Francuzi mają Grands Crus, Włosi Super Tuscans – a Hiszpanie?

Francuzi mają Grands Crus, Włosi Super Tuscans... a Hiszpanie? Które wina można określić, jako te Wielkie Wina z Hiszpanii?

Znani eksperci wina Guia Vinos Gourmets – twórcy przewodnika po winach Gourmets – spośród 3 740 win wybrali te najlepsze, z ocenami maksymalnymi 99-100 punktów. Można powiedzieć, że są to hiszpańskie Wielkie Wina.

Jakie są Hiszpańskie Wielkie Wina?

Hiszpańskie Wielkie Wina – najwięcej pochodzi z regionu DO Ribera del Duero:

  1. Aalto PS 2017 | Aalto Bodegas y Viñedos | DO Ribera del Duero| 74 eur.
  2. Alión 2017 | Bodegas Alión | DO Ribera del Duero | 65 eur.
  3. Dominio de Atauta San Juan 2014 |  Dominio de Atauta | DO Ribera del Duero | 230 eur.
  4. Pago de Carraovejas El Anejón 2016 | Pago de Carraovejas | DO Ribera del Duero | 80 eur.
  5. Vega Sicilia Único 2011 | Bodegas Vega Sicilia | DO Ribera del Duero | 350 eur.
  6. Vega Sicilia Único Reserva Especial | Bodegas Vega Sicilia | DO Ribera del Duero | 450 eur.

Z regionu Priorat:

  1. Clos Erasmus 2018 | Clos i Terrases | DOC Priorat | 230 eur.
  2. Les Manyes 2017 | Terroir al Limit | DOC Priorat | 178 eur.
  3. Mas de la Rosa 2017 | Familia Torres | DOC Priorat | 375 eur.
  4. La Baixada 2018 | Álvaro Palacios | DOC Priorat | 280 eur.

Z regionu Rioja:

  1. Gaudium 2016 | Marqués de Cáceres | DOC Rioja | 50 eur.
  2. Remírez de Ganuza 2011 Gran Reserva | Bodegas Remírez de Ganuza | DOC Rioja | 90 eur.
  3. Quiñón de Valmira 2017 | Bodegas Palacios Remondo | DOC Rioja | 420 eur.
  4. Viña El Pisón 2018 | Viña El Pisón, Alava | 430 eur.

Z regionu Toro:

  1. Teso La Monja 2016 | Teso La Monja | DO Toro | 1.150 eur.
  2. Alabaster 2018 | Teso La Monja | DO Toro | 128 eur.

Inne regiony:

  1. Mauro VS 2017 | Bodegas Mauro | VT de Castilla y León | 56,50 eur.
  2. La Faraona 2018 | Descendientes de J. Palacios | DO Bierzo |  z odmiany Mencia, produkcja zaledwie 1000 butelek,1.300 eur, rocznik 2018 otrzymał od Roberta Parkera notę maksymalną 100 punktów.
  3. Tío Pepe Cuatro Palmas Amontillado | González Byass | DO Jerez-Xérès-Sherry | 120 eur.
  4. Venerable | Osborne | DO Jerez-Xérès-Sherry | 80 eur.

Wszystkie wina mają wiele cech najwyższej jakości i prestiżu. Niestety, dla amatora wina mają jedną wadę – jak przystało na wina wyjątkowe – są drogie.

Hiszpańskie Wielkie Wina – DO, DOC, Vino de Pago

Wymienione wina pochodzą z regionów winiarskich, które mają najwyższe klasy jakościowe – oznaczane jako DOC, region Rioja i Priorat oraz DO, regiony Ribera del Duero, Toro, Bierzo, Jerez.

Natomiast  jedno z wyróżnionych win pochodzi wprawdzie z Ribera del Duero, lecz jest  oznaczone oddzielnie jako Vino de Pago. Chodzi o Pago de Carraovejas El Anejón 2016.

Hiszpańskie Wielkie Wina - Carraovejas Vino de Pago.
Carraovejas Vino de Pago.

Sądzę, że niewielu miało okazję poznać hiszpańskie Vino de Pago. Przede wszystkim dlatego, że tak oznaczonych win jest niewiele i są trudno dostępne w polskich sklepach specjalistycznych. Ponadto ich ceny są wysokie.

Co oznacza napis na etykiecie Vino de Pago?

Hiszpańskie wina mają kilka klas jakościowych, zdefiniowanych w Ustawie o winnicy i winie z 2003 roku (Ley de la Viña y del Vino de 2003). Klasy wina w Hiszpanii – od najniższej, do najwyższej, są następujące:

Wina dzielą się na:

  • stołowe – vino de mesa, vino de tierra;
  • jakościowe;
  • młode – joven  dojrzewające – crianza.

Hiszpańskie regiony uprawy winorośli i produkcji wina jakościowego są oznaczane jako:

  • DO – Denominación de Origen (Oznaczenie Pochodzenia);
  • DOC/DOP – Denominación de Origen Calificada/ Protejida (Kwalifikowane/Chronione Oznaczenie Pochodzenia);
  • VP – Vino de Pago (Wino z Winnicy).

O ile win oznaczonych DO i DOC jest wiele tysięcy, to oznaczone jako Vino de Pago pochodzą z zaledwie 55 winnic. Są to wina najwyższej klasy, które pochodzą z szczególnej winnicy (pago), szczególnego terroir. Winnica musi charakteryzować się wyjątkowymi, niepowtarzalnymi gdzie indziej cechami – unikalnym położeniem, mikroklimatem, warunkami glebowymi oraz wyjątkowej wartości odmianą winogron.

Takie wymogi nie są powszechnie spotykane. Dlatego winnice gdzie powstają Vino de Pago są stosunkowo niewielkie – od 10 do nieco ponad 100 hektarów – i jest ich niewiele. Niewielka jest także produkcja wina. Wprawdzie Vino de Pago stanowi odrębną klasę, winnica może wchodzić w skład większej posiadłości (bodegi) lub/i większego regionu winiarskiego. Na przykład – Pago Florentino jest częścią Bodegas Arzuaga z regionu DO Ribera del Duero.

Hiszpańskie Wielkie Wina - Pago Fiorentino.
Pago Florentino.

Vino de Pago powstaje w winnicach różnych regionów, między innymi:

  • Finca Pago de Arinzano (Navarra);
  • Pago de los Capellanas (Ribera del Duero);
  • Pago Casa del Blanco (Rioja);
  • Pagos de Negredo (Castilla y Leòn);
  • Pago de las Encomiendas (Extremadura);
  • Pago de Tharsys  (Utiel-Requena);
  • Finca Moncloa (Tierra de Càdiz);
  • Pago de Vallegarcia ( Castilla la Mancha);
  • Pagos de la bodega Mas Doix (Priorat).
Picture of prof. Marek Rekowski

prof. Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Ten post ma jeden komentarz

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY