Jak przechowywać niedokończoną butelką z winem? -zapytaj winnicęprofesora

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Co zrobić z winem jeśli nie wypijemy całej butelki? Czy pozostałe wino będzie nadawać się do konsumpcji następnego dnia? Jak długo wino zachowa swoje właściwości?

Musimy wziąć pod uwagę właściwości chemiczne wina, zwłaszcza wpływ tlenu na jego cechy, zapach, smak, kolor. Często zaleca się otworzyć butelkę czerwonego wina na godzinę przed nalaniem do kieliszka po to, aby je napowietrzyć i uwolnić bukiet zapachowy. Jednak długi kontakt wina z powietrzem prowadzi do nadmiernego natlenienia i pogarsza jakość wina, równowagę składników.

Butelka i korkociąg

fot.idealwien

Kiedy wiemy, że nie wypijemy całej butelki należy odpowiednio zabezpieczyć pozostałe wino. Warto natychmiast zamknąć butelkę i włożyć ją do lodówki, jeśli jest to wino białe lub lekkie czerwone, np. Beaujolais. Po wyjęciu butelki z lodówki należy odczekać około 2 godziny aby wino doszło do odpowiedniej temperatury konsumpcji. Także wyjęte z lodówki wino białe, gdzie zostało schłodzone do temperatury np. 5C , powinno być konsumowane w wyższej temperaturze – najczęściej 10-12C.

Butelkę można zamknąć oryginalnym korkiem lub plastikowym, przeznaczonym do szczelnego zamykania. Można także wykorzystać specjalną pompkę, przy pomocy której usuniemy z butelki powietrze i zamkniemy ją specjalnym korkiem z membraną. Nie należy jednak wypompowywać powietrza całkowicie.

Pompka do zamykania wina

fot.winnicaprofesroa

W jakich warunkach?

Butelka powinna być umieszczona w chłodnym i ciemnym miejscu w pozycji stojącej, gdyż położenie butelki zwiększa powierzchnię kontaktu wina z powietrzem i szybciej je natlenia, co może owocować przykrą niespodzianką  w następnych dniach  po nalaniu wina do kieliszka.

Skutecznym rozwiązaniem jest przelania pozostałego wina do mniejszego pojemnika i zamknięcia go, wtedy powierzchnia kontaktu z powietrzem będzie mniejsza. Rozwiązanie to komplikuje fakt, że musimy mieć butelki o rożnych rozmiarach.

Podsumowując:

Wino białe można przechować w lodówce, wytrzyma kilka dni, dłużej aniżeli czerwone. Natomiast wino BIO, bez siarczynów, jest z natury mniej stabilne i może utrzymać swoje cechy jeden dzień po otwarciu butelki.

Osobiście wino czerwone, niezależnie czy lekkie, czy o bardziej solidnej budowie, nie przechowuję w lodówce, lecz stawiam w chłodnym i ciemnym miejscu, co pozwala zachować jego walory przez 3-4 dni.

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY