Któż z nas nie czuł się bezradny stojąc przed półkami pełnymi butelek wina, lub zaglądając na strony sklepów z winem… Ogrom oferty sprawia, że wielu – zwłaszcza początkujących amatorów wina – jest zdezorientowanych i wybiera wino w sposób przypadkowy. Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy?
Nie ma cudownej recepty aby zaradzić temu problemowi. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka rad, jakie mogą pomóc w wyborze wina!
Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy? Bądź ciekaw świata wina!
Niestety – świat wina jest skomplikowany. Potrzeba dużo czasu aby poznać podstawy świadomego poruszania się po nim. Poszukuj wiedzy o winie – jest dużo możliwości – książki, blogi o winie, strony producentów i sklepów specjalistycznych. Zasięgaj rady przyjaciół, kolegów, bardziej doświadczonych amatorów wina.
Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy? Naucz się czytać etykiety wina!
Większość etykiet na butelkach win importowanych do Polski jest w języku kraju pochodzenia – to francuski, włoski, hiszpański lub angielski. Ograniczone informacje po polsku umieszczone są na kontr-etykiecie.
Na etykiecie wina znajdziemy nie tylko nazwę kraju, z którego wino pochodzi, lecz także:
- regionu winiarskiego,
- producenta wina,
- odmiany winogron,
- roku produkcji,
- wiele innych użytecznych informacji.
Przepisy w poszczególnych krajach określają jakie informacje na etykiecie są obowiązkowe, a jakie producent wina może umieszczać według uznania. Przygotuję dla Was materiały o etykietach win z najważniejszych krajów winiarskich.
Rozróżniaj wino młode od dojrzewającego
Większość to wina młode, które nalewane są do butelek po niedługim czasie od wyprodukowania. Są to wina przeznaczone do bieżącej konsumpcji, czyli w ciągu 2-3 lat. Inną kategorią są wina dojrzewające – w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w dębowych beczkach oraz butelce. Najczęściej wina czerwone dojrzewają kilka lat w beczkach z dębu francuskiego lub amerykańskiego. Niekiedy wino dojrzewa jeszcze jakiś czas w butelce. Także niektóre wina białe dojrzewają w beczce, lecz jest ich zdecydowanie mniej aniżeli czerwonych.
Czas dojrzewania jest regulowany przepisami oraz zależy od decyzji winiarza. Informację o tym, czy wino jest dojrzewające – znajdziemy na etykiecie głównej lub kontr-etykiecie. Np. najlepsze wina czerwone z Bordeaux – z regionów Médoc, Graves czy Saint Emilion – dojrzewają w beczce przynajmniej 16-18 miesięcy. Z kolei dojrzewające wina hiszpańskie oznaczane są – w zależności od czasu przebywania w beczce i butelce – jako crianza, reserva oraz gran reserva. Podobnie wina włoskie – Barolo dojrzewa przynajmniej 18 miesięcy i trafia sprzedaży dopiero po 3 latach, a Barbaresco Riserva po czerech latach dojrzewania. Także słynne Chianti:
- podstawowe dojrzewa 6 miesięcy w beczce,
- Superiore 1 rok,
- Riserva 2 lata,
- Gran Selezione 2,5 roku.
Wina dojrzewające mogą długo leżakować odłożone w piwniczce. Oczywiście można je konsumować na bieżąco, lecz niektóre najlepszą jakość osiągają po 9- 10 latach. Na przykład bordoskie Grands Crus czy włoskie Barolo.
Wybieraj dobry rocznik
Rok produkcji wina jest zaznaczony na etykiecie. Jest to ważna informacja, bowiem warunki pogodowe jakie panowały w danym roku decydują w dużym stopniu o wielkości zbiorów, jakości winogron i wina. Są więc dobre i złe roczniki. Kiedy warunki sprzyjały rozwojowi winorośli – a dojrzałe winogrona osiągały bardzo dobrą relację składników, zwłaszcza kwasowości i cukru – winiarze mogą wytworzyć bardzo dobre wino. Dobre roczniki wina w Europie w ostatnim dziesięcioleciu to:
- 2009,
- 2010,
- 2015,
- 2016,
- 2017.
Dobieraj wino do potraw
Na początku można kierować się ogólnymi zasadami dobierania wina do potraw. Wina białe pasują zazwyczaj lepiej do potraw z ryb, owoców morza oraz drobiu. Natomiast czerwone do potraw z mięsa czerwonego, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny oraz dziczyzny. Choć lżejsze są odpowiednie także do potraw z białego mięsa. Dopiero na dalszym etapie znajomości win będziemy mogli dobierać do potrawy wino o określonym charakterze – jakie nadaje mu odmiana winogron.
Korzystaj z rad innych
Dobrym sposobem odkrywania dobrych wina jest korzystanie z wiarygodnych informacji od innych amatorów wina oraz profesjonalistów.
Nie koncentruj się na cenie wina
Wprawdzie często cena wina jest powiązana z jego jakością, lecz zawsze są odstępstwa od reguły. Wina młode – przeznaczone do bieżącej konsumpcji -są tańsze, aniżeli wina dojrzewające. Ponadto w każdym kraju i regionie winiarskim znajdziemy świetne wina pochodzące od mniej znanych producentów, których ceny są atrakcyjne. Szukajcie informacji na blogach winiarskich, gdzie prezentowane są takie wina. Ja też przedstawiam i oceniam oryginalne wina biorąc pod uwagę relację ceny do jakości – znajdziecie je na blogu w zakładce Winnica Konesera.
Tutaj możecie przejść bezpośrednio do Winnicy Konesera.
Zakupy wina w dużych sieciach handlowych?
W supermarketach, sklepach dyskontowych wybór win jest ogromny. Są oferowane wina z różnych krajów, regionów winiarskich i od różnych producentów.
Dużą część oferty stanowią wina markowe, produkowane masowo przez wielkie, światowe firmy z branży winiarskiej.
Marek Rekowski.
Wina markowe są standaryzowane i prezentują jednolite cechy jakościowe i cenowe na podstawowym poziomie. Wielkie sieci handlowe potrzebują dużych, stałych dostaw wina. Dlatego zaopatrują się u wielkich producentów, dysponujących ogromnymi obszarami winnic i bardzo dużą produkcją wina o jednakowym poziomie jakościowym. Miejsca na wina oryginalne, charakterystyczne dla danego terroir, powstające w mniejszych winnicach i ilościach, jest na pułkach supermarketów niewiele. Prestiżowi producenci win najwyższej jakości z reguły nie sprzedają ich do dużych sieci handlowych – znajdziemy je głównie w sklepach specjalistycznych.
Pojawiają się niekiedy okazje takich win – jednak jak je odszukać w całej masie oferty?
Problem w tym, że w sklepach wielkopowierzchniowych – dyskontach – nie znajdziemy nikogo z pracowników, kto mógłby udzielić nam kompetentnej informacji o winach i doradzić w wyborze. Jesteśmy skazani na samych siebie i często wybieramy wino dość przypadkowo – kierując się ceną.
Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy? Smakujcie… i raz jeszcze smakujcie
Nie jest tajemnicą, że im więcej będziecie próbowali – tym szybciej znajdziecie swoje ulubione wina. Można rozpocząć od określenia preferowanego kraju, później regionu, a dalej sięgać głębiej, do producenta i ulubionej odmiany winogron…
Chcesz wiedzieć więcej?
Zajrzyj na stronę z książką “Przewodnik po Świecie Wina”. To cała niezbędna dla amatorów wina wiedza w jednym miejscu. Od aspektów historycznych, przez techniczne aż po bardzo przydatne wskazówki praktyczne.
Ten post ma 2 komentarzy
Szanowny Panie Profesorze,
Temat rzeka albo przynajmniej strumień wina można by rzec. Temat bardzo ważny bo jest jednym z powodów dlaczego ludzie kupują Carlo Rossi znane z reklam czy imprez u znajomych zamiast normalne wino. Przeciętny zjadacz chleba gdy staje przed pólką w markecie to nie wie co wybrać. Ja, który się winem interesuję i coś tam wiem, również na chybił trafił niczego nie wybiorę. Te aspekty o których Pan pisze są istotne ale nie gwarantują tak naprawdę niczego. Oczywiście przy tych najdroższych reservach jest inaczej ale trafienie w dobre podstawowe wino np. Chianti nie jest łatwo. Nawet kierowanie się ceną nie jest łatwe, gdyż marże naszych importerów są drakońskie (wystarczy porównać to samo wino w sklepie online z Niemiec i polskim). Mój budżet to 30-55 zł i zdarzało mi się pić cudowne wino za 35 zł albo doznać głębokiego zawodu przy winie za 50 zł. Z praktycznych rad doradziłbym aplikację vivino. Wystarczy w sklepie zrobić zdjęcie telefonem i po etykiecie vivino znajduje to konkretne wino w bazie danych. Mamy wszystkie informacje, opis, szczepy i co najważniejsze opinie. Czy zawsze wiarygodne ? Pewnie nie ale lepsze to niż celowanie na ślepo.
Na koniec pytanie. Czy te podane roczniki dla Europy nie są zbyt ogólnikowe ? Czy odpowiadają zarówno Włochom, Francji czy Hiszpanii ? Interesują mnie głownie wina hiszpańskie, czy te roczniki rzeczywiście są takie miarodajne ?
Drugie pytanie dotyczy win crianza, ze szczepu tempranillo. Jaką mają zdolność do dojrzewania ? Czy można to tak ogólnie stwierdzić czy zależy to od konkretnego miejsca, regionu, krzaków itp?
Panie Tomku,
Pana komentarz jest niezwykle trafny, choć jest kolejnym potwierdzeniem trudności jakie w wyborze wina napotykamy.Sam, mając spore doświadczenie w tym zakresie stawiam sobie znaki zapytania spoglądając na butelkę nieznanego mi wina, a zdarza się to od czasu do czasu. Wybór wina zależy nie tylko od preferencji konsumenta lecz także od jego ograniczenia budżetu. Sam Pan wskazuje ,że porusza się w segmencie 30- 50 PLN za butelkę. Oczywiście, nie pozna Pan wówczas dobrych bordoskich czy burgundzkich win, podobnie jak włoskich z Piemontu lub hiszpańskich gran reserva z Rioja, Ribera del Duero czy Prtiorat.Wprawdzie ograniczenie budżetowe jest barierą, lecz mając, tak jak Pan,już pewne doświadczenie w danym segmencie można próbować stopniowo, np. przy świątecznych okazjach, wejść nieco wyżej, na segment do 100PLN. Co do roczników – oczywiście podane roczniki są ogólne. Faktycznie sprawa się komplikuje, bowiem dobry rocznik w jednym regionie nie musi być dobry w innym.Pomiędzy północą i południem Francji, Hiszpanii czy Włoch są spore różnice klimatyczne i uwarunkowania naturalne.Wymaga to jednak dużej znajomości regionów winiarskich. Jednak jeżeli kupię np. wino francuskie lub hiszpańskie z rocznika 2015 to prawdopodobieństwo, że wino będzie dobre jest większe, aniżeli z roku 2013, uznawanego ogólnie za rok zły.Natomiast hiszpańskie tempranillo, reserva lub gran reserva w dobrej bodegi z Rioja, Ribera del Duero ma zdolność dojrzewania nawet 20-25 lat. Są to wina z najlepszych działek i najlepszych, starych winorośli. Pozdrawiam M.R