Côtes de Bordeaux – wina z bordoskich wzgórz

Region winiarski Bordeaux obejmuje około 113000 hektarów winnic i jest jednym z największych na świecie. Côtes de Bordeaux...

Region winiarski Bordeaux obejmuje około 113000 hektarów winnic i jest jednym z największych na świecie. Powstają tutaj wszystkie rodzaje win, jednak najbardziej rozpoznawalne i cenione są bordoskie wina czerwone, a wśród nich Grands Crus – Wielkie Wina, których klasyfikacja powstała w 1855 roku. Côtes de Bordeaux…

Regiony winiarskie Bordeaux – Vin, Vignes, Vignerons.

Region dzieli w naturalny sposób rzeka Garonna:

  • po lewej stronie rozłożone są winnice Médoc, Haut-Médoc, Graves, Sauternes;
  • natomiast po prawej Saint-Emilion, Pomerol czy Fronsac.

W uprawie dominują charakterystyczne odmiany Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, które komponuje się w różnych proporcjach, tworząc doskonałe wina. Natomiast w Sauternes, na południu regionu, z winogron pokrytych szlachetna pleśnią, powstają słynne wina słodkie.

Wina z regionów Côtes de Bordeaux

W regionie Bordeaux znajdziemy jeszcze wiele innych win, pochodzących z mniej znanych obszarów winiarskich. Jednym z nich są winnice i wina z Côtes de Bordeaux.

Na bordoskich wzgórzach winnice zakładali starożytni Rzymianie, obsadzając je winoroślami Vitis Biturica. Dzisiaj style wina z regionu są zróżnicowane, w zależności od położenia i rodzaju gleby – od północnego Blaye po południowy Cadillac. Dominują wina czerwone z charakterystycznej, bordoskiej triady: Merlot, uzupełniany Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Natomiast odmiany białe to głównie Sauvignon Blanc, Sémillion i Muscadelle. Wielu winiarzy z Côtes de Bordeaux dba o zrównoważony rozwój. Około 20% winnic to uprawy biologiczne.

Côtes de Bordeaux.
Regiony Côtes de Bordeaux, Tolk-A-Vino.

Region obejmuje pięć wyznaczonych podregionów, z których wina oznaczone są pochodzeniem AOC/AOP:

  • – Blaye AOC  – 6700 hektarów winnic;
  • – Castillon AOC – 3000 ha;
  • – Francs AOC – 510 ha;
  • – Saint-Foy AOC – 280 ha;
  • – Cadillac AOC – 210 ha.

Blaye – Côtes de Bordeaux

Jest to najbardziej wysunięty na północ bordoski region, położony na prawym brzegu rzeki – naprzeciw Médoc. Obszar winnic objętych oznaczeniem pochodzenia AOC obejmuje około 6700 hektarów. Ponad 400 winiarzy produkuje rocznie około 310 000 hektolitrów wina. Winorośle uprawiane są na bardzo różnorodnym gruntach, od gliniasto – wapiennych po piaszczysto – żwirowe. Wina czerwone są lekkie, przyjemne w konsumpcji. Powstają głównie z odmiany Merlot, a także Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wina białe są owocowe, aromatyczne, głównie z Sauvignon Blanc i Ugni Blanc.

Côtes de Bordeaux.
Winnice Blaye Côtes de Bordeaux, Wikipedia.

W regionie Blaye nie ma klasyfikacji wina, dlatego spośród wielu producentów wybrałem jedynie kilku z nich:

  • Château du Grand Barrail,
  • Château Barbé,
  • Château le Menaudat,
  • Château Larrat,
  • Château Bourdieu,
  • Château l’ Escadre,
  • Château Les Bertrandes.
Côtes de Bordeaux.
Jedną z historycznych winnic Blaye jest Château Les Bertrandes. Założona 300 lat temu należy do rodziny Dubois.

Castillon – Côtes de Bordeaux

Region Castillon – Côtes de Bordeaux obejmuje obszar 3000 hektarów winnic, gdzie powstaje 160 000 hektolitrów czerwonego wina rocznie  z takich odmian jak Merlot (70%), Cabernet Franc (20%) i Cabernet Sauvignon (10%). Wina są bogate w smaki, skoncentrowane i delikatne, mają dużą zdolność do długiego dojrzewania.

Côtes de Bordeaux.
Winnice Castillon, Vin de Bordeaux.

Niektórzy producenci wina:

  • Château La Gramondie,
  • Château Bel-Air,
  • Château Lafleur Beausejour,  
  • Château Beyant,
  • Château Moulin de Clotte,
  • Château Lacriox.

Francs – Côtes de Bordeaux

Położony na wschodzie, niewielki obszar winiarski Bordeaux otrzymał oznaczenie Francs, niedawno, w 2009 roku. Klimat bardziej kontynentalny cechują chłodniejsza zima i gorące lato. Z obszaru 510 hektarów winnic, położonych na wzgórzach, wytwarza się rocznie około 25 000 hektolitrów wina czerwonego i niewielkie ilości wina białego i słodkiego. Dominuje Merlot, komponowany z Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino czerwone ma bogatą strukturę, sporo tanin i duży potencjał dojrzewania.

Niektórzy producenci:

  • Château Le Puy,
  •  Château Puyfromage,
  • Château  Moulin de Gueyraude,
  • Château Clos Fontaine (rodzina Theinpont),
  • Château Marseau (rodzina Chadronnier),
  • Château Nardou.
Côtes de Bordeaux.
Château Le Puy – winnica rodziny Amoreau o tradycji sięgającej 1610 roku. Callme Wine.

Sainte – Foy – Bordeaux

Region Sainte-Foy-Bordeaux to zaledwie 280 hektarów winnic, położonych na glebach gliniasto-wapiennych i piaskach. Wina czerwone powstają z tradycyjnych, bordoskich odmian z przewagą Merlota. Są dobrze zbudowane o bogatej zawartości tanin i dużym potencjale dojrzewania. Słodkie wina białe produkowane są z odmian Sémillion, Sauvignon Blanc i Muscadelle.

Niektórzy producenci:

  • Château du Champ des Treilles,
  • Château Hostens – Picant.
Côtes de Bordeaux.
Château Hostens – Picant otoczony winnicami. Pays Foyen Tourisme.

Cadillac – Côtes de Bordeaux

Cadillac – Côtes de Bordeaux zajmuje 210 hektarów winnic i słynie z aromatycznych win słodkich, powstających z winogron pokrytych szlachetna pleśnią. Odmiana Sémillion stanowi 88% upraw, natomiast Sauvignon dodaje winu żywego charakteru, a Muscadelle złożoności.

Niektórzy producenci:

  • Château Malagar;
  • Château Le Grand Verdus;
  • Château la Clyde;
  • Château la Tuilerie du Puy;
  • Château Le Barry;
  • Château de Briot.
Côtes de Bordeaux.
Château Malagar, Maison des Vis de Cadillac.

Wybrane wina z opisywanego regionu dostępne w Polsce m.in. Dom Wina, Kondrat – średnia cena 60 PLN za butelkę.

  • Blaye:
  • Cadillac:
  • Sainte – Foy:
  • Castillon:
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY