Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy?

Któż z nas nie czuł się bezradny stojąc przed półkami pełnymi butelek wina? Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy? Zapraszam do krótkiego, prostego poradnika.

Któż z nas nie czuł się bezradny stojąc przed półkami pełnymi butelek wina, lub zaglądając na strony sklepów z winem… Ogrom oferty sprawia, że wielu – zwłaszcza początkujących amatorów wina – jest zdezorientowanych i wybiera wino w sposób przypadkowy. Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy?

Jak wybrać wino w markecie?
Szeroką ofertę wina znajdziemy niemal w każdym supermarkecie.

Nie ma cudownej recepty aby zaradzić temu problemowi. Warto jednak zwrócić uwagę na kilka rad, jakie mogą pomóc w wyborze wina!

Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy? Bądź ciekaw świata wina!

Niestety – świat wina jest skomplikowany. Potrzeba dużo czasu aby poznać podstawy świadomego poruszania się po nim. Poszukuj wiedzy o winie – jest dużo możliwości – książki, blogi o winie, strony producentów i sklepów specjalistycznych. Zasięgaj rady przyjaciół, kolegów, bardziej doświadczonych amatorów wina.

Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy? Naucz się czytać etykiety wina!

Większość etykiet na butelkach win importowanych do Polski jest w języku kraju pochodzenia – to francuski, włoski, hiszpański lub angielski. Ograniczone informacje po polsku umieszczone są na kontr-etykiecie.

Na etykiecie wina znajdziemy nie tylko nazwę kraju, z którego wino pochodzi, lecz także:

  • regionu winiarskiego,
  • producenta wina,
  • odmiany winogron,
  • roku produkcji,
  • wiele innych użytecznych informacji.

Przepisy w poszczególnych krajach określają jakie informacje na etykiecie są obowiązkowe, a jakie producent wina może umieszczać według uznania. Przygotuję dla Was materiały o etykietach win z najważniejszych krajów winiarskich.

Rozróżniaj wino młode od dojrzewającego

Większość to wina młode, które nalewane są do butelek po niedługim czasie od wyprodukowania. Są to wina przeznaczone do bieżącej konsumpcji, czyli w ciągu 2-3 lat. Inną kategorią są wina dojrzewające – w zbiornikach ze stali nierdzewnej, w dębowych beczkach oraz butelce. Najczęściej wina czerwone dojrzewają kilka lat w beczkach z dębu francuskiego lub amerykańskiego. Niekiedy wino dojrzewa jeszcze jakiś czas w butelce. Także niektóre wina białe dojrzewają w beczce, lecz jest ich zdecydowanie mniej aniżeli czerwonych.

Jak wybrać wino dojerzewające?
Wino dojrzewające w beczkach, Bodegas Irache.

Czas dojrzewania jest regulowany przepisami oraz zależy od decyzji winiarza. Informację o tym, czy wino jest dojrzewające – znajdziemy na etykiecie głównej lub kontr-etykiecie. Np. najlepsze wina czerwone z Bordeaux – z regionów Médoc, Graves czy Saint Emilion – dojrzewają w beczce przynajmniej 16-18 miesięcy. Z kolei dojrzewające wina hiszpańskie oznaczane są – w zależności od czasu przebywania w beczce i butelce – jako crianza, reserva oraz gran reserva. Podobnie wina włoskie – Barolo dojrzewa przynajmniej 18 miesięcy i trafia sprzedaży dopiero po 3 latach, a Barbaresco Riserva po czerech latach dojrzewania. Także słynne Chianti:

  • podstawowe dojrzewa 6 miesięcy w beczce,
  • Superiore 1 rok,
  • Riserva 2 lata,
  • Gran Selezione 2,5 roku.

Wina dojrzewające mogą długo leżakować odłożone w piwniczce. Oczywiście można je konsumować na bieżąco, lecz niektóre najlepszą jakość osiągają po 9- 10 latach. Na przykład bordoskie Grands Crus czy włoskie Barolo.

Wybieraj dobry rocznik

Rok produkcji wina jest zaznaczony na etykiecie. Jest to ważna informacja, bowiem warunki pogodowe jakie panowały w danym roku decydują w dużym stopniu o wielkości zbiorów, jakości winogron i wina. Są więc dobre i złe roczniki. Kiedy warunki sprzyjały rozwojowi winorośli – a dojrzałe winogrona osiągały bardzo dobrą relację składników, zwłaszcza  kwasowości i cukru – winiarze mogą wytworzyć bardzo dobre wino. Dobre roczniki wina w Europie w ostatnim dziesięcioleciu to:

  • 2009,
  • 2010,
  • 2015,
  • 2016,
  • 2017.

Dobieraj wino do potraw

Na początku można kierować się ogólnymi zasadami dobierania wina do potraw. Wina białe pasują zazwyczaj lepiej do potraw z ryb, owoców morza oraz drobiu. Natomiast czerwone do potraw z mięsa czerwonego, wieprzowiny, wołowiny, jagnięciny oraz dziczyzny. Choć lżejsze są odpowiednie także do potraw z białego mięsa. Dopiero na dalszym etapie znajomości win będziemy mogli dobierać do potrawy wino o określonym charakterze – jakie nadaje mu odmiana winogron.

Korzystaj z rad innych

Dobrym sposobem odkrywania dobrych wina jest korzystanie z wiarygodnych informacji od innych amatorów wina oraz profesjonalistów.

Nie koncentruj się na cenie wina

Wprawdzie często cena wina jest powiązana z jego jakością, lecz zawsze są odstępstwa od reguły. Wina młode – przeznaczone do bieżącej konsumpcji -są tańsze, aniżeli wina dojrzewające. Ponadto w każdym kraju i regionie winiarskim znajdziemy świetne wina pochodzące od mniej znanych producentów, których ceny są atrakcyjne. Szukajcie informacji na blogach winiarskich, gdzie prezentowane są takie wina. Ja też przedstawiam i oceniam oryginalne wina biorąc pod uwagę relację ceny do jakości – znajdziecie je na blogu w zakładce Winnica Konesera.

Tutaj możecie przejść bezpośrednio do Winnicy Konesera.

Zakupy wina w dużych sieciach handlowych?

W supermarketach, sklepach dyskontowych wybór win jest ogromny. Są oferowane wina z różnych krajów, regionów winiarskich i od różnych producentów.

Dużą część oferty stanowią wina markowe, produkowane masowo przez wielkie, światowe firmy z branży winiarskiej.

Marek Rekowski.

Wina markowe są standaryzowane i prezentują jednolite cechy jakościowe i cenowe na podstawowym poziomie. Wielkie sieci handlowe potrzebują dużych, stałych dostaw wina. Dlatego zaopatrują się u wielkich producentów, dysponujących ogromnymi obszarami winnic i bardzo dużą produkcją wina o jednakowym poziomie jakościowym. Miejsca na wina oryginalne, charakterystyczne dla danego terroir, powstające w mniejszych winnicach i ilościach, jest na pułkach supermarketów niewiele. Prestiżowi producenci win najwyższej jakości  z reguły nie sprzedają ich do dużych sieci handlowych – znajdziemy je głównie w sklepach specjalistycznych.

Pojawiają się niekiedy okazje takich win – jednak jak je odszukać w całej masie oferty?

Problem w tym, że w sklepach wielkopowierzchniowych – dyskontach – nie znajdziemy nikogo z pracowników, kto mógłby udzielić nam kompetentnej informacji o winach i doradzić w wyborze. Jesteśmy skazani na samych siebie i często wybieramy wino dość przypadkowo – kierując się ceną.

Jak wybrać wino, kiedy niewiele o nim wiemy? Smakujcie… i raz jeszcze smakujcie

Nie jest tajemnicą, że im więcej będziecie próbowali – tym szybciej znajdziecie swoje ulubione wina. Można rozpocząć od określenia preferowanego kraju, później regionu, a dalej sięgać głębiej, do producenta i ulubionej odmiany winogron…

Chcesz wiedzieć więcej?

Zajrzyj na stronę z książką “Przewodnik po Świecie Wina”. To cała niezbędna dla amatorów wina wiedza w jednym miejscu. Od aspektów historycznych, przez techniczne aż po bardzo przydatne wskazówki praktyczne.

Książka dla każdego amatora wina!

Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma 2 komentarzy

  1. Tomek

    Szanowny Panie Profesorze,

    Temat rzeka albo przynajmniej strumień wina można by rzec. Temat bardzo ważny bo jest jednym z powodów dlaczego ludzie kupują Carlo Rossi znane z reklam czy imprez u znajomych zamiast normalne wino. Przeciętny zjadacz chleba gdy staje przed pólką w markecie to nie wie co wybrać. Ja, który się winem interesuję i coś tam wiem, również na chybił trafił niczego nie wybiorę. Te aspekty o których Pan pisze są istotne ale nie gwarantują tak naprawdę niczego. Oczywiście przy tych najdroższych reservach jest inaczej ale trafienie w dobre podstawowe wino np. Chianti nie jest łatwo. Nawet kierowanie się ceną nie jest łatwe, gdyż marże naszych importerów są drakońskie (wystarczy porównać to samo wino w sklepie online z Niemiec i polskim). Mój budżet to 30-55 zł i zdarzało mi się pić cudowne wino za 35 zł albo doznać głębokiego zawodu przy winie za 50 zł. Z praktycznych rad doradziłbym aplikację vivino. Wystarczy w sklepie zrobić zdjęcie telefonem i po etykiecie vivino znajduje to konkretne wino w bazie danych. Mamy wszystkie informacje, opis, szczepy i co najważniejsze opinie. Czy zawsze wiarygodne ? Pewnie nie ale lepsze to niż celowanie na ślepo.

    Na koniec pytanie. Czy te podane roczniki dla Europy nie są zbyt ogólnikowe ? Czy odpowiadają zarówno Włochom, Francji czy Hiszpanii ? Interesują mnie głownie wina hiszpańskie, czy te roczniki rzeczywiście są takie miarodajne ?

    Drugie pytanie dotyczy win crianza, ze szczepu tempranillo. Jaką mają zdolność do dojrzewania ? Czy można to tak ogólnie stwierdzić czy zależy to od konkretnego miejsca, regionu, krzaków itp?

  2. Marek Rekowski

    Panie Tomku,
    Pana komentarz jest niezwykle trafny, choć jest kolejnym potwierdzeniem trudności jakie w wyborze wina napotykamy.Sam, mając spore doświadczenie w tym zakresie stawiam sobie znaki zapytania spoglądając na butelkę nieznanego mi wina, a zdarza się to od czasu do czasu. Wybór wina zależy nie tylko od preferencji konsumenta lecz także od jego ograniczenia budżetu. Sam Pan wskazuje ,że porusza się w segmencie 30- 50 PLN za butelkę. Oczywiście, nie pozna Pan wówczas dobrych bordoskich czy burgundzkich win, podobnie jak włoskich z Piemontu lub hiszpańskich gran reserva z Rioja, Ribera del Duero czy Prtiorat.Wprawdzie ograniczenie budżetowe jest barierą, lecz mając, tak jak Pan,już pewne doświadczenie w danym segmencie można próbować stopniowo, np. przy świątecznych okazjach, wejść nieco wyżej, na segment do 100PLN. Co do roczników – oczywiście podane roczniki są ogólne. Faktycznie sprawa się komplikuje, bowiem dobry rocznik w jednym regionie nie musi być dobry w innym.Pomiędzy północą i południem Francji, Hiszpanii czy Włoch są spore różnice klimatyczne i uwarunkowania naturalne.Wymaga to jednak dużej znajomości regionów winiarskich. Jednak jeżeli kupię np. wino francuskie lub hiszpańskie z rocznika 2015 to prawdopodobieństwo, że wino będzie dobre jest większe, aniżeli z roku 2013, uznawanego ogólnie za rok zły.Natomiast hiszpańskie tempranillo, reserva lub gran reserva w dobrej bodegi z Rioja, Ribera del Duero ma zdolność dojrzewania nawet 20-25 lat. Są to wina z najlepszych działek i najlepszych, starych winorośli. Pozdrawiam M.R

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY