Casanova z Chile – Bodega Hugo Casanova

Casanova z Chile, to nie Giacomo - słynny awanturnik i uwodziciel z XVIII wieku - lecz Hugo. Winiarz stojący za Bodega Hugo Casanova.

Casanova z Chile, to nie Giacomo – słynny awanturnik i uwodziciel z XVIII wieku – lecz Hugo. Współczesny chilijski winiarz i jego Carmenère Reserva Collection.

Casanova z Chile

Chile, obok Argentyny, jest największym producentem wina w Ameryce Południowej. Dziesięć regionów winiarskich rozciąga się z północy na południe kraju. Winnice, położone w licznych dolinach pomiędzy Andami i wybrzeżem Pacyfiku. Obejmują swym obszarem prawie 200 000 hektarów.

Hugo Casanova - Chille.
Winnice w Chile: region Limari.

Produkcja roczna sięga  10 milionów hektolitrów wina. Przy konsumpcji krajowej wina w granicach 2,5 miliona hektolitrów rocznie – koniecznością jest eksport. Dlatego duża część produkcji  wina jest kierowana na rynki wielu krajów, w tym do Polski. Wprawdzie uprawą winorośli zajmuje się w Chile bardzo wielu plantatorów, to przemysł winiarski jest silnie skoncentrowany przez wielkie firmy, takie jak Concha y Toro, Viña San Pedro czy Santa Rita.

Bodega Hugo Casanova 

Bodega Casanova jest firmą rodzinną, złożoną w XIX wieku przez Włocha Eliseo Casanova na południu Chile, w regionie Valle de Itata. Następcy – Hugo Eliseo, a potem Hugo Andres – ulepszyli uprawę winorośli, wprowadzili nowoczesne technologie winifikacji oraz rozpoczęli eksport wina na rynki wielu krajów – w tym do Polski.

Hugo Casanova - winnica.
Winnica Bodega Casanova.

Wino: Hugo Casanova, Reserva Collection, 2018.

Kraj i region: Chile,  Valle de Maule -Valle de Curico.

Producent: Bodega Hugo Casanova.

Rodzaj: czerwone, wytrawne, dojrzewające.

Odmiana: Carmenère.

 Ocena

Hugo Casanova to wino jednoodmianowe z oryginalnej dla Chile odmiany Carmenère, dojrzewające 10 miesięcy w beczce z dębu francuskiego i amerykańskiego.

Hugo Casanova - degustacja.
Degustacja wina casanova

Kolor jasnej czerwieni, charakterystyczny dla wina młodego. Bogaty bukiet owocowy, w smaku lekkie, o umiarkowanej kwasowości i nieznacznych taninach. Serwować lekko schłodzone.

Ocena z degustacji gości restauracji Tusieje:

Ogólna 4,6/5 – w tym zapach 4,7/5, smak 4,5/5.

Wino do nabycia: w sklepie winnica.pl – link.

Zapraszam do oglądania filmu o regionach i winach Chile:

Regiony winiarskie i wina Chile
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY