Lato w pełni. Najlepsze w letnie dni jest schłodzone, orzeźwiające wino różowe, jako aperitif a także do lekkich dań z ryb, owoców morza, drobiu, a także sałatek ze świeżych warzyw.
Popularność i popyt na różowe wino
Wino różowe jest coraz bardziej popularne na całym świecie. Popyt rośnie tak szybko, że winiarze z Prowansji, gdzie powstają jedna z najlepszych win różowych na świcie, martwią się, czy będą w stanie zaspokoić oczekiwania amatorów, nie tylko we Francji, lecz także w Niemczech, Anglii, USA. W Polsce wino różowe nie jest zbyt popularne.
Niektórzy spoglądają na nie podejrzanie – czy przypadkiem nie jest to barwione wino białe? Oczywiście, w winie różowym nic podejrzanego nie ma. Wino powstaje z czerwonych winogron, które w zależności od sposobu winifikacji, barwią sok na blady lub bardziej intensywny kolor różowy.
Do czego takie wina?
Winnca Profesora proponuje wino różowe do małży po prowansalsku. Można kupić małże i doprawić je według przepisu, lub kupić już przygotowane i tylko podgrzać.
Gdzie kupić różowe wino?
Z wyborem win różowych nie ma kłopotu , znajdziemy je w supermarketach, dyskontach i sklepach specjalistycznych. Ja znalazłem duży wybór win różowych w Lidlu, hiszpańskich z Navarry i Bierzo, francuskich z Korsyki oraz półsłodkie z Anjou (Dolina Loary).
W Carrefour jest dobre różowe z Prowansji – Côtes de Provence. Spory wybór win różowych znajdziemy w Auchan.
Więcej o winie różowym w:
- Jakie wino do truskawek?
- Do jakich dań wino różowe?
- W lecie wino różowe
- Różowe z winnicy piosenkarza Bon Jovi najlepszym winem 2018 roku.
- Czy wiesz, że Brad i Angelina mają swoje własne wino różowe?