Kartka z historii wina – kiedy wino wlewano do gardła

Share on facebook
Share on twitter
Share on linkedin
Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

Dawniej rolnicy, pasterze, turyści, pielgrzymi a także żołnierze pili wino z bukłaka. Dzisiaj jest to raczej wyjątkowe, a bukłaki na wino kupują często na pamiątkę turyści.

Wino z bukłaka - tak wygląda tradycyjny bukłak.
Bukłaki w sklepie z winem, fot.wasthjeff.edu

Bukłak w kształcie worka wyrabiano ze skór owiec lub kóz. Służył do przechowywania i transportowania napojów – mleka, wody, oliwy i wina. Najczęściej wytwarzany był  ręcznie z koziej skóry, wewnątrz pokrywany substancją smolistą w celu zapewnienia nieprzepuszczalności, konserwacji i świeżości płynu w dłuższym czasie. Bukłak wykonany z naturalnej skóry wymaga konserwacji i powinien być ciągle napełniony, nawet jeśli nie jest używany. Współczesne bukłaki wytwarzane są głównie ze skóry syntetycznej, wewnątrz wyściełane lateksem.

Jak pić wino z bukłaka, fot. vinetur

Wino z bukłaka pije się w charakterystyczny sposób. Trzymając bukłak w rękach podnosimy go nad wychyloną do tylu głowę i naciskając delikatnie pojemnik wlewamy strumieniem wino do ust i gardła.

Odyseusz upija Minotaura – wino z bukłaka

Napełnianie bukłaków winem było powszechne w starożytnej Gracji. Homer w słynnym dziele Odyseja opowiada jak Odyseusz pokonał próbę Labiryntu odurzając Minotaura winem z bukłaka. Bukłak w tamtych czasach mieścił wiele litrów wina gdyż robiono go z całej skóry jagnięcia. O bukłaku znajdujemy także wzmiankę w Biblii: „Nikt też młodego wina nie wlewa do starych bukłaków. W przeciwnym razie wino rozerwie bukłaki – i wino przepadnie, i bukłaki. Lecz młode wino [należy wlewać] do nowych bukłaków». Nowy testament, Ewangelia według św. Marka, 2-22. Dwutlenek węgla w młodym winie naciska na skórę, która w nowym bukłaku jest elastyczna i się rozciąga, natomiast w starym jest bardziej sztywna i pęka.

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

newsletter

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

Lawson’s Dry Hills White Label

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie VININOVA.PL.

Godello z Monterrei

Przejrzysty, kolor jasno-żółty, bogaty bukiet zapachów owocowych, w smaku łagodne. Dostępne w specjalistycznym sklepie Vininova.

Vale de Lobos Branco

Będzie smakować wszystkim, którzy nie gustują w winie o zdecydowanej kwasowości.

Vale de Lobos Tinto

Wspaniałe wino zasługujące na wysokie oceny. Dostępne w specjalistycznym sklepie WINNICA.PL.

szukaj

youtube

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
×
×

Koszyk

Podoba Ci się to, co czytasz?

Dostawaj powiadomienia o nowych wpisach prosto na skrzynkę.