W lecie wybieramy wino lekkie – świeże, o owocowych i mineralnych aromatach i smakach. Odpowiednio schłodzone orzeźwia i dobrze pasuje do lżejszych dań jakie preferujemy w lecie. Takie są właśnie wina białe. Jakie białe wino na lato?
Jakie białe wino na lato?
Kolor, zapachy i smaki wina białego zależą od wielu czynników. Ważna jest odmiana winogron, z której wino powstaje, miejsce – terroir – gdzie winogrona dojrzewały oraz metoda winifikacji, między innymi dojrzewanie wina w dębowej beczce. Odmian białych winogron i win jest wiele. Do najbardziej popularnych, uprawianych w winnicach na całym świecie należą Sauvignon Blanc oraz Chardonnay. Ponadto, każdy kraj ma miejscowe, charakterystyczne odmiany i wina:
- Verdejo i Albariño w Hiszpanii,
- Pinot Grigio i Garganegra we Włoszech, z której powstaje znane wino Soave,
- Riesling w Niemczech,
- Arinto w Portugalii.
Ponieważ dominują wina z klasycznych, powszechnie znanych odmian – Sauvignon Blanc i Chardonnay – im poświęcę więcej uwagi. Ich cechą wspólną jest to, że pochodzą z Francji:
- Sauvignon z regionu Doliny Loary,
- Chardonnay z Burgundii.
Wybierając Sauvignon Blanc lub Chardonnay decydujemy się na zupełnie różne wino!
Wina z Sauvignon Blanc…
Pochodzenie: Francja – Bordeaux oraz Dolina Loary.
Kolor: jasnożółty z zielonkawymi odcieniami, dojrzewające w beczce przybiera kolor złocisty.
Aromaty: duża owocowość, zapachy cytrusów , kiwi, zielone jabłko, limonka.
Smaki: dobra kwasowość, smaki owocowe z nutami mineralnymi i roślinnymi.
Dania: ryby, wędzony łosoś, owcze sery, skorupiaki, homar, gotowane mięso.
Główne regiony uprawy: Francja, Nowa Zelandia, USA, Chile.
Francja – Bordeaux, Dolina Loary.
Bordeaux, region Graves
Dolina Loary (Vel de Liore), region Sancerre, Pouilly Fumé, Menetou Salon
Nowa Zelandia – Malborough
Chile –Valle de Casablanca, Maipo Valley
USA – Kalifornia
Wina z Chardonnay…
Pochodzenie: Francja – Burgundia.
Kolor: od słomkowego po złocisty w winie dojrzewającym w dębowej beczce.
Aromaty: brzoskwinia, lipa, jabłko, prażone migdały, wanilia.
Smaki: umiarkowana kwasowość, żywe z mineralnymi nutami, dojrzewające w beczce ma bardziej solidna budowę ze smakami migdałów i wanilii.
Dania: dania z mniej tłustych ryb, np. sola, owoce morza, wino dojrzewające do dań z drobiu, tłustych, miękkich serów.
Główne regiony upraw: Francja, USA, Chile , Australia
Francja – Burgundia: Chablis, Côte de Beaune, Mâconnais
Chablis
Côte de Beaune
Jakie białe wino na lato? Mâconnais
USA – Kalifornia
Jakie białe wino na lato? Chile
Australia
Jakie białe wino na lato?
Polecam doskonałe wina białe z Austrii, Nowej Zelandii, Francji, Hiszpanii, Portugalii – znajdziesz je na bogu w zakładce Winnica Konesera:
- Lawson’s Dry Hills White Label, Sauvignon Blanc, Malborough, Nowa Zelandia – ocena 4,8/5.
- Vale de Lobos Branco,Fernao Pires, region Tejo, Portugalia – ocena 4,5/5.
- Gruner Veltliner, Weingut Ernsthofer, Wachau Austria – ocena 4,5/5.
- Muscadet, Domaine de la Bretonniere, odmiana Melon de Bourgogne, Dolina Loary, Sevre et Maine, Francja – ocena 4,6/5.
- Godello, Bodega Benito Santos, Monterrei, Hiszpania – ocena 4,5/5.