Rewolucja w Ribera del Duero – pierwsze białe wino DO – Denominación de Origen

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Amator hiszpańskiego wina wie, że Ribera del Duero to doskonałe wina czerwone. Jednak teraz pojawiło się wino białe, które uzyskało prawo do oznaczenia pochodzenia DO.

Wina z regionu Ribera del Duero uzyskały status DO – Denominación de Origen (Oznaczenie Pochodzenia) w 1982 roku. Od tego czasu winiarze młodych (joven) i dojrzewających (crianza) win czerwonych zaznaczają na etykiecie:  Ribera del Duero Denominación de Origen lub równoważny DOP Denominación de Origen Protegida (Chronione Oznaczenia Pochodzenia).

Dopiero po 38 latach prawo do oznaczania pochodzenia  Ribera del Duero uzyskało pierwsze wino białe, rozpoczynając nowy etap w rozwoju winiarstwa  tego prestiżowego regionu winiarskiego.

Pierwszym, białym winem z oznaczeniem DOP Ribera del Duero jest Caballero Zifar. Wino powstało z odmiany Albillo Mayor i będzie mieć nową kontr-etykietę, zatwierdzoną dla win z tego regionu.

Zifar butelki

Caballero Zifar 2018 , tecnovino

Wino wyprodukowano w Bodegas Zifar w 2018 roku i po raz pierwszy zostało zaprezentowane niedawno na targach w San Sebastian. Na razie jest to niewielka partia próbna.

Bodegas Zifar  znajdują się w miejscowości Peñafiel w prowincji Valladolid, w charakterystycznym budynku z 1914 roku, zbudowanym z cegieł nawiązujących do stylu Mudejar.

Zifar budyek winiarni

Siedziba Bodegas Zifar

Mudejar styl w hiszpańskiej architekturze i sztuce, powstał w XII wieku z połączenia elementów islamskich i chrześcijańskich, rozkwitał szczególnie w wiekach XV i XVI, charakteryzował się ornamentowymi dekoracjami, wykonywanymi m.in. w cegle, tak aby ściany przypominały tkane draperie.

Rycerz Zifar

Nazwa winiarni i wina nawiązuje do ” El Caballero Zifar „ pierwszej, pisanej prozą, powieści rycerskiej w języku hiszpańskim, której autorstwo przypisuje się niejakiemu Ferdynandowi Martinazowi, skrybie i notariuszowi z czasów Alfonsa X z Toledo. Tekst pochodzi z roku 1300. Jest to opowieść o rycerzu, który miał żonę Grimę i dwóch synów, Garfina i Rodoana. Był cenionym rycerzem, lecz prześladował go pech – jego koń ginął co dziesięć dni i musiał opuścić królestwo, gdzie królowali jego przodkowie. Tak rozpoczyna się wędrówka rycerza Zifar i jego rodziny, obfitująca w niezliczone przygody.

Zifar rycerz 2

Jedna z przygód rycerza i jego rodziny opisana w książce:«De cómmo una leona llevó a Garfín, el fijo mayor del cavallero Zifar».“ O tym, jak lwica zabrała Garfina, starszego syna rycerza Zafina”, Libro del cavallero Zifar, f. 32r manuskrypt z Paryża.

 

Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Gaudium Marqués de Cáceres

Gaudium to wielkie, eleganckie wino.

Maison Foucher Les Vieilles Vignes Pouilly-Fume

Doskonałe do dań z białych ryb, drobiu, miękkich serów.

Maison Louis Latour Pouilly-Fuissé

Piękny, przejrzysty kolor ze złocistymi odblaskami.

Alargo Assyrtiko Crete

Wyśmienite, oryginalne wino. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Dafnios Liatiko Dafnes

Oryginalne wino, wysoka ocena. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.