny, alkohol dość wysoki 14% lecz bardzo dobrze zbilansowany z pozostałymi składnikami, wyczuwalny smak wiśni, charakterystyczny dla Malbeca. Wino dojrzewało osiem miesięcy w dębowej beczce nabierając łagodności i okrągłości i dając długi finisz.

W sumie wyśmienite wino zasługujące na wysoka oceną – 4,7/5.

Marek Rekowski.

Marselan – podstawowe cechy rzadkiej i mało znanej odmiany winogron

Marselan stworzono w 1961 roku jako krzyżówkę Cabernet Sauvignon i Grenache Noir. Została wprowadzona do winnic francuskich w Dolinie Rodanu i Langwedocji. W innych krajach jest uprawiana w regionie Katalonii, w Kalifornii oraz Izraelu. W sumie zajmuje skromną powierzchnię około 4000 hektarów na całym świecie.

Winogrono Marselan, wikipedia

Winogrona o ciemno fioletowej skorce wymagają dojrzewania na przepuszczających glebach. Marselan jest mało wydajny – potrzeba około 160 kilo winogron aby wyprodukować 100 litrów soku, z którego powstaje skoncentrowane wino czerwone o zapachach przypraw i owoców. Z racji dużej zawartości tanin i antocyjanów jest często wykorzystywana do kupażu z innymi odmianami.

prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Viña Zorzal Rosado 2021

Orzeźwiające, dobrze zbudowane, zrównoważona kwasowość - polecam.

Corail, Château de Roquefort 2021

Doskonałe wino, oddające terroir i klimat Prowansji.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.