Nowe informacje na etykietach win z regionu Rioja

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Ważne informacje dla amatorów wina z Hiszpanii. Niedawno rozszerzono przepisy dotyczące oznaczeń win pochodzących z DOC Rioja. Ponadto skrócono czas dojrzewania win białych i różowych. Celem wprowadzonych zmian jest dostarczenie konsumentowi dodatkowych , istotnych informacji o winie.

Rioja logo

Oto nowe oznaczenia, jakie można będzie spotkać na etykietach win z DOC Rioja:

Madurado en bodega:

 – wino dojrzewało w winiarni

Edición lub colección seleccionada i limitada:

 – wybrana lub ograniczona edycja/ kolekcja wina, podaje się również ilość butelek w edycji/kolekcji

Viñas viejas, centenarias lub prefiloxericas:

 stare winorośle, winorośle stuletnie lub winorośle sprzed okresu zarazy filokserą .

Oznaczenia tego możne używać  kiedy minimalny wiek winorośli wynosi odpowiednio 35 i 100 lat, a w przypadku prefiloxericas kiedy winorośle są  posadzone przed rokiem 1900. W każdym z przypadków wino musi być wytworzone przynajmniej w 90% z winogron pochodzących z tych winorośli.

Rioja winnice

Zbiór winogron w regionie Rioja

Viñedos de altura:

winnice położone na wysokości. Dotyczy winnic położonych minimalnie na wysokości 550 m nad poziomem morza, a wino musi być wytworzone przynajmniej w 90% z winogron z takiej winnicy.

Viñedos en propiedad:

– winnice własne, oznacza wino pochodzące z własnych winnic producenta (bodegi) lub grupy przedsiębiorców posiadającej tytuł własności instalacji i produkującej wino nieprzerwanie przy jej pomocy przynajmniej od 10 lat. 90% winogron musi pochodzić z takich winnic.

Embotellado en la propiedad:

– butelkowane w posiadłości, w winiarni gdzie wino powstało.

Elaboración con lias, hormigón lub tinajas de barro:

– oznaczenie metody winifikacji. Odpowiednio: na osadzie z drożdży, w zbiornikach betonowych, w glinianych pojemnikach

 Cosecha (zbiór):

–  terminowi musi być przypisany  rok zbioru winogron, np. Cosecha 2018

Dojrzewanie wina białego i różowego –  crianza oznacza:

– wino dojrzewało przynajmniej 18 miesięcy, w tym minimum 6 miesięcy w 225 litrowych, dębowych beczkach, a następnie w butelkach.

Warto zapamiętać te oznaczenia bowiem wskazują na szczególne cechy wina , które mają wpływ na jego charakter i jakość.

Więcej o regionie winiarskim Rioja w:

Regiony winiarskie Hiszpanii

 

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY