Nowe informacje na etykietach win z regionu Rioja

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Ważne informacje dla amatorów wina z Hiszpanii. Niedawno rozszerzono przepisy dotyczące oznaczeń win pochodzących z DOC Rioja. Ponadto skrócono czas dojrzewania win białych i różowych. Celem wprowadzonych zmian jest dostarczenie konsumentowi dodatkowych , istotnych informacji o winie.

Rioja logo

Oto nowe oznaczenia, jakie można będzie spotkać na etykietach win z DOC Rioja:

Madurado en bodega:

 – wino dojrzewało w winiarni

Edición lub colección seleccionada i limitada:

 – wybrana lub ograniczona edycja/ kolekcja wina, podaje się również ilość butelek w edycji/kolekcji

Viñas viejas, centenarias lub prefiloxericas:

 stare winorośle, winorośle stuletnie lub winorośle sprzed okresu zarazy filokserą .

Oznaczenia tego możne używać  kiedy minimalny wiek winorośli wynosi odpowiednio 35 i 100 lat, a w przypadku prefiloxericas kiedy winorośle są  posadzone przed rokiem 1900. W każdym z przypadków wino musi być wytworzone przynajmniej w 90% z winogron pochodzących z tych winorośli.

Rioja winnice

Zbiór winogron w regionie Rioja

Viñedos de altura:

winnice położone na wysokości. Dotyczy winnic położonych minimalnie na wysokości 550 m nad poziomem morza, a wino musi być wytworzone przynajmniej w 90% z winogron z takiej winnicy.

Viñedos en propiedad:

– winnice własne, oznacza wino pochodzące z własnych winnic producenta (bodegi) lub grupy przedsiębiorców posiadającej tytuł własności instalacji i produkującej wino nieprzerwanie przy jej pomocy przynajmniej od 10 lat. 90% winogron musi pochodzić z takich winnic.

Embotellado en la propiedad:

– butelkowane w posiadłości, w winiarni gdzie wino powstało.

Elaboración con lias, hormigón lub tinajas de barro:

– oznaczenie metody winifikacji. Odpowiednio: na osadzie z drożdży, w zbiornikach betonowych, w glinianych pojemnikach

 Cosecha (zbiór):

–  terminowi musi być przypisany  rok zbioru winogron, np. Cosecha 2018

Dojrzewanie wina białego i różowego –  crianza oznacza:

– wino dojrzewało przynajmniej 18 miesięcy, w tym minimum 6 miesięcy w 225 litrowych, dębowych beczkach, a następnie w butelkach.

Warto zapamiętać te oznaczenia bowiem wskazują na szczególne cechy wina , które mają wpływ na jego charakter i jakość.

Więcej o regionie winiarskim Rioja w:

Regiony winiarskie Hiszpanii

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY