Tłusty czwartek – jakie wino do pączków?

Sprawdź, o czym jest dzisiejszy wpis...

 Tłusty czwartek, lub zapusty, jest silnie związany z tradycją chrześcijańską. Jest to ostatni czwartek przed wielkim postem, poprzedzającym Święta Wielkanocy. W tym dniu można objadać się, a najbardziej popularne, słodkie potrawy to pączki i faworki (chruściki). W dawnych czasach pączki nadziewano słoniną, boczkiem i mięsem, popijając wódką. Dzisiaj piekarze stosują różne nadzienie – powidła śliwkowe, konfiturę różaną, masę z ajerkoniakiem, itp. Zjedzenie w tłusty  czwartek przynajmniej jednego pączka ma (podobno) zapewnić powodzenie w życiu.

Do pączków najlepsze jest wino, w którym słodycz połączona jest z kwasowością. Nie polecam wina bardzo słodkiego, typu Sauternes, bowiem wzmaga nadmiernie słodycz pączka.

 Do pączków Winnicprofesora proponuje dwa francuskie wina z Lidla – Gewurztraminer oraz Jurançon. Podobne można kupić w innych sklepach.

 

Pączki i wino 2

Gewurztraminer – wytrawne wino z nutami słodyczy

 Wino pochodzi z Alzacji. Cechą charakterystyczną win z tego regionu jest cukier resztkowy, który w mniejszych lub większych ilościach w nich znajdziemy. Dlatego alzackie białe wina mają właściwą kwasowość, złamaną nutami słodyczy.

Moim ulubionym winem jest Gewurztraminer, choć także Pinot Gris czy Riesling są godne uwagi. Oznaczenie na etykiecie Viellies Vignes wskazuje, że wino powstało z co najmniej 25 -letnich krzewów winorośli.

Jurançon – słodkie wino z przyjemną kwasowością

Winnice, z których wino pochodzi położone są w południowo -zachodniej Francji , u podnóża Pirenejów, w okolicach miasta Pau.

Jurancon winnice

Winogrona odmiany Menseng, z której powstają wina z Jurançon, fot. Wikipedia

Słodkie Jurançon – piękny, złocisty kolor, aromaty owoców tropikalnych ( ananas, mango), delikatna kwasowość, dająca odczucie świeżości.

Pączki i wino 1

Za dobrą relację jakości do ceny obydwa wina otrzymują wysoką ocenę:

3,5

Cena w Lidlu : Gewurztraminer 29,99 PLN, Jurançon 24,99 PLN

Picture of Marek Rekowski

Marek Rekowski

Zostaw swój komentarz!

Dodaj komentarz

winnica wspiera fundację Fundacja People4People (P4P)

wesprzyj moją pracę!

newsletter

partnerzy

autor

Winnica Profesora - autor, prof. Marek Rekowski.

prof. Marek Rekowski

Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli. Amator i znawca wina, autor książek Światowe rynki wina oraz Przewodnik po świecie wina i wykładów z zakresu ekonomii wina. Popularyzator wiedzy o winie.

dla miłośników wina

Winnica Profesora - książka.

Sprawdź mój przewodnik!

Książka "Przewodnik po świecie wina" adresowana jest do początkujących i nieco bardziej zaawansowanych amatorów wina.

wino dla konesera

szukaj

ostatnie wpisy

kategorie

NEWSLETTER

Zapisz się i dostawaj informacje o nowych wpisach.

KIM JESTEM
Marek Rekowski, profesor ekonomii, wieloletni wykładowca mikroekonomii i koniunktury gospodarczej na Uniwersytecie Ekonomicznym w Poznaniu, visiting professor na uniwersytetach francuskich w Saint Etienne, Dijon, Orleanie, ESCP Business School w Paryżu oraz hiszpańskich w Madrycie, Pamplonie i Sevilli.
WSPARCIE MOJEJ PRACY