Region winiarski Bordeaux obejmuje około 113000 hektarów winnic i jest jednym z największych na świecie. Powstają tutaj wszystkie rodzaje win, jednak najbardziej rozpoznawalne i cenione są bordoskie wina czerwone, a wśród nich Grands Crus – Wielkie Wina, których klasyfikacja powstała w 1855 roku. Côtes de Bordeaux…
Region dzieli w naturalny sposób rzeka Garonna:
- po lewej stronie rozłożone są winnice Médoc, Haut-Médoc, Graves, Sauternes;
- natomiast po prawej Saint-Emilion, Pomerol czy Fronsac.
W uprawie dominują charakterystyczne odmiany Cabernet Sauvignon, Merlot, Cabernet Franc, które komponuje się w różnych proporcjach, tworząc doskonałe wina. Natomiast w Sauternes, na południu regionu, z winogron pokrytych szlachetna pleśnią, powstają słynne wina słodkie.
Wina z regionów Côtes de Bordeaux
W regionie Bordeaux znajdziemy jeszcze wiele innych win, pochodzących z mniej znanych obszarów winiarskich. Jednym z nich są winnice i wina z Côtes de Bordeaux.
Na bordoskich wzgórzach winnice zakładali starożytni Rzymianie, obsadzając je winoroślami Vitis Biturica. Dzisiaj style wina z regionu są zróżnicowane, w zależności od położenia i rodzaju gleby – od północnego Blaye po południowy Cadillac. Dominują wina czerwone z charakterystycznej, bordoskiej triady: Merlot, uzupełniany Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Natomiast odmiany białe to głównie Sauvignon Blanc, Sémillion i Muscadelle. Wielu winiarzy z Côtes de Bordeaux dba o zrównoważony rozwój. Około 20% winnic to uprawy biologiczne.
Region obejmuje pięć wyznaczonych podregionów, z których wina oznaczone są pochodzeniem AOC/AOP:
- – Blaye AOC – 6700 hektarów winnic;
- – Castillon AOC – 3000 ha;
- – Francs AOC – 510 ha;
- – Saint-Foy AOC – 280 ha;
- – Cadillac AOC – 210 ha.
Blaye – Côtes de Bordeaux
Jest to najbardziej wysunięty na północ bordoski region, położony na prawym brzegu rzeki – naprzeciw Médoc. Obszar winnic objętych oznaczeniem pochodzenia AOC obejmuje około 6700 hektarów. Ponad 400 winiarzy produkuje rocznie około 310 000 hektolitrów wina. Winorośle uprawiane są na bardzo różnorodnym gruntach, od gliniasto – wapiennych po piaszczysto – żwirowe. Wina czerwone są lekkie, przyjemne w konsumpcji. Powstają głównie z odmiany Merlot, a także Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wina białe są owocowe, aromatyczne, głównie z Sauvignon Blanc i Ugni Blanc.
W regionie Blaye nie ma klasyfikacji wina, dlatego spośród wielu producentów wybrałem jedynie kilku z nich:
- Château du Grand Barrail,
- Château Barbé,
- Château le Menaudat,
- Château Larrat,
- Château Bourdieu,
- Château l’ Escadre,
- Château Les Bertrandes.
Castillon – Côtes de Bordeaux
Region Castillon – Côtes de Bordeaux obejmuje obszar 3000 hektarów winnic, gdzie powstaje 160 000 hektolitrów czerwonego wina rocznie z takich odmian jak Merlot (70%), Cabernet Franc (20%) i Cabernet Sauvignon (10%). Wina są bogate w smaki, skoncentrowane i delikatne, mają dużą zdolność do długiego dojrzewania.
Niektórzy producenci wina:
- Château La Gramondie,
- Château Bel-Air,
- Château Lafleur Beausejour,
- Château Beyant,
- Château Moulin de Clotte,
- Château Lacriox.
Francs – Côtes de Bordeaux
Położony na wschodzie, niewielki obszar winiarski Bordeaux otrzymał oznaczenie Francs, niedawno, w 2009 roku. Klimat bardziej kontynentalny cechują chłodniejsza zima i gorące lato. Z obszaru 510 hektarów winnic, położonych na wzgórzach, wytwarza się rocznie około 25 000 hektolitrów wina czerwonego i niewielkie ilości wina białego i słodkiego. Dominuje Merlot, komponowany z Cabernet Sauvignon i Cabernet Franc. Wino czerwone ma bogatą strukturę, sporo tanin i duży potencjał dojrzewania.
Niektórzy producenci:
- Château Le Puy,
- Château Puyfromage,
- Château Moulin de Gueyraude,
- Château Clos Fontaine (rodzina Theinpont),
- Château Marseau (rodzina Chadronnier),
- Château Nardou.
Sainte – Foy – Bordeaux
Region Sainte-Foy-Bordeaux to zaledwie 280 hektarów winnic, położonych na glebach gliniasto-wapiennych i piaskach. Wina czerwone powstają z tradycyjnych, bordoskich odmian z przewagą Merlota. Są dobrze zbudowane o bogatej zawartości tanin i dużym potencjale dojrzewania. Słodkie wina białe produkowane są z odmian Sémillion, Sauvignon Blanc i Muscadelle.
Niektórzy producenci:
- Château du Champ des Treilles,
- Château Hostens – Picant.
Cadillac – Côtes de Bordeaux
Cadillac – Côtes de Bordeaux zajmuje 210 hektarów winnic i słynie z aromatycznych win słodkich, powstających z winogron pokrytych szlachetna pleśnią. Odmiana Sémillion stanowi 88% upraw, natomiast Sauvignon dodaje winu żywego charakteru, a Muscadelle złożoności.
Niektórzy producenci:
- Château Malagar;
- Château Le Grand Verdus;
- Château la Clyde;
- Château la Tuilerie du Puy;
- Château Le Barry;
- Château de Briot.
Wybrane wina z opisywanego regionu dostępne w Polsce m.in. Dom Wina, Kondrat – średnia cena 60 PLN za butelkę.
- Blaye:
- Cadillac:
- Sainte – Foy:
- Castillon: