Zbliża się lato! Na dworze, w domach i mieszkaniach jest coraz cieplej. Do jesieni odstawiam wina czerwone – no może nie wszystkie, choć na pewno dojrzewające – o silnej strukturze i często z wysokim poziomem alkoholu. Letnie – wysokie – temperatury zmieniają także nasze kulinarne menu. Częściej siadamy do stołu na wolnym powietrzu, przygotowujemy lżejsze dania i orzeźwiające napoje. Wybierając wino musimy zwrócić uwagę na kilka spraw. Jakie wino na lato?
Jakie wino na lato? Na pewno lekkie
W grę wchodzą nie tylko wina białe i różowe, lecz także musujące i młode wina czerwone. Wszystkie będą pasować do lekkich dań, takich jak sałaty, ryby czy biały drób. Wina białe dostarczają wrażenie świeżości – natomiast bąbelki w winie musującym orzeźwienia. Wina różowe – z racji swej wszechstronności – dobrze pasują do makaronów, dań egzotycznych – choćby kuchni azjatyckie – a nawet dziczyzny czy wędlin.
Jeśli jednak lubimy bardziej wino czerwone, wówczas w lecie lepiej je napowietrzyć w karafce, aby nabrało lekkości i owocowości. Najbardziej nadają się schłodzone wina młode, nie te dojrzewające (lub tylko kilka miesięcy) w beczce.
Jakie wino na lato? Zdecydowanie takie, które ma niską zawartość alkoholu
W lecie – przy wysokich temperaturach – organizm potrzebuje większego nawodniania. Duża zawartość alkoholu wysusza, co nie jest korzystne dla samopoczucia. Dlatego wybieramy wino o mniejszym procencie alkoholu, lżejsze i mniej skoncentrowane. Oczywiście, jeżeli przebywamy w chłodnym miejscu – na przykład w klimatyzowanej restauracji, wtedy mamy szeroki wybór. Także takich win czerwonych.
Jakie wino na lato? Koniecznie schłodzone
Powinniśmy uważać, aby wino utrzymywało cały czas odpowiednią temperaturę. Ogólne normy wskazują temperaturę dla win białych, czerwonych, różowych i musujących.
W lecie wino może być nieco chłodniejsze aniżeli normalnie. Zwłaszcza, że wyższe temperatury letnie w domu, mieszkaniu czy na świeżym powietrzu szybko podnoszą temperaturę wina w butelce i kieliszku. Dlatego słodkie wina białe należy serwować w temperaturze około 9 stopni Celsjusza, natomiast wytrawne – zwłaszcza te o bardziej solidnej budowie i dojrzewające w beczce – mogą być podane w nieco wyższej temperaturze około 10 stopni Celsjusza. Producenci szampana zalecają schłodzenie wina do 6-9 stopni.
Także lekkie – polecane w lecie – wina czerwone warto schłodzić. Należy uważać, aby wino nie leżało w ciepłym miejscu – bowiem nagrzane do temperatury powyżej 18-19 stopni traci na smaku. Warto zwrócić uwagę na cechy wina, jakie nadaje mu odmiana winogron z której powstało oraz sposób winifikacji i dojrzewania. I tak wina o lekkiej budowie – na przykład – Beaujolais z odmiany Gamay lub wina z odmiany Pinot Noir można z powodzeniem lekko schłodzić.
Osobiście, czerwone wina lekkie schładzam do około 13-14C, a wina o solidnej budowie do 15-16C.
autor.
Jak szybko schłodzić wino
Jeśli wino przebywało w zbyt ciepłym otoczeniu, lub ogrzało się w czasie przewożenia ze sklepu do domu – wówczas przed podaniem wymaga schłodzenia. Jak je szybki schłodzić? Oto kilka sposobów:
- W lodówce lub zamrażarce:
Najlepiej włożyć z odpowiednim wyprzedzeniem butelkę wina do lodówki. Jeżeli nie mamy zbyt dużo czasu, wówczas można owinąć butelkę mokrym materiałem i pozostawić w zamrażarce na około 10 minut. Lecz uwaga, jeśli zapomnisz wyjąć butelkę po tym czasie – wino utraci swoje właściwości. Może nawet dojść do katastrofy, rozsadzenia butelki. Nie zaleca się schładzania szampana w zamrażarce.
- Bezpiecznym rozwiązaniem jest wiaderko z lodem:
Jeśli wkładamy wino do wiaderka warto pamiętać, aby nie wypełniać go całkowicie lodem. Bowiem wcale nie przyspiesza to schłodzenia wina. Najlepiej wiaderko wypełnić do połowy lodem, najlepiej pokruszonym, i zalać wodą. Właśnie woda przyspieszy odprowadzenie ciepła z butelki. Warto także wsypać dużo soli. Butelka powinna być głęboko zanurzona – w ten sposób schłodzimy wino w 15 minut. Później butelkę trzymamy cały czas w wiaderku.