Opis degustowanego wina, jego koloru, zapachów i smaku nie jest prosty. W dużym stopniu zależy od zdolności percepcyjnych jakie posiada każdy z nas. Dodatkowo określenia używane w świecie wina nie są znane wielu konsumentom, zwłaszcza tym debiutującym.
Oto kilka określeń opisujących wrażenia – degustacja wina:
Szata wina: określenie dotyczy wyglądu wina. Francuzi mówią robe du vin (suknia, szata wina ), czyli jak wino jest „ubrane”. Degustację rozpoczyna spojrzenie na kolor wina – przejrzystość, odcienie. Szczególnie bogate są odcienie wina czerwonego – od czerwieni jasnej do ciemnej, od purpury do rubinu. Z kolei wino białe przybiera kolory jasnej zieleni, żółte do złocistych.

Nos: czyli zapachy wina. Zanim spróbujemy, wino wąchamy, odkrywamy jego zapachy – „Nos kwiatowy wzbogacony zapachami czerwonych owoców”.
Bukiet: określenie dotyczące złożonych zapachów rozwijających się w winie – „Bukiet zapachów w tym winie oczarowuje delikatnością nut truskawki i maliny”.
Atak: pierwszy efekt odczuwalny w ustach, wrażenie jakie robi wino na naszych kubkach smakowych; atak może być łagodny lub gwałtowny -„łagodny atak zapowiada doskonałą równowagę wina”.
Budowa (struktura): wrażenie jakie daje wino w ustach, jak jest zbudowane – „Delikatna struktura wina rozwija się stopniowo”.
Obfite (pełne): wrażenie jakie daje budowa wina (nie smak), kiedy paleta zapachów w powonieniu całkowicie zajmuje usta – „W ustach wino jest pełne i jedwabiste”.
Świeże: określa zarówno charakter jak i budowę wina, zapach, smak i finisz; odnosi się do wyraźnej, lecz łagodnej kwasowości.

Garbnikowe: tak określa się wino mocne, o dużej zawartości tanin, znajdujących się w skórce i pestkach winogrona; może nadawać winu cechy szorstkości. W winach wysokiej jakości taniny łagodnieją wraz z upływem czasu – ”W ustach świeże i garbnikowe, świadczy o dużym potencjale dojrzewania”.
Okrągłe: dotyczy opisu tanin; taniny są obecne w winie lecz nie są agresywne, nie dają wrażenia szorstkości – „Atak jest ostry lecz wino nabiera okrągłości”.
Jędrne: opisuje zarazem budowę i zapach wina; wino jędrne ma moc, silną budowę garbnikową – „Wino jest mocne o czym świadczą silne taniny”.
Lekkie (elastyczne): wino o harmonii poziomu kwasowości i łagodności tanin – „Budowa lekka, doskonale pasująca do grillowanego mięsa”.
Suche: kiedy podczas fermentacji cały cukier przekształcił się w alkohol wino powoduje wrażenie suchości w ustach.
Owocowe: określenie wskazuje na zapachy w nosie i ustach, dotyczy tylko zapachów pochodzących z winogrona – „Nos owocowy z nutami wiśni, czarnej porzeczki i maliny”.
Mineralne: odczuwalne w nosie i ustach nuty kamienia, powstają kiedy winorośle posadzone były na glebach wapiennych, kamienistych, łupkach, wulkanicznych – „Budowa lekka, zrównoważona mineralnością pochodzącą z kamienistej gleby”.

Beczkowe: obecność zapachów, które przeszły do wina podczas dojrzewania w dębowej beczce – często wanilii, orzechów, czekolady.
Rasowe: eleganckie, energetyczne, głębokie i kompleksowe.
Finisz: smak jaki pozostaje w ustach na końcu, po połknięciu wina; długi finisz cechuje wino wysokiej jakości – „W ustach pełne wibrującej energii, która poprzedza intensywny, długi finisz”.
Równowaga: najważniejsza cecha wina odkrywana podczas degustacji; równowaga między kwasowością, zawartością cukrów, tanin i alkoholu. Równowaga to inaczej harmonia miedzy tymi elementami – „Zdecydowanie wino wysokiej klasy, doskonale zrównoważone”.
Ten post ma jeden komentarz
Bardzo dobrze wyjaśnia opisy win dokonywane przez profesjonalistów.